Миконос е сред най-желаните и мечтани за посещение гръцки острови. Именно в Миконос можем да хванем тен на едни от най-добрите плажове в южната ни съседка. Атрактивен и предпочитан като парти дестинация. Много често на него можем да се разминем с холивудски знаменитости, което означава, че не всеки ще може да си подари почивка там.

Ако чуете по телевизора, че може да отседнете за 60 лева на вечер, не вярвайте. Реалността е напълно различна.

До Миконос може да се стигне със самолет или ферибот. За съжаление няма директни полети от София до острова, но може да стигнете до Миконос с едно прикачване в Атина например. До гръцката столица има всекидневни полети, като може да отидете ден или два по-рано и да разгледате града.

Миконос-Рафина
Фериботът на пристанището в Рафина

Другият вариант, който е малко по-евтин, е с ферибот. До Миконос тръгват фериботи от почти всички пристанища.

От София до Атина

Най-предпочитаният вариант от българската до гръцката столица е полетът. Ако следите промоциите, може да намерите билети за по 10 евро. Ако нямате късмет цената може да скочи до над 100 и 200 евро. Затова ви съветвам да бъдете гъвкави с датите и да определите почивката си спрямо датите, в които полетите са най-евтини.

10 евро струва и билетът на метрото от летището до Атина. По-скъпичко е от цената на билета в самата столица, но все пак разстоянието е голямо. До летището стига линия №3 на атинското метро.

Прочети още: Самотраки – уикенд круиз с яхта из Северна Гърция

След като имате самолетни билети и сте решили да стигнете до Миконос с ферибот, трябва да откриете кой ферибот е най-подходящ. Може да си хванете от пристанище Пирея или Рафина, което е доста по-далеч.

Как да намерим ферибот до Миконос

Моят съвет е да се доверите на сайта ferryhopper.com, където може да намерите разписание на всички фериботи в Гърция. Въведете началната си точка Атина и крайна Миконос, посочете датите и ще ви излязат резултатите.

Миконос-Рафина
На ферибота може да се качите с автомобил, мотор или просто с раница

Пирея – Миконос

 • Бърз ферибот – 60 евро, 2:30 часа плаване
 • Бавен ферибот – 38-40 евро, 4:30 часа плаване

Рафина – Миконос

 • Бърз ферибот – 44-48 евро, 2:10 часа плаване
 • Бавен ферибот – 29 евро, 4:30 часа плаване

На сайта може да видите и точните часове на отплаване, както и на връщане от Миконос към Атина, а цените са същите.

Ако пътувате с автомобил в сайта може да откриете и актуална такса за него. Билетите за фериботите може да купите онлайн или на място, разлика в цената няма. Те са големи и винаги ще има място за вас, но ако искате да сте застраховани, може да вземете и онлайн.

Съвет: Изберете бавен ферибот ако не искате да се набутвате, много често бързите фериботи се оказват бавни и накрая на плаването ще се ядосвате, че сте хвърлили повече пари на вятъра. 4 часа плаване в открито море е страхотно преживяване, освен ако не страдате от морска болест.

От Атина до пристанищата

След като сте харесали ферибот и знаете неговото разписание, е време да откриете и вариант за пътуване от гръцката столица до пристанището. Съветвам ви за тази стъпка да се доверите на сайта rome2rio.com, където да въведета за начална точка Атина и крайна точка Пирея или Рафина, в зависимост откъде ще потегли фериботът ви.

миконос
Добре дошли на остров Миконос

Платформата ще ви изчисли колко ще струва пътуването с автобус, с метро, с такси или личен автомобил.

До Рафина:

 • Автобус – 2-4 евро, 75 минути
 • Такси – 27-35 евро, 35 минути
 • с автомобил – 4-6 евро, 35 минути

До Пирея

 • Метро – 2 евро, 15 минути;
 • Автобус – 2 евро, 30 минути;
 • Такси – 9-12 евро, 12 минути
 • С автомобил – 1-2 евро, 12 минути

След като сте планирали транспорта остава да намерите и настаняване. Може да го направите чрез платформите Booking или Airbnb, ако нямате регистрация, може да ползвате линковете по-долу и да получите отстъпка след първата си резервация.

Booking.com

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

2 Comments

 1. Маринела Reply

  Супер е написано, но цените са си доста високи, но пък който иска да ходи на Миконос, трябва да е готов да плаща

 2. Много добре обяснено, точно и без излишни лирични отклонения ! Браво за труда !

Write A Comment