Няма спор, че Великден е най-важният християнски празник. Много често бива сравняван и противопоставян с Коледа. Всъщност не са много общите неща. Великден се празнува през пролетта, когато при нас всичко е зелено, дръвчетата цъфтят и всички сме щастливи.

Няма как да забравя спомените от детството, свързани с Великден. Почти всяка година отбелязвахме празника на село при баба, с която на Велики четвъртък боядисвахме великденските яйца. В събота пък беше ден, отреден за приготвянето на любимите ми курабии. Винаги съм се чудил защо баба правеше огромно количество от тях. Буквално целият ден беше посветен в приготвянето им.

Неделният ден започваше с посещение на селската църква, а след това продължаваше около празничната трапеза. За съжаление в последните години това няма как да се случи, но някои от традицииите продължавам да спазвам и до днес.

Всяко семейство и всеки народ има своите традиции. В някои точки на света местните буквално сразяват с отбелязването на Великден. Ето и някои от тях:

В Ирландия погребват риба.

Да, навръх Възкресение да погребваш дори и риба е доста нестандартно. Именно на рибата ирландците залагат в приготвянето на празничната великденска трапеза. Те избягват да ядат месо на празника. Докато ние се чукаме с яйца, то те изкопават дупка в земята, в която заравят херинги.

В последните няколко десетилетия в Нидерландия пък на Великден предпочитат да се отдадат на шопинг за мебели. В понеделник на Великден в градовете се организират големи базари, на които се разпродават мебели. Защо пък да не се обзаведем по случай Възкресение?

Филипините е с преобладаващо християнско население и затова е напълно нормално да празнуват Великден. Местните имат наистина откачена традиция. Навръх големия празник възрастните обръщат децата си да видят с главата надолу. Нестандартната поза им вдъхвала надежда, че по този начин дечицата ще пораснат много по-бързо, въпреки че знаем, че филипинците не са никак високи.

За жителите на Финландия Великден е нещо като нашия Васильовден. Докато в България децата сурвакат с дрянова клонка, то финландците се удрят един друг по гърбовете с клонки от бреза.

Във Франция пък залагат на омлетите. От години наред в град Хауг се приготвя гигантски омлет, забъркан от 4500 яйца. Те стигат да се нахранят  1000 души. Традицията е повлияна от времето на Наполеон, който заедно с армията си се е отбил в градчето, за да хапне… омлет.

В Бразилия бият кукли

Знаем, че бразилците са луди по футбола и изпитват истинско удоволствие след като вкарат гол. Е, оказва се, че обичат и да бият… кукли. За Великден в Бразилия създават сламени кукли, за да ги удрят. Те оправдават откачената си традиция с факта, че сламените кукли са олицетворение на Юда.

Швеция е сред държавите с най-луди традиции за Великден. Местните принизяват празника с Хелоуин, като децата се обличат  в дълги поли и им слагат цветни забрадки, за да ги превърнат във великденски вещици. Така облечени те обикалят по домовете, за да получат сладкиши срещу ръчно нарисувани картички.

И гърците не си поплюват. Най-впечатляващи са жителите на остров Корфу, които хвърлят през прозорците и терасите глигени съдове. Местните вярват, че разбиването на саксии и тигани на улицата сутринта на Велика Събота ще ги дари със здраве.

В Унгария пък обичат да се “шприцват”. Великденската традиция повелява момчетата да гонят момичетата, за да ги напръскат с вода или парфюм, като по този начин си просят целувка.

В Чехия и Словакия бият жените си

Чехите и словаците са изключително иновативни. Те използват Великден, за да бият жените си, като по този начин ги подмладявали. Разбира се, не става въпрос за истински бой, от който да им тече кръв, а за шляпане с помлазка – камшик от сплетени  върбови клонки, дълъг 2 метра.

Знаете ли други откачени традиции за Великден? Ще се радвам да ги споделите в коментарите.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment