Заливът Бока Которска е сред най-невероятните не само на Балканите, но и в Европа и света.  Познат  и като Которския залив, той е обграден от някои от най-невероятните градчета в Черна гора – Котор, Пераст и Херцог Нови, както и малка част от Хърватия. Около него се извисяват високи варовикови планини, които го правят още по-невероятен. Которският залив е определян като най-южният фиорд в Европа, въпреки че не е фиорд, а е корито на река, превзето от морето.

Бока Которска е разделен на четири по-малки залива, всеки кръстен на градчето около него – Херцегновски, Тиватски, Рисански и Которски, като най-популярен е последният.

В залива на Адриатическо море може да наемете туристическа лодка или корабче по всяко време на годината. Избрахме Черна гора за посрещане на 2022 година, като последният ден на 2021 прекарахме именно в Котор. Докато в някои части на България по това време снегът създаваше бедствени ситуации, ние се радвахме на слънце и 18 градуса.

Бока Которска Котор
Из Которския залив

Бяхме група от няколко човека, а малкото корабче наехме няколко дни по-рано през агенция – по 13 евро на човек. Круизът включва плаване от Котор до малкия остров Богородица от Скалата, който се намира в непосредствена близост до Пераст, както и връщане в Котор. Плаването във всяка посока е около 45 минути, като имахме и 20 минути престой на острова. Разбира се, лодка или корабче могат да бъдат наети от всяко едно от градчетата край Бока Которска, като цените варират спрямо сезона и вида на плавателния съд.

Которският залив е включен в Асоциацията на 28-те най-красиви залива в света и е под закрилата на ЮНЕСКО. За да видите невероятната му красота, трябва да се изкачите по стъпалата над стария град на Котор, което ще ви отнеме час. Разбира се, на различни места са създадени специални наблюдателни площадки.

Бока Которска Котор
Изглед от крепостните стени на Котор

Невероятната му красота конкурира богатата му история. Географското му положение е  привличало през годините римляни, гърци, славяни, османци, венецианци, австрийци и французи, като всеки е оставял свой отпечатък. Най-видим в района е венецианският.

Ако посещавате залива Бока Которска през лятото, може да се отдадете на различни водни активности, като дайвинг, каране на водни ски или на каяк. Едно от препоръчителните места за посещение е Синята пещера – морската вода е издълбала два входа в непревземаема скала, където акостират лодки с туристи. Височината на сводовете на пещерата достига 25 метра.

Богородица от Скалата и легендата за нея

Богородица от Скалата е една от най-добрите атракции на Черна гора и има много легенди около този изключително малък остров. Намира се в Которския залив и е в непосредствена близост до градчето Пераст. Точно до него се намира и друг малък остров – Свети Георги, който е действащ мъжки манастир и достъпът до него е ограничен.

Бока Которска Котор
Остров Богородица от Скалата

Богородица от Скалата е изкуствено създадено парче земя, изградено през XV век. Има няколко легенди, свързани с островчето. Една от тях гласи,  че на 22 юли 1452 г. двама братя рибари от Пераст откриват икона на Богородица с Христос на морска скала. Отнасят я у дома,  но на следващата сутрин тя мистериозна изчезва. Откриват я върху същата морска скала и отново я вземат у дома си. Случката отново се повтаря и разбират това като желание на Богородица да остане там завинаги.

Според други, иконата е била чудотворна и е излекувала единия брат.

Така или иначе те се заклеват да построят църква, посветена на тази икона на Богородица, покровителката на мореплавателите и рибарите. Жителите на Пераст занасят камъни и скали около основната скала. В центъра на острова построяват малък параклис. Векове наред, в традиционното събитие, наречено Фасинада, което се провежда всяка година на 22 юли, местните носят още камъни и с времето повърхността на острова се разраства. Сега в центъра на острова се намира католическата църква на Богородица от Скалата. Фасинада все още се провежда ежегодно.Бока Которска Котор

Църквата е особено значима заради множеството артефакти. Има 68 картини на Трипо Коколя – известен бароков художник от XVII век от Пераст. Сред най-впечатляващите произведения е тази на Джасинта Кунич от Пераст. Докато чака мъжа си, който е моряк, да се върне от дълъг път, тя избродира гоблен на Света Богородица. Използвала е златни и сребърни конци, но най-интересният факт е, че всъщност е избродирала собствената си коса в тях. Отнема й 25 години, за да завърши произведението си, след което  ослепява.

Вътре в църквата има мраморен олтар, построен през 1796 г. от Антонио Капелано, скулптор от Геноа. Върху олтара е иконата на Богородица от скалите, рисувана от известния художник Ловро Добричевич в средата на XV век.

Бока Которска КоторБока Которска Котор

 

Как да стигнем до залива Бока Которска

През летните месеци градчетата в залива се изпълват с десетки хиляди туристи. Най-често те пристигат на международното летище Тиват, което се намира на около 10 километра от Котор.

Между различните градове от залива и Будва има удобни автобуси, които също са вариант за стигане до Которския залив.

Бока Которска Котор
Град Пераст

Туристите, които предпочитат да пътуват със собствен или нает автомобил, ще останат впечатлени от живописния участък Будва-Котор. Разстоянието между градовете е 20 километра.

Преди пандемията всеки ден в залива са акостирали огромни лайнери с туристи от цял свят. Сега Которският залив също е привлекателен, но броят на круизните кораби, които акостират, е много по-малък.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment