Братислава не е от типичните столици, привличащи милиони туристи от целия свят. И именно в това й е чарът. За първи път посетих столицата на Словакия в началото на 2019 година. Тогава беше изключително студено и си обещах скоро отново да я посети. Случи се 3 години по-късно. В първите дни на април след 70-минутен полет от София кацнах на позната вече територия за един соло уикенд в Братислава.

Градът не е особено голям като за столица, а основните туристически забележителности са съсредоточени в центъра. Това позволява да разгледате града буквално за няколко часа. Братислава се намира в изключителна близост до Австрия и столицата й Виена, както и до Унгария и Чехия. Това прави градът още по-привлекателен, тъй като може да бъде съчетан с още няколко други европейски дестинации.

Разбира се, цените в Братислава също са добра причина да я изберем като дестинация. Въпреки инфлацията тук със сигурност е много по-евтино, отколкото в редица други европейски столици.

Как да стигнем от летището в Братислава до центъра на Града?

Подробен пътеводител написах преди три години. Нещата не са се променили особено много. Най-изгодно е са заложим на обществения транспорт. Летището се намира близо до центъра на града, затова може да си хванете  градската линия 61.

След като излезете от терминала на летището тръгнете към паркинга вдясно и ще видите спирката и автобусите. Може да вземете билет от външните автомати. Билетите в Братислава се продават за време, през което може да сменяте различни автобуси и трамваи.летище братислава bratislava

Пътуването до централната гара трае около 20 минути, затова си вземете билет за 30 минути, ако няма да се прекачвате на друг автобус. Билет за 30 минути струва 1 евро. Може да се плати и с карта.

*За хората като мен, които не обичат да имат пари в кеш, може да си платите с карти или с телефон и в самия автобус. Изберете вида билет и доближете картата или телефона до устройството, докато не се появи зелената усмивка. 

Как да стигнем до Братислава от Виена, Будапеща или Прага?

Както казах Братислава има невероятно разположение, което я прави изключително подходяща да бъде част от различни европейски маршрути.

От Виена до Братислава: Между двете столици може да стигнете с влак, билет за който може да резервира на RailEurope. За по-евтин вариант резервирайте автобусен билет с FlixBus . Пътуването отнема 1,5 часа и струва едва 7 евро.

Тъй като Братислава е разделена от река Дунав, можете да пристигнете с лодка. Много хора посещават като еднодневна екскурзия от Виена. Тук може да запазите своята обиколка с автобус и кораб от Виена до Братислава.bratislava братислава

От Унгария: Хванете директен FlixBus от Будапеща до Братислава за 2 часа и 20 минути. Въпреки че  пътуването е по-дълго, билетите все още започват от €7.

От Прага: Пътуването от Прага до Братислава струва само €11 с FlixBus и отнема 4 часа. Резервирайте няколко дни предварително, тъй като тези директни автобуси се резервират. Аз лично ви съветвам, ако ходите до Чехия, да добавите и Бърно във вашия списък.

Съвет за пътуване в Европа – използвайте Omio, за да сравните опциите за транспорт до всяка дестинация, като сравните цена и продължителност.

Транспорт в Братислава

Братислава е сравнително малък град и ако сте тук само за ден, едва ли ще ви е необходим градски транспорт. Аз такъв използвах единствено до летището. Ако все пак решите, общественият транспорт работи между 5 часа сутринта и полунощ, като може да използвате Google Maps за навигация. Може да си вземете и 24-часов билет за градския транспорт. Цената му е само 3,50 евро.

Разбира се, може да разгледате столицата на Словакия и с туристическите автобуси Хоп-он-хоп-оф. Цената през април 2023г. е 12 евро. Има опция за разглеждане и чрез велосипедна обиколка, сегуей или скутер с местен водач, като цените варират между 30 и 50 евро.bratislava братислава

Настаняване в Братислава

Има изключително много възможности за настаняване в словашката столица, сред които хотели, някои от които са кораби в река Дунав, както и апартаменти. Аз от години отсядам в апартаменти чрез платформата Airbnb.

.В Братислава за около 60-80 евро може да запазите страхотно място за настаняване в центъра на града през Airbnb.

Маршрут за разглеждане на Братислава

Второто ми посещение в Братислава бе в началото на април и отново попаднах на изключително студено време. За щастие апартаментът беше свободен и успях още в 8 часа сутринта да се настаня и да поседя на топло. Обиколката си из града започнах малко по-късно от Стария град и любимия ми Старбъкс.bratislava братислава

 Разгледайте Стария град

Разходката из цветния Стар град на Братислава е страхотна начална точка, ако искате да разгледате напълно Братислава за 1 ден. Градът е пъстър с красива архитектура и зелени паркове.

Старото кметство е едно от ключовите места, които трябва да видите по време на обиколката си в Братислава.

Михалска порта

Някога Старият град е бил охраняван от четири главни порти, но тази е единствената оцеляла. Изкачете се до върха на бяло-зелената кула, ако искате изключителна гледка към Братислава.

bratislava братислава
Михалската порта

Не пропускайте табелата „нулев километър“ в долната част, показваща разстоянието до 29 световни столици.Михаилската портаbratislava братислава

Синята църква

Това е сграда в стил Арт Нуво и е най-известният паметник на Братислава. Въпреки че е проектирана от унгарски архитект, тя по-скоро има вид на Гауди, който може да ви напомни за Барселона.

Не само екстериорът, но мозайките и интериорът са еднакво сини. В слънчев ден почти се слива с небето.

Синята църква може да се намери на ъгъла на улица Bezručova в края на Стария град на Братислава.

Отворено е само рано и късно: 6.30-7.30 сутринта и 17.30-19.00 часа, с изключение на неделя, когато сутрешната сесия е от 7.30 до 12.00 часа.

Странните статуи

В Братислава ще забележите някои забавни статуи. Най-популярната от тях е тази на приятелски настроен работник, излизащ от канализацията. Всички туристи искат да позират с него, така че понякога трябва да почакате на опашка.bratislava братислава

Причината за поставянето на тези статуи е сивата и мрачна обстановка на града след комунистическия режим.bratislava братислава

Катедралата Свети Мартин

Недалеч от Портата на Свети Михаил се намира катедралата Свети Мартин, една от най-важните религиозни сгради в Словакия. Тук са били короновани много унгарски крале от 15-18 век.

Визуално катедралата Свети Мартин не е нещо особено, но е едно от най-добрите неща за разглеждане в Братислава заради зловещите катакомби под нея. Разходете се през тесните подземни проходи и усетете хлада.bratislava братислава

Открийте пътеката на коронацията

Едно от скритите скъпоценни камъни на Братислава е Коронационната пътека. Първоначално няма да я забележите, тъй като изисква поглед надолу към земята. Докато се разхождате, следвайте плочките във формата на корона в цикъл от бреговете на Дунав до Стария град и обратно.

В продължение на повече от 300 години унгарските крале са били короновани в Братислава и са следвали определен маршрут из града като част от процеса на коронация.

В Братислава има 178 плочки във формата на корона, които можете да следвате, докато се наслаждавате на забележителностите на града.

Часовниковата кула Братислава  

Време да продължим обиколката си на централния площад, където се намира Часовниковата кула. Може да забележим необичайна архитектура на централния площад. Почти всяка сграда има различен архитектурен стил.bratislava братислава

Смяна на караула в двореца Грасалкович (12 ч.)

При условие, че не сте на пешеходна обиколка, посетете двореца Грасалкович по обяд. Този грандиозен дворец е отговорът на Словакия на Белия дом, заобиколен от голям парк и просторен площад, пълен с фонтани.

Когато президентът е в града, има церемония по смяна на караула, която се провежда всеки ден в 12 часа. Не можете да влезете в двореца, но можете да го разгледате отвън и да се разходите из зелените градини безплатно.

bratislava братислава
Дворецът Грасалкович
Обяд в типичен словашка кръчма

Ако имате само един ден в Братислава, задължително посетете Slovak Pub. Тук можете да се насладите на вкусни словашки ястия и да опитате Kofola, комунистическата версия на Coca-Cola, направена, когато е забранена американската напитка.

Цените в тази уютна кръчма са сравнително достъпни.

Едно от най-добрите ястия, които можете да опитате в Slovak Pub или където и да е в Братислава, е bryndzové halušky или  ньоки с овче сирене. Това ястие е попито с богат сос със сирене и покрито с пържен бекон.

В Slovak Pub можете също да поръчате споделено плато с порция bryndzové halušky и шест кнедли с овче сирене.

Разгледайте кафенетата в Братислава

След обяда може да продължите почивката си от разглеждане на забележителности, за да се насладите на кафенетата в Братислава. Има толкова много места, където да се отбиете за кафе и торта.

Това е шанс да си починете от този натоварен еднодневен маршрут в Братислава и да се поглезите.

Urban House е модерно и просторно кафене в сърцето на града. Pollito Cheesecake е най-доброто място да опитате лимонада с различни плодови вкусове и, както подсказва името, вкусен чийзкейк.

Дворецът на примата

Дворецът на Примата е не само красива сграда, но и място с историческо значение. Наполеон подписва мирния договор от Пресбург тук през 1805 г., слагайки край на Свещената Римска империя.

Срещу 3 евро може да влезете в розовия дворец и да разгледате известната Зала на огледалата, където е подписан договорът.

Братиславски замък

Най-голямата забележителност на Братислава е нейният замък, издигащ се гордо над града. Със сигурност е най-добре да посетите замъка точно преди да се стъмни и да наблюдавате някои от най-добрите гледки на Братислава от високо.bratislava братислава

Така ще видите замъка на дневна светлина, преди да се насладите на гледки към залеза над Дунава и накрая да се полюбувате на обширната столица, осветена през нощта.bratislava братислава

Този замък, датиращ отпреди 500 години, е впечатляващ отвън, но очевидно вътрешността не е и наполовина толкова грандиозна, затова може и да не влезете вътре.bratislava братиславаbratislava братиславаbratislava братислава

Мостът и ресторантът НЛО 

Едно от най-странните и прекрасни места за посещение по време на обиколката ви на Братислава е мостът на НЛО, наречен така заради странната структура на върха, която прилича малко на космически кораб.

Хванете асансьора до бара в горната част, където можете да седнете близо до прозорци от пода до тавана, гледащи към Дунава и града.bratislava братиславаbratislava братиславаbratislava братислава

Очаквано цените са доста по-високи. Коктейлите започват от 9 евро, а основните ястия от около 40 евро.

*Ако разполагате с повече време, пресечете река Дунав по моста и отидете отсреща. Има невероятен парк с кафенета, както и търговски център, където може да се отдадете и на шопинг. Ако не сте почитатели на типичната словашка кухня, в него има ресторанти, които предлагат международна кухня.

bratislava братислава
Националният театър на Словакия

bratislava братислава

bratislava братислава
Гледка от близкия мол

bratislava братиславаbratislava братислава

bratislava братислава
Парламентът на Словакия

bratislava братислава

Разбира се, има още много забележителности и неща за правене в Братислава, но ще ви бъде необходимо малко повече време.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment