Братислава е словашката столица. Град, за който много може да се каже, но малко са го чували. Той не е сред най-популярните европейски градове, сравнително малък, но крие много тайни и богата история.

Братислава е единствената столица в света, която граничи с две държави – Австрия и Унгария. Когато се качите до замъка, ще видите и двете страни. Именно тук са се коронясвали унгарските крале, тъй като Южна Унгария е била под владенията на Османската империя.

Словашката столица е била част от много и различни държави, но от 1993 година е столица на Словакия след разпадането на Чехословакия. От 2004 година страната е член на ЕС и НАТО, а промените върху инфраструктурата в града са доста очевидни. В Словакия официалната валута е евро, което ни улеснява много.

sv-martin-bratislava
Катедралата “Св. Мартин”

С пристигането в словашката столица донякъде разбираш, че не си се отдалечил толкова много от България. Някои от думите и изразите в езика им са доста близки до нашите, а други са останали от руския език. Когато влезете в някой магазин, ще чуете: “Добрий ден”, но спокойно, не знаят български език, а говорят на майчиния си.

Прочети още: Братислава и Виена – две столици за един уикенд

Ще ви направи впечатление, че не много хора говорят английски език, особено в някои заведения в централната част, където се очаква да има много туристи.

dunav-castle-bratislava
Панорама от Замъка на Братислава

Докато стигнете до центъра ще видите доста панелни постройки и сгради в социалистически стил. Спирките на градския транспорт са доста остарели, но за сметка на това съдържат подробна информация за всеки автобус или тролей, които минават. Липсват електронни табла, показващи след колко време ще дойде следващия бус.

Подобно на Будапеща и Братислава е разделена на две части от река Дунав

Вечерна разходка по брега й ще ви се отрази добре, може да се поразходите и по новия мост над Дунав SNP, под който се намира международната автогара на града.

Може да седнете в някое от многото заведения тук, където може да опитате местните традиционни ястия, характерни за Словакия.

Ще ви направи впечатление, че ресторантите и кръчмите в града са доста малки и на повечето места работи по един човек, който изпълнява ролята на барман, сервитьор, а защо не и готвач.

В словашката столица живеят под половин милион души, по улиците няма много хора, липсват и огромните тълпи туристи. Това е идеална предпоставка за идеалната почивка.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ЗА ЕДИН УИКЕНД В СЛОВАШКАТА СТОЛИЦА

Въпреки че е малък град, Братислава има много забележителности. Ако искате да ги обиколите за един уикенд, ще трябва да си дадете повече зор. Предлагам ви някои от основните, за които ще ви стигне времето.

ЗАМЪКЪТ БРАТИСЛАВА/BRATISLAVSKÝ HRAD

Словакия е държавата с най-много замъци в Европа. Някои от тях се намират в столицата Братислава. Където и да сте в града, няма как да не видите визитната му картичка – Замъкът на Братислава. Извисява се над града и се вижда чак от Австрия и Унгария.

castle-bratislava
Замъкът над Братислава

В далечния 9-и век тук се е намирал римски пограничен пост. Замъкът е няколко пъти опожаряван и разрушаван, но днес е в идеалната си форма. В него се намират Историческият и Националният музеи, разполагащи с над 3 500 произведения на изкуството. Замъкът работи от вторник до неделя от 09:00 до 17:00 часа.

garden-castle-bratislava
Градината на Замъка на Братислава

До замъка може да стигнете пеша, като се разходите по уникалната уличка Palisady, тръгваща от резиденцията на президента, стигаща до величествения замък. Разбира се, има и градски транспорт, който ще ви отведе до горе.

Повече информация може да намерите в официалния сайт на замъка ТУК

castle-of-bratislava
Официалният вход на замъка

МОСТЪТ SNP

Ако има известен мост в Словакия, то това е мостът SNP. Подобно на много други градове, за които писахме (Будапеща, Кьолн) и този свързва двете части на гради. Струва си да се разходите по него. Ако искате уникална гледка, може да се качите в наблюдателната кула над него, където се намира най-скъпият ресторант в словашката столица. Входът е около 8 евро и се приспада от сметката.

most-SNP-Bratislava
Мостът SNP

От двете му страни се намират различни корабчета, които са хотели или ресторанти, в които може да се отседнете или да похапнете. Именно под моста се намира и автогара, от която тръгват автобусите за Виена, Бърно и Прага.

most-snp-bratislava-bus-station
Международната автогара е под моста SNP

КАТЕДРАЛАТА “СВЕТИ МАРТИН”

Катедралата “Свети Мартин” е сред най-значимите забележителности в словашката столица. Намира се в края на Стария град и в нея са коронясвани цели 19 крале и кралици, сред които Мария Терезия. Тогава Южна Унгария е била под владенията на Османската империя и именно в Братислава са правени коронациите.

BRATislava-martin-church
Църквата “Св. Мартин”

Катедралата е трикорабна и има няколко параклиса. В задната й част има галерия, там е сядал монарха по време на срещите с поданиците.

cv-martin-bratislava
Катедралата “Св. Мартин”

МИХАЛСКАТА ПОРТА

Единствената средновековна постройка, която днес можем да видим в словашката столица. Михалската порта е била част от крепостните стени.

Тя носи името на архангел Михаил, чиято статуя е поставена на върха й. Кулата на портата е висока 51 метра и помещава експозиция от средновековни оръжия.

ДВОРЕЦЪТ „ГРАСАЛКОВИЧ“, РЕЗИДЕНЦИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА

Дворецът “Грасалкович” е превърната в резиденцията на държавния глава на Словакия. Мнозина го наричат Белия дом, но достъпът до сградата е ограничен за туристи.

За щастие посетителите могат да се докоснат до него, посещавайки задната му градина, която е доста голяма. Тя е отворена всеки ден от 9:00 до 17:00 часа.

словашката-prezidentstvo-bratislava
Резиденцията на президента

Отпред президентската резиденция напомня за Бъкингамския дворец в британската столица заради своя голям черен портал със златисти цветове. Тук също има часовои, а в 12:00 часа в делнични дни се сменя караула.

словашката-bratislava-president-ograda
Входът на президентството

Въпреки че това е официалното седалище на държавния глава, той не живее в двореца. Той се използва за различни церемонии с чуждестранни гости. Намира се в идеалния център на града, в близост до Стария град – на площад Ходжово.

garden-president-bratislava
Градината на двореца

СТАТУИТЕ НА БРАТИСЛАВА

На три места в Братислава можем да открием бронзови статуи, превърнати в символ на града. Първата и най-известната е на войник с каска, подаващ се от шахта. Спокойно, тя е обезопасена и няма вероятност да паднете.

Втората е паметникът на Шьоне Наци, популярен местен ексцентрик, известен със своята елегантност. Третата е на статуя на Наполеонов войник, подпрян на пейка.

словашката-statuya-bratislava
Една от най-популярните статуи в Братислава

СЛОВАШКИ НАЦИОНАЛЕН ТЕАТЪР

Националният театър на Словакия е внушителна нео-ренесансова сграда, изградена от двама виенски архитекти.

Фасадата е украсена с бюстове на популярни творци, сред които Шекспир, Лист и Гьоте. Тук се организират редовно оперни и балетни представления.

словашката-operata-bratislava
Операта в Братислава

СТАРОТО КМЕТСТВО, ГРАДСКИ МУЗЕЙ НА БРАТИСЛАВА

Едно от най-старите каменни здания в Братислава е сградата на старото кметство. То е и най-старото в Словакия и е работило между 15 и 19 век. Използвана е и за монетен двор, както и за затвор.

Днес сградата е превърната в градския музей на словашката столица, където можем да разгледаме различни инструменти за мъчение, тъмниците на стария град, картини и миниатюри.

Входната такса е 5 евро за възрастни и 2,50 евро за деца и пенсионери. Повече информация, както и работно време може да видите в сайта на музея ТУК.

словашката-kmetstvo-bratislava
Площадът и старото кметство

НАРОДНАТА РАДА НА СЛОВАКИЯ – ПАРЛАМЕНТЪТ

Словакия подобно на България е парламентарна република. Властта е в ръцете на министър-председателя, а законодателният орган е парламентът – Народната рада – еднокамарен парламент със 150-места.

Депутатите се избират за 4 години на основата на пропорционално представителство. В някои случаи законодателната инициатива може да се упражнява и от праправителството или пряко от гражданите.

Парламентът се намира непосредствено до Двореца на Братислава и също се забелязва от километри.

словашката -parliament-bratislava
Парламентът на Словакия

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment