Няма спор, че Лвов е най-красивият град на Украйна. В него всеки метър е история, изкуство и красота. Не е случайно, че центърът му е включен в списъка на ЮНЕСКО. За да разгледаш целия град ще ти трябват поне 3 дни. За съжаление аз разполагах с по-малко от денонощие в бижуто на европейската страна. Но със сигурност ще се върна. Ето какво може да направим за един ден в Лвов.

Пешеходна разходка

Най-важното е да се разходим пеша в Лвов. Историческият център не е голям, така че няма нужда да използвате автомобил или градския транспорт. Разхождайки се пеша ще имате по-голяма възможност да се потопите в духа на Лвов, да усетите настроенията на хората и да се почувствате като местен. Аз избрах хотел именно в историческата част. Разглеждането на града започна още от стаята, от която се виждаха някои от катедралите.

lviv-city-lvov
Пред операта има малък пазар, от който може да вземете сувенири, лакомства и напитки
Операта

Който и да попитате ще ви отговори, че най-голямата забележителност на Лвов е националният театър за опера и балет. Това е една от най-разпознаваемите сгради в Украйна. Лвовската опера също е сред най-красивите европейски театри. Носи името на световноизвестната оперна певица Соломия Крушелницка, която е родена и израснала в Лвов.

лвов-опера
Операта в Лвов

Оперната зала се състои от различни европейски архитектурни стилове, оформени във всичките им пищности. Построена е в началото на 20-ти век. Днес всички сравняват сградата с операта в Париж и Виена. Може да се похвали със симфоничен оркестър от 90 части, повече от 40 оперни солисти от световна класа, хор и балетна трупа.

Освен снимка пред сградата и фонтана, имате възможност да посетите някое представление. Желателно е да закупите билета онлайн, но трябва да сте готови да изгубите време, в което може да разглеждате други забележителности.

Доминиканската катедрала

За мен беше голяма изненада, че в иначе православна Украйна има толкова много католически катедрали. Тази, която ми направи най-голямо впечатление, е Доминиканската катедрала.

Доминиканците откриват връзка с Лвов още, когато пристигат в града по покана на принцеса Констанс. Връзката продължава и до днес. Физическото въплъщение на доминиканското присъствие в града е тяхната катедрала, която днес може да се намери в историческата част на Стария град. Доминиканската катедрала често се вижда от разстояние, много преди да бъде посетена. Това се дължи на огромния й висок зелен купол, подкрепен от осем двойки колони, един от най-забележителните архитектурни забележителности на града.

Лвов-Украйна
Една от многото катедрали в Лвов

Друга забележителна черта на катедралата е латинският надпис “Soli Deo Honor et Gloria” на фасадата. Преведено означава “За Бог и славата”. Катедралата със сигурност почита Бога с благоговейната си барокова артистичност. Влизайки вътре забелязах, че до входа има портрет на папа Франциск.

лвов-катедрала
Католическа катедрала в Лвов

Ако сте се впечатлили от външната архитектура на катедралата, то затаете дъх и направете няколко крачки. Изяществото на майсторите е оставило дълбока следа и в самия храм.

Площад “Ринок”

Rynok Square или площад “Ринок” може да бъде определен като център на културния, търговския, обществения и дори политическия живот на Лвов от 500 години. Или иначе казано сърцето на Лвов. Тук е дадено началото на европеизацията на Украйна. Площадът запазва името си от 14 век и идва от немския “ринг”, което означава пръстен и кръг. Около площада има над 50 впечатляващи паметника.

lvov-lviv-ploshtad
Площад “Ринок”

Съветвам ви да седнете на някое от кафенетата на площада и просто да наблюдавате… Хората, сградите, атмосферата. Тук всичко е различно. Сякаш си в Западна Европа, а не в Украйна. Дори сградите придават някакво странно усещане за увереност и спокойствие.

Прочети още: Пътуване до Чернобил – 33 години след катастрофалната авария

Столица на кафето

Като заговорихме за кафенета, Лвов е наричан столица на кафето. Истински грях е да сте в града и да не опитате поне глътка от горещата ободрителна напитка. Аз изпих около пет, което мисля, че е напълно нормално.

лвов, кафе
На площад “Ринок” сервират капучиното от сърце

Представете си малките тесни улички, красивите площади с извадени няколко масички пред бутикови кафенета. Точно като старите европейски филми. Приказка.

lvov-coffe
Правенето на кафе във Лвов е изкуство

Намерих едно малко заведение, в което правенето на кафе си е изкуство. Обслужването на всеки клиент на бара продължава над пет минути. Първо си избираш чашата – големина и украса, после какъв вид да е кафето, правят го пред теб. Следват въпроси какви аромати и сиропи искаш да има в напитката ти. Крайният резултат е впечатляващ, а цената – достъпна.

Опитайте местната бира

Освен кафето бирата също е фактор в Лвов. Аз не съм фен на тази напитка и пропуснах да я опитам, действа ми приспивно, а ме чакаше много вървене и разглеждане. Други от компанията обаче не пропуснаха да си вземат и бяха много доволни.

lvov
В Лвов посрещат със стил

Тук на бирата има посветен цял фестивал. ПЪрвият и единствен музей за бира е създаден именно в Лвов. В града може да разгледате изложба на стари бирени бутилки от различни страни. В града се вари два вида бира. Тук ще останете очаровани от широката гама и вкуса на местната напитка.

Столица на фестивалите

Лвов се слави със своите фестивали – цели 50. Има фестивали почти във всеки месец от годината, като са посветени на всевъзможни неща. От коледни празници, през ретро автомобили до класическа музика.

лвов-картини
Изкуството в Лвов е повече от живо

За съжаление не успях да улучи нито един от фестивалите, но така или иначе съм твърдо решен да се върна скоро. Може да проверите конкретните фестивали в сайта на града.

Качете се на върха на Лвов

Ако искате да видите Лвов от високо, то паркът на “Високия замък” дава уникална възможност за панорамни гледки и снимки. Изкачването от центъра до хълма е около 25 минути, като има различни маршрути. Аз случайно избрах този, по който имаше по-малко стълби. И пак си имаше.

Горе замък няма, има само украинско знаме. Най-високата част от хълма е изградена впоследствие по инициатива на поляци, за да отбележат 300 години от обединението на Полша и Литва. Все пак в подножието на високата точка има останки от замък, който преди няколко века е бил важна крепост. Градът често е бил под обсада и местните са успявали да се защитят.

Нощен живот

Въпреки че се намирате в Украйна, нощният живот в Лвов се различава драстично. Пристигнах в града около полунощ и след като се настаних отделих време на нощен Лвов. Трамваите не се движат, но заведенията са с широки отворени врати, магазинчетата също. В различните клубове звучи всякаква музика, има партита за всеки вкус. Вечер градът се потапя в музика, танци и забавления.

lvov-night-lviv
Нощем Лвов е също много красив

Прочети още: Киев, Лвов и Чернобил – 5 дни приключения в Украйна

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

1 Comment

  1. Невероятен град, наистина нищо общо с Украйна и социалистическия строй

Write A Comment