Ако сте посещавали Монако, няма как да не сте видяли катедралата „Св. Никола“, която е сред символите на малкото княжество. Намира се съвсем близо до замъка на принца на Монако и Океонографския музей.

1.На мястото на катедралата през 13-и век е построен параклис, посветен на Свети Никола. През 19-и век малкият храм е превърнат в катедрала, която бива съборена през 1874 година. Година по-късно е поставен първият камък за изграждането на новата катедрала.

2. Катедралата, която виждаме днес, е била завършена през 1903 година, но е била осветена чак през 1911 година.

катедралата-сн.никола
Катедралата е сред най-красивите в Европа

3. Днес „Свети Никола“ играе важна роля в културния и религиозен живот на страната. Тук се организират многобройни събития като пеенето на катедралната хорова школа.

4.Историята на семейството на принца е тясно свързана с катедралата. В нея са погребани множество членове на семейство Грималди, включително Алберт I, Грейс Кели и Рение III. Грейс Кели и принц Рение се вричат във вечна любов в катедапрез 1956г.

свети-никола-монако
Ще са ви нужни поне 30 минути, за да разгледате огромната катедрала

5.Скулптурите във фасадата са направени от Анри Луи Кордиер през 1883 – 1901 г. В този период от време той прави и скулптури за казиното в централния квартал на Монако – Монте Карло.

6. Катедралата „Свети Никола“ има 183 витражи, всички възстановени след щетите във Втората световна война.

7. От старата църква са наследени важни произведения на възрожденското изкуство.

свети-никола-катедрала
На големи празници в катедралата се отслужват папски служби

8. В катедралата има два органа, като Големият орган има със 7000 тръби, който е бил инсталиран през 1976-1980 година. Украсен е с тънки плочи от плексиглас, които могат да бъдат осветени според тона на инструмента.

9. От стария параклис идва и параклисът на благословеното тайнство с красив олтар, направен от позлатен орех в испански ренесансов стил. Той служи като погребален параклис за епископи и архиепископи на Монако.

катедрала-монако
Катедралата впечатлява с визия

10. На 13 май 2014 г. съседната на катедралата улица беше кръстена „Авеню Йоан Павел II” като почит към папата.  

  • Адрес: 4 Rue Colonel Bellando de Castro, 98000 Monaco, Монако
  • Вход: Безплатно;
  • Работно време: 09:00 – 18:00

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

 

Write A Comment