“Рождество Христово” в град Шипка е сред най-красивите храмове у нас. Издига се гордо в Долината на тракийските царе и е познат като руската църква. Той е част от парк-музей „Шипка – Бузлуджа”, а златните му кубета привличат вниманието отдалеч. Ако сте пътували по подбалканския път, няма как да сте го пропуснали.

Шипченският манастир е действащ мъжки манастир.  По стените на храма и в галериите отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на загиналите офицери и опълченци през Руско-турската война от 1877-78 г., най-ожесточените битки в която се водят в Шипченския проход.рождество-христово-шипка

До западната част на църквата е издигната 53-метрова кула-камбанария със 17 камбани,  отлети от около 30-те тона отстреляни оръдейни гилзи, събрани в района на битките. Най-голямата тежи 11 643кг. и е подарък от руския император Николай ІІ.

Виж също: 9 факта за паметника Шипка – символът на Свободата

Идеята за основаването му е на руския дипломат граф Игнатиев и майката на генерал Скобелев – Олга Скобелева. Местните жители даряват парцела, върху който е издигнат, а средствата за изграждането са дарени от руския народ.  Той е в памет на загиналите руски войни и български опълченци в Освободителната за България руско-турска война през 1877-1878 г.рождество-христово-шипка

Строежът му започва през 1885 г. и завършва през 1902 г., когато е изографисан и главният храм на манастира. Той е руски до 1934 г., когато съветското правителство го предоставя на България.  Храмът е определен за архитектурно-строителен паметник на културата.

Сградата е изградена в стила на руските църкви от 17-и век. Тя е образец на богато украсен и зографисан храм. Изградена е по проект на архитект Антоний Осипович Томишко. Църквата е стенописвана 2 пъти – през 1902 г. от Г. Месоедов и Антон Митов и през 1957 – 1959 г. от колектив под ръководството на Н. Ростовцев.

Църквата “Рождество Христово” има централен и 4 по-малки купола с позлатени луковици и кръстове. До западната фасада е долепена островърхата камбанария, висока 53м и богато украсена с многобройни арки, колони, майолика и позлата.

Върху вътрешните стени и в аркадните галерии отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на 8491 офицери, войници и опълченци, загинали по време на Освободителната война в България. В криптата под храма в 12 каменни саркофага са положени тленните останки на загиналите.

град шипка
Изглед към град Шипка и Долината на тракийските царе

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment