Летище Женева е разположено на 4 километра от града и е лесно достъпно с обществен транспорт. От аеропорта може да се качите на влак, автобус или да си хванете такси. Доскоро имаше опция за безплатно пътуване до града, но автоматите за безплатни билети вече не работят и тази опция остана в миналото.

Най-удобно е с влак

Пътуването от летището до центъра на Женева продължава едва 7 минути, влаковете са сравнително често, а цената на билета е 3 швейцарски франка.

Гарата се намира вляво от изхода на летището, като билетите се купуват от автоматите. Разбира се, може да си купите билетите предвартиелно онлайн ТУК.

летище женева letishte geneva

С автобус

Вземането на автобус от летище Женева до центъра на града също е бюджетен вариант за транспорт. Цената на билета отново е 3 франка.

Летище Женева е добре свързано с центъра на града и други части на града чрез обширна автобусна мрежа, управлявана от Transports Publics Genevois (TPG). Някои от автобусните маршрути, които свързват летището с центъра на града и близките райони, включват:

Автобус 5: Този маршрут свързва летище Женева с центъра на града, като спира на ключови места като Palexpo, Nations и жп гара Cornavin. Пътуването до центъра на града отнема около 20-30 минути, в зависимост от трафика.

Автобус 10: Този маршрут обслужва летището и центъра на града, като спира на жп гара Balexert, Servette и Cornavin. Пътуването отнема около 20-30 минути.

Автобус 23 и автобус 28: Тези маршрути са по-малко директни, но могат да се използват и за достигане до центъра на града или за свързване с други автобусни или трамвайни линии.

При пристигане на летище Женева следвайте знаците за наземен транспорт, за да намерите автобусните спирки. Автобусните спирки на TPG са разположени точно извън зоната за пристигащи и на двата терминала. Потърсете логото на TPG и информацията за маршрута върху знаците на автобусната спирка, за да сте сигурни, че се качвате на правилния автобус.

Автобусните линии от летището в Женева до центъра на града работят често през целия ден, като автобусите се движат на всеки 10-15 минути в пиковите часове и на всеки 20-30 минути в извън пиковите часове.

Тарифите за автобусни пътувания в Женева се определят според зоните и продължителността.

Единичен билет за възрастен в зона 10, която обхваща летище Женева и центъра на града, струва 3 CHF и важи за 60 минути пътуване. Деца на възраст 6-16 години могат да пътуват с намалена цена от 2 CHF, докато деца под 6 години пътуват безплатно, придружени от възрастен.

Можете да закупите автобусни билети от автомати за продажба на билети, разположени на автобусната спирка , в брой или с кредитна карта. Имайте предвид, че е важно да валидирате билета си с помощта на машините за валидиране в автобуса.

летище женева letishte geneva

Коли под наем на Летище Женева

Наемането на кола на летище Женева предоставя на семействата гъвкавостта да разгледат града и околностите със собствено темпо.

На Летище Женева офиси имат множество компании за коли под наем, предлагащи широка гама от превозни средства, които да отговарят на различни предпочитания и бюджети. Някои от добре познатите компании за коли под наем, работещи на летището, включват:

-Avis
-Budget
-Europcar
-Hertz
-Sixt
-Enterprise

Бюрата за коли под наем се намират както в швейцарския, така и във френския сектор на летището, което ви позволява да изберете най-удобната опция въз основа на вашия маршрут на пътуване.

Бюрата за коли под наем в швейцарския сектор се намират в залата за пристигащи, докато бюрата за коли под наем във френския сектор могат да бъдат намерени в залата за пристигащи във френския сектор, достъпна на кратка разходка или с автобус.

Такси от летище Женева до центъра на града

Цената на такси от летището до центъра на града е приблизително 35-45 CHF, в зависимост от времето на деня и условията на движение.

При пристигане на летище Женева следвайте знаците за наземен транспорт, за да намерите стоянката на такситата. Тя се намира точно извън зоната за пристигащи и на двата терминала.

Даването на бакшиш на таксиметровите шофьори в Женева не е задължително, но се оценява за доброто обслужване. Общото правило е да давате бакшиш около 10% от тарифата, като закръгляте до най-близката цяла сума.

Ние използвахме единствено опцията с влак и силно препоръчвам. Отседнахме в Ville-la-Grand във Франция, като пътуването ни дотам от летището беше около 30 минути с прехвърлянето, тъй като е в различни зони.

Write A Comment