Искате да се разходите из уикенда, но да не е далеч от София? Комплекс „Камбаните“ е сред възможните дестинация. Намира се на едва километър от столичния квартал Младост. Наричат го любимият парк на децата и това не е случайно. Ако не си дете, то ще се чувстваш дискриминиран.

Международен парк на децата от света

Всъщност така се казва парка. Идеята за създаването му е на Людмила Живкова, а поводът е домакинството на страната ни на Международната детска асамблея „Знаме на мира“, която е под егидата на ЮНЕСКО.

В нея се включват деца от 79 държави, като почти всяка страна носи камбана – общо 68.През 1989 година асамблеята постига рекорд, посрещайки участници от 135 държави. Година по-късно са закрити изградените 18 чуждестранни структури на „Знаме на мира“, но дъщерята на Людмила Живкова – Евгения възстановя асамблеята през 1999 година.

камбаните
Мемориалът се вижда отдалеч

В комплекса може да удряте десетките камбани, но има условие – трябва да сте под 14-годишна възраст. В противен случай излиза възрастен господин, който е охрана и започва да ви крещи. Ако реши, че сте чужденци, прилага заучените изречения на английски и руски езици. Много неприятно, но това са правилата. Добрата новина е, че няма вход.

Прочети още: Цари Мали град – крепостта на Белчин

До парка може да стигнете най-удобно с автомобил. Намира се в землището на село Бистрица, в близост до квартал Младост, на околовръстния път има множество табели. Разбира се, може да стигнете и с градския транспорт, но ще се наложи да повървите няколко минути. Наоколо спират автобуси №63, 111 и 112.

За децата е истинска атракция – камбаните са с различна големина, тежест и звук. Върху всяка от тях е написано името на съответната държава.

Срещу комплекса има приятна полянка, където са поставени маси и пейки. Идеалната възможност за барбекю на открито през уикенда. Така и вие, и децата ще бъдете повече от доволни.

камбаните-софия
Тук може да откриете камбани от целия свят

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment