Ако гостувате на Будапеща и не посетите банята „Сечени“ е равно на престъпление! Забавлението е гарантирано и няма да ви се иска да излезете от горещите термални води.  Всъщност „Сечени“ е най-голямата лечебна баня в цяла Европа. Открита е през далечната 1881 година. Слави се със своите 15 закрити медицински басейна, но освен тях има и 3 огромни открити. Водата се набавя от естествени извори. 

В комплекса има също така парна баня и няколко вида сауни, през които минах по няколко пъти. 

Зимата е върховно

Препоръчвам ви да посетите „Сечени“ през зимния сезон. Истинско щастие е да си в горещите 40 градусови води на външния басейн, а върху теб да пада сняг… За съжаление аз попаднах на дъжд, но е по-добре, отколкото нищо да не вали. 

Истинското удоволствие е да застанете в центъра на банята, където по изкуствен път се създава течение. Когато се съберете много хора, то водата ви поема и започвате да се блъскате с останалите туристи. Отвсякъде се чува силен смях, а най-честата дума е „sorry“.

budapest-termo-secheni
Горещата вода на външния басейн изкушава всеки

Тези, които не искат да се забавляват, могат да се излегнат в най-централното място на банята или пък в краищата й и да се наслаждават на уникалната вода. Силната пара понякога е толкова силна, че не можеш да видиш човека, който е до теб. 

Най-малко хора има сутрин, но потокът нараства след 11 часа. Вечер банята работи до 22:00 часа и в някои дни от седмицата се организират партита, включват се светлините и стават уникално. 

Прочети още:Как да стигнем от летището в Будапеща до центъра на града? 

В сградите има десетки съблекални, шкафчета, стаи за релакс, бар и всичко, което ви е необходимо, за да си изкарате един уникален ден. 

secheni-budapest-otvun
Сградата на банята отвън

Цените за един ден са около 5700 унгарски форинта, което е около 35 лева, но със сигурност си заслужава парите. В интернет на няколко места прочетох, че ще е по-евтино, ако закупим билетите онлайн и да не чакаме но опашки, но като отидох на място видях, че цените на касата в комплекса са по-ниски, а и нямаше опашки. Повече информация за работно време и актуални цени може да намерите в сайта на банята: 
http://www.szechenyibath.hu/

Comments are closed.