Посетихме малкото гръцко градче Лептокария в края на миналата година. Тогава за пръв път чух за него, намира се на около 100 километра от Солун, точно в подножието на планината Олимп. Именно божествената планина предизвика вниманието и решихме да се разходим.

До Лептокария отидохме не с кола, а с обществения транспорт – влак. Въпреки че бяхме много скептични за гръцките железници, определено бяхме изненадани. Местата ни бяха за втора класа, но се оказа, че тя е много по-добре от първата класа в българските железници. Билетът от Солун до Лептокария беше около 12 евро в посока. Сравнително скъпо, но пък си заслужава.

Пътувайки с влак из гръцката територия ти правят впечатления няколко неща. Едно от тях е, че влакът се движи много по-тихо, отколкото в България. Другото е, че е много по-бързо и третото, че много по-чист.

Слизайки от влака първото нещо, което видяхме в Лептокария беше заведението на самата гара, където те изкушава мириса на гироси. Струваха доста евтино – около 2 евро. Продължихме разходката си из градчето, което е доста малко и спокойно. Основните забележителности са множеството магазини и сергии, които подобно на някой от българските морски градчета.

На плажа може да чуете всички балкански езици

Плажни хавлии, шорти, тениски и джапанки на достъпни цени, както и магнитчета, чаши и други спомени. Най-хубавото в този град е, че като си вдигнеш главата, винаги виждаш онази планина, за която учим и четем от детските си години – Олимп. От Лептокария не видяхме какво правят Зевс и останалите богове, но и този ден ще дойде.

Виж още: Самотраки – уикенд круиз с яхта из Северна Гърция

След като се разходихме из градчето се отправихме към плажа, което е и основната забележителност тук. Страхотен плаж. За разлика от България, тук не плащаш за шезлонг и чадър, а като си поръчаш фрапе например, ти носят безплатна вода.

Наоколо се чуваше всякакъв балкански език, около нас имаше много гърци, македонци, сърби и българи, разбира се, което ме изненада, имайки предвид, че Лептокария е по-далеч от българската граница.

Това е един от най-вълнуващите плажове. Докато се къпеш във водите на Егейско море, гледаш Олимп. Приказно!

След няколко часа плажуване решихме да седнем в някое от многото заведения около плажа, а след това се отправихме отново към гарата и по познатата схема се завърнахме в началната си точка – Солун.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

2 Comments

  1. Гърция си е запазено място за почивка. И в най тъпото им село да отидеш пак ще си прекараш по добре отколкото в България

Write A Comment