Лазурният бряг е сред най-посещаваните райони във Франция. Стотици българи всяка седмица се насочват към Южна Франция, а отправна точка е летище Кот д’Азур. Аеропортът се намира съвсем близо до Ница и е сред най-достъпните в Европа.

Летище Кот д’Азур е сред най-натоварените във Франция, тъй като покрива целия трафик от туристи, искащи да посетят градовете на Лазурния бряг – Ница, Сен Тропе, Кан, Тулон, а защо не и до Марсилия. Това летище обслужва и Княжество Монако, което се намира в непосредствена близост.

От летище Кот д’Азур до Ница

Най-изгодно е да стигнем до центъра на Ница с трамвай.

От няколко месеца е открита линия №2, която свързва аеропорта с градското пристанище. Трамваите са чисто нови, изключително редовни, а цената на билета е само 1,50 евро.

Всяка спирка се съобщава по изключително атрактивен и забавен начин. Записите са озвучени от мъж, жена и дете на фона на чуруликания, морски вълни, роботи…

Летище Кот д'Азур-трамвай-ница
Трамваите са нови, удобни и точни

Съвет: Ако сте решили да останете за по-дълго в Ница или сте малка група, препоръчвам да се възползвате от карта Multi, която е за 10 пътувания. Цената й е 10 евро. Така едно пътуване става едва 1 евро.

Разбира се, има варианти и за карта, която е валидна 24 часа, седмица или месец. Тук може да разгледате различните варианти, както и маршрутите на обществения транспорт в Ница.

Летище Кот д'Азур
Тук се валидират билети и карти

Билетите може да купите от шофьора или от автомат, какъвто има на всяка спирка. Картите може да бъдат закупени единствено от автомат, но той не приема банкноти. Може да платите с кредитна или дебитна карта. Когато се качите в трамвай или автобус, задължително валидирайте билета или картата си. Всеки билет важи точно 74 минути. През това време може да сменяте различни видове транспорт.

Спирката на трамвая е на 50 метра вляво от изхода на Терминал 2, където кацат самолетите от България.

С автобус или влак

От Терминал 2 може да хванете автобус № 99, а от терминал 1 автобус №23. Двата ще ви отведат до гарата в Ница. Цената на билета отново е 1,50 евро.

Гарата е на 500 м от Т1 и до нея отиват автобуси 200, 1А и 1В.

С такси

Разбира се, от летище Кот д’Азур може да стигнете до центъра на Ница и с такси. Средно през деня пътуването би ви струвала между 20 и 30 евро, а през нощта между 25 – 35 евро.

От летището до Монако

Най-изгодният вариант е през Ница, но той е и по-дълъг. Може да хванете отново трамвай №2, като слезете на последната му спирка, която е пристанището. На 50 метра от него е спирката на автобус №100, който пътува до Монако. Цената на всеки билет по маршрут е 1,50 евро, което означава, че ще платите 3 евро. Пътуването до пристанището е около 30 минути, а от него до Монако още 50-60 минути.

Ако искате бързо да стигнете до Монако и разполагате с дебел портфейл, то с хеликоптер пътуването отнема едва 7 минути. Цената на човек е 160 – 200 евро при редовен полет. Частните с до 5-има души струват 1000 евро. Въпреки това всеки ден се извършват десетки полети.

Отново има възможност за пътуване с такси, като цените варират между 90 и 100 евро.

С автобус № 110 може да стигнете до Монако за 45 минути. Той е експресен, а цената на билета струва 22 евро.

Ако сте стигнали до Ница, може да продължите до Монако и с влак. Билетът струва 4,10 евро в посока, а пътуването продължава 20 минути.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment