Къщата на Христо Ботев се намира в родния му град Калофер. Превърната е в национален музей, посветен на поета-революционер. Въпреки че Ботев не се е родил в този дом, къщата е известна като негова родна, тъй като прекарва в нея детството си. Именно тук той се той се завръща след учението си в Одеса. Докато е в нея получава броя на вестник „Гайда“, в който е отпечано първото му стихотворение „Майце си“.

По време на Руско-турската война през 1877 година къщата е опожарена, но благодарение на инициативата на местните изграждат нейно копие, което откриват официално на 2 юни 1944 година.

В къщата се пазят голяма част от личните вещи на Ботев, материали, свързани с борбата на Ботев за освобождение на България, както и документи и български произведения.

Къщата е на един етаж и има голям чардак. В една от стаите е пресъздадена обстановката, в която малкият Христо Ботев е израснал. Оригиналните чекрък и шевна машина на майка му Иванка също можем да видим в националния музей на революционера.

Музеят работи без почивен ден от 08:30 до 17:00 часа.
Входът за учащи и пенсионери е 1.00 лев, за възрастни е 3.00 лева, а семеен 6.00 лева.
Повече информация за работното време, експонатите и какви услуги предлага музея, може да намерите на muzeibotev.com

В къщата, превърната в музей на революционера, ще видите и макет на кораба „Радецки“. Също така там се съхранява и последното писмо на поета до жена му:

„Мила ми Венето… Ако умра, то знай, че после отечеството си съм обичал най-много тебе…“

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment