Албания се превръща във водеща туристическа дестинация на Балканите и Източна Европа. Страната не спира да чупи туристически рекорди всеки месец. Въпреки че от България все още няма директни полети, имаме възможност да летим до Тирана от Букурещ, както направих в началото на месец март.

Летището се намира на около 15 километра от центъра на албанската столица, а опциите са автобус, такси или кола под наем.

летище тирана албанияАвтобус до летището в Тирана

От летището можете да вземете автобус до центъра на Тирана. Автобусът се нарича Rinas Express и се управлява от LUNA travel. Автобусите се движат всеки ден от 8:00 до 23:00 часа. Автобус има на всеки час от 8:00 до 19:00ч. След това има един автобус в 21:00 и един автобус в 23:00.

Автобусът тръгва в 8:00, 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19 :00, 21:00 и 23:00 часа.

Автобусът ви отвежда до централния площад Скендербег. Автобусната спирка е близо до Националния музей, Националния театър за опера и балет, джамията Ethem Bey и хотел Tirana International.

Пътуването продължава около 30 минути, като трафикът в столицата е изключително натоварен, тъй като няма метро.

Цената на автобуса от летището до центъра на града не спира да расте, а към март 2024г. тя е 400 албански леки, което е около 7,50лв.

Няма възможност да резервирате автобусни билети онлайн. След като излезете от летището продължете към паркинга и ще видите табелите върху автобусите с надпис Tirana.

Съветвам ви за Албания да си вземете повече пари в брой, тъй като плащането с карта тук е истинско приключение и са малко местата, на които изобщо има такава опция.

Колко струва такси от летище Тирана до центъра на града?

Такси от летище Тирана до центъра на града струва между 23 – 28 евро за еднопосочно пътуване.

Летищните таксита са най-бързият начин да стигнете до центъра на града. Тъй като пътуването с такси ще отнеме само 20 – 25 минути в зависимост от трафика. Освен това, тъй като летищните таксита винаги чакат точно пред сградата на терминала, можете да тръгнете незабавно.

Такситата са паркирани точно пред сградата на терминала на летището. Най-добре е да вземете официално такси на летището в Тирана. Такситата се управляват от Auto Holiday Albania (AHA). Такситата с лиценз са жълти, имат лого на Auto Holiday Albania и лого на летище Тирана от двете страни.

Едно от големите предимства на вземането на официалното такси на летището в Тирана е, че има определена ценова листа. Така че няма да се изненадате от сметката, когато пристигнете в центъра на Тирана.Можете да видите официалния ценоразпис на таксиметровата служба на летището в Тирана тук.

Важен съвет за летището в Тирана! 

Летището в Тирана се превърна в мое любимо. При кацане ми отне едва минута да го напусна благодарение на системата за сканиране на паспортите. Буквално за секунди преминавате проверка.

За съжаление, при напускане на Албания ще ви е необходимо да разпечатате бордната си карта задължително. Това го пише и в имейла от авиокомпанията, но видях, че голяма част от останалите пътници бяха изненадани и се наложи да търсят принтер на летището.

Самото летище е голямо, на два етажа е и има много заведения и места за сядане и зареждане на телефоните. Това се оказа истинско спасение за дългия ми престой заради двучасово забавяне на полета.

Write A Comment