Винаги съм си мислил, че най-дълбоката метростанция в света се намира в някоя развита държава – САЩ, Великобритания, Китай… С изненада научих, че тя е в украинската столица Киев. Това беше една от забележителностите, които задължително исках да видя, когато посетих града.

Метростанциите в Киев много приличат на тези в Москва. На входа на всяка станция те посрещат тежки и летящи врати, които застрашават живота на всеки, който влиза или излиза. Бъдете много внимателни, когато влизате или излизате! Прави впечатление, че всички са изключително дълбоки и отнема много време да слезеш до всяка една от тях. Доста старички, носещи духа на социализма.

metro-kiev
Внимавайте с вратите, много са тежки и опасни

Метрото в Киев е като подземен град, свързващите станции са като тунели, има много надлези, които играят ролята на топла връзка. Но ще се справите, просто следвайте табелите.

Прочети още: Киев, Лвов и Чернобил – 5 дни приключения в Украйна

Причина за дълбочината на метростанциите е релефът на Киев, който е доста хълмист, а река Днепър го дели на две. Това налага изобретателност в изграждането на транспортната схема.

metro-kiev
Метрото носи духа на социализма
Колко е дълбока?

Метростанция “Арсенална” е открита през далечната 1960 година и носи името на киевската фабрика “Арсенал”, която се намира недалеч от нея. Най-дълбоката станция в света се намира на 105 метра под земята. Входът е на върха на стръмна долина край Днепър. За да слезете или да се качите до и от станцията трябва да ползвате два ескалатора. Те са разделени на две нива. Слизането продължава повече от 5 минути.

kiev-metro
Пригответе се за дълго слизане и качване

Не се притеснявайте, няма вероятност да спре токът и да блокирате. Ескалаторите за всяка станция се задвижват механично и не зависят от централното електричество. За всеки ескалатор има назначен служител, който по цял ден стои в кабинка и наблюдава работата.

arsenalna
Метростанция “Арсенальна”

От метростанция “Арсенална” може лесно да стигнете до Маринския парк и дворец, както и до манастирския комплекс Киевско-Печерска лавра. Съседните станции са Хрещатик, която е свързваща с централната “Майдан Незалежности“, както и “Днепър“.

Прави впечатление, че влаковете се движат изключително бързо и са много редовни. Движат се през 2-3 минути. Метрото се използва от всички, тъй като в Киев има постоянни задръствания, особено в пиковите часове.

metro-kiev
Влаковете винаги са препълнени
Билетите

В метростанциите в Киев не продават билети, а жетони. Срещу 8 гривни, което е около 53 стотинки, ще ви дадат жетон, приличащ на синьо копче. Трябва да сте подготвени, че има голяма вероятност да не ви продадат повече от 1 жетон. Причината е, че те са оборотни на дадената метростанция и в края на деня се връщат на касата.

Прочети още: Пътуване до Чернобил – 33 години след катастрофалната авария

metro-kiev
Поставете жетоните в тези машини

Важно: Не изпускайте багажа си от поглед. В киевското метро се краде много. Не се учудвайте ако видите как мнозина решават да сложат раниците си не на гърба, а отпред, за да са сигурни.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment