Мадрид е сред подценяваните от българите дестинации, но испанската столица има какво да покаже. До града най-лесно се стига от България със самолет, като всички компании кацат на международното летище Барахас. Намира се в източната част на Мадрид и има няколко опции за стигане до централната част на столицата.

С такси

Такси от летище Мадрид до центъра на града се таксува с фиксирана такса от 35 €. Въпреки това, ако вашата дестинация е извън града, ще платите това, което е написано на брояча. Уверете се, че той е нулиран, когато влезете в таксито.

Такситата могат да бъдат намерени извън всичките 4 терминала на летище Мадрид-Барахас.

С автобус

Автобусната линия се движи 24 часа в денонощието, всеки ден от годината (с намалени разписания 24, 25 и 31 декември и 1 януари) с тръгвания от гара Atocha през деня (6:00 – 23:30 ч.) и гара Cibeles през деня и през нощта (23:30 – 6:00 ч). Тази услуга е от голяма полза за пътниците с нощни полети.

Автобусът „Exprés Aeropuerto“ отнема около 30 минути (до Tерминал 1, още пет минути до T2 и още пет до T4). Той се движи на всеки 15-20 минути през деня и през  35 минути през нощта. Цената на билета е 5 евро. Можете да платите в самия автобус в брой или с карта.

Експресна линия 203 (Atocha-Aeropuerto) свързва летище Мадрид-Барахас с централен Мадрид (Cibeles) и гара Atocha. Той тръгва от Tерминал 4 и има спирки на T2 , T1, O’Donnell (при сливането с Doctor Esquerdo), Plaza de Cibeles и гара Atocha (работи между 06:00 и 23:30 часа).

Автобусен експрес ал аеропуерто Тази специална линия се разпознава лесно по жълтия си цвят. Автобусите разполагат с модерни багажници.

летище барахас мадрид madrid letishte barahas

С метро

Да стигнете до центъра на Мадрид от летището  е изключително лесно. Основната линия, която достига до летище Мадрид-Барахас, е линия 8. Тя е свързана с линии на метрото 6,10, 9 и 4, така че всъщност можете да стигнете до всяка точка на града.

Метростанцията се намира в летище Мадрид-Барахас с две различни станции на Терминал 2 и Терминал 4. Така че, ако пристигате на Терминал 1 или 3, можете да хванете безплатния автобус и да се насочите към Терминал 2 или Терминал 4. Или да вървите пеша, като има и подвижни пътеки, които спомагат за по-бързото преминаване между терминалите.

летище барахас мадрид madrid letishte barahas

Еднопосочен билет за линия №8 струва 3 €. Машини за билети има във всяка станция на метрото, както на летището, така и в градските станции.

Съветвам ви да си вземете и карта с 10 пътувания за метрото, които струват 8,50 евро и може да се използват от няколко души.

*При пътуване в посока Мадрид не е достатъчно да си купите обикновен билет за метрото. На станцията на летището преградата няма да се отвори, докато не си доплатите допълнителната такса за линия №8, която е 3 евро. 

**В Мадрид е задължително носенето на маски в градския транспорт до март 2023 година!

летище барахас мадрид madrid letishte barahas

С влак

Националната железопътна компания на Испания обслужва маршрути от и до летище Мадрид с линия C-1. Влакът има 5 спирки, гара Chamartín, гара Nuevos Ministerios, централна жп гара Atocha, гара Méndez Álvaro и гара Príncipe Pío.

Не се препоръчва да избирате влака като своя транспортна опция, особено ако пристигате от терминали 1, 2 или 3.

Местен влак (RENFE) струва 2,6 € за еднопосочен билет.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment