Арменската столица Ереван никога не е била по-достъпна за българите от сега. От няколко седмици Wizz Air лети до един от най-загадъчните градове на Кавказ, при това на изключително достъпни цени. Ние успяхме да купим билети за по около 60 лева в посока.

Ереван се обслужва от Летище Звартноц, което се намира на 12 километра от града. То е изключително малко, но пък е ново и модерно.

Съвети при кацане: 

Обмяна на пари: Веднага щом влезете в летището при кацане, вляво се намира обменно бюро, което дава най-добрите курсове за обмяна на евро или долари за арменски драми. Офисът се намира непосредствено преди паспортната проверка за влизане. Иначе в целия град има стотици чейндж бюра, които предлагат сходни курсове.

Мобилен интернет: След паспортната проверка пък се намират различни офиси на мобилни оператори, предлагащи карти за мобилен интернет. Избрах карта с неограничен интернет на Level UP и съм изключително доволен. Плановете, които предлагат бяха:

2900 AMD – 8GB интернет плюс 450 минути за Армения, САЩ и Канада;

4900 AMD – неограничен интернет плюс 1500 миути за Армения, САЩ и  Канада;

8900 AMD – неограничен интернет плю 6000 минути за Армения, САЩ и Канада.

Аз избрах средния вариант и останах изключително доволен. Имах интернет навсякъде. Препоръчвам ви ако сте група и няма да се делите, да си купите само една карта. Ние бяхме 5 човека и сложихме карта в единия телефон, който използвахме като рутер за всички останали. Към него на моменти включвах и лаптопа. Цената от 4900 арменски драми е малко над 22 лева.

Как да стигнем от летището до центъра на Ереван

Микробус Airport Express №201

Един от най-добрите варианти и със сигурност най-достъпният е да вземете автобуса Airport Express, който пътува от и до центъра на Ереван до летище Звартноц всеки ден.

Автобусите Yerevan Airport Express тръгват всеки ден на всеки половин час от 7 сутринта до 22 часа.

Моля, имайте предвид, че много полети пристигат посред нощ, така че това не би било опция тогава. Ще трябва да вземете такси или да имате предварително уговорен транспорт.

Автобус от летище Ереван до града

След като пристигнете на международното летище Звартноц, ще трябва да излезете от зоната за пристигащи на приземния етаж.

Веднага ще видите табела с надпис „Shuttle Bus“ и тя ще ви насочи между стоянката на такситата и редовния паркинг.

Това е мястото, където ще намерите микробуса Yerevan Airport Express. От всички страни се вижда табелата му №201. Билетът струва 300 AMD или около 1,40 лева.

летище ереван армения letishte erevan armenia yerevan

Автобус от Ереван до летището

От центъра на града до летището може да вземете същия автобус в обратната посока. Първата му спирка е метростанция Yeritasardakan до подземния търговски център Metronome. До нея може да стигнете пеша за около 20 минути от Площада на Републиката или да се качите за една спирка от близката до нея метростанция. Цената на пътуване с метрото е 100 драми или около 46 стотинки.

Може да изчакате микробус 201 на Площада на Републиката или на ъгъла на улиците Абовян и Бузанд, но има голяма вероятност да се возите прави, което не е никак комфортно, затова отидете на първата спирка. Пътуването до летището продължава около 40 минути.

Възможности за пътуване с такси 

Вземането на такси  не е най-евтиният вариант на повечето летища, но за щастие на Ереван, той всъщност е може би най-ефективният и все още е доста достъпен.

Ако искате нещо удобно и лесно при пристигането, ще видите стоянка за таксита, която се нарича Aerotaxi.

Тази таксиметрова услуга ще струва на пътниците около 5000 AMD (около 23 лева). Това ще ви позволи да избегнете частни таксиметрови шофьори и да имате фиксирана цена и надеждна услуга.

Разбира се, може да изтеглите приложение за такси Ереван, като GG Taxi или Yandex Taxi и да поръчате оттам. Ако няма трафик, цената трябва да е някъде от 2000-2500 AMD (около 9-12 лева).

Съхранение на багаж на летище Ереван

Можете лесно да съхранявате багажа си на летище Ереван. За да се ориентирате за отделението, след като излезете от пристигащите, завийте веднага наляво.

Там ще видите зоната за съхранение на багаж и ако няма никой, позвънете на звънеца. Цените за съхранение на багаж на летище Ереван са достъпни – 1500 AMD на ден за чанта.

Самолетни билети!!!

Всички сме свикнали да влизаме в летищата с QR код, когато пътуваме с Райнеър или Уизеър, но на летището в Ереван ще ви се наложи да разпечатате бележка, която ще получите след онлайн чекирането си. Това всъщност не е билет.

С тази бележка ще трябва да посетите някое от чекинг бюрата и срещу паспорт да получите самолетния билет. летище ереван армения letishte erevan armenia yerevan

Ако имате допълнителни въпроси, свързани с летището в Ереван, може да ги задатете като коментар. С радост ще ви отговоря.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment