Одрин е първият голям турски град до границата с България. В последните години се превърна в магнит за хилядите българи, които всяка седмица препълват пазарските си кошници с евтина баклава и перилни препарати. Всъщност Одрин или Едирне е богат на история и забележителности.

Градът е основан от римския император Адриан на мястото на старо тракийско селище и е кръстен на него – Адрианополис. Преди да бъде завладяно от римляните, селището е носило името Ускудама. През 1369г. градът е превзет от османските турци, които го превръщат в своя столица до падането на Цариград през 1453 г. Дори и след това Одрин е играел важна политическа роля, защото редица султани предпочитат да управляват империята от него. 

Най-важната забележителност в Одрин, която се е превърнала в негов символ е:

Джамията Селимие

Изградена е в периода 1568 – 1574  от прочутия архитект Мимар Синан по нареждане на султан Селим II – син на Сюлейман Великолепни, останал в историята като Селим Пияницата. Дълго време джамията  беше най-голямата в цяла Турция. 

Храмът е имал цели 1000 прозореца, но в последствие е бил зазидан един от тях, заради което остават 999. Селим джамия като султански храм има четири минарета, с които дълго време се слави заради тяхната височина – 70,9 метра и грандиозния си купол, който е много по-голям от този на Св. София в Истанбул. Вътрешността е изписана с цитати от корана.

паметникът на Мимар Синан
Паметникът на Мимар Синан, недалеч от джамията

Мимар Синан дълго се любувал и черпил вдъхновение от „Св. София“ и затова Селимие прилича на византийска катедрала. На живо е изключително величествена. Към нея има няколко музея с археологически, исторически и етнографски експонати, както и градини, в които всеки може да си отдъхне.джамията селимие одрин

минарета одрин
Четирите минарета на Селимие са сред най-високите в Турция

дворът на селимие

Одрин-Селемие

Джамията е отворена за посещения и може да бъде посетена и от хора, които не изповядват ислям, но трябва да се съобразят с няколко важни условия.

В храма може да влязат християни, стига в същия момент да не се провежда молитва. Няма точно определен час, като дневните молитви зависят от слънцето. 

Когато влизате в джамията, задължително трябва да събуете обувките си на входа й. Ако се притеснявате, че няма да може да си ги намерите, може да си носите плик, в който да ги поставите.

Има изискване и за облеклото. Ако жените са разголени, с потник или с къса пола, ще им бъде даден шал, с който да се загърнат.  

Одрин, джамия
Куполът на джамията
одрин селимиеджамия селимие градини

Българските църкви

В миналото в Одрин е имало 17 български църкви и параклиси, а българите са обитавали 4 квартала. Днес има едва две църкви, като само едната е действаща – „Св. Георги“. Намира се в североизточната част на града – в квартал “Кайък”, където преди са живеели само българи. Строителството й започва през 1880 година с разрешението на Абдул Азис. През 2004 година е реставрирана и открита. На втория й етаж може да откриете библиотека с български книги.

Одрин-Костантин-Елена
Храм “Св. Св. Константин и Елена”, Одрин

В другия край на града се намира и вторият български храм “Св. Св. Константин и Елена”. Тя е построена със средства на българската общност през 1869 година. Характерно за нея е, че храмът е трикорабен и е псевдобазилика. Възстановена е през 2008 година. В двора на храма откриваме и паметника на екзхарх Антим I, заради който Вселенският патриарх Вертоломей забранява службите на български език.

Одрин, паметник
Паметникът на екзарх Антим
Одрин
Дворът на “Св. Св. Константин и Елана”

Мемориалът на Шукри паша над Одрин

Одрин падна! Няма как да не сте чували тази велика реплика, произнесена на 13 март 1913 година, когато българската войска под командването на ген.-майор Георги Вазов сразява османската и превзема уж непревземаемата Одринска крепост. Това е и краят на Балканската война.

Одрин, Шукри паша
Паметникът на Шукри паша над Одрин

Въпреки че армията, водена от Шукри паша е размазана, посещавайки Одрин, ще останете с впечатление, че всъщност те са големите победители. На най-високия хълм над града е издигнат огромен мемориал и паметник на Шукри паша, както и пълна възстановка на военните действия.

Одрин
Одрин
Одрин
Одрин
Одрин
 

Напук на изключително скъпите билети за музеи в Турция, в Одрин музеите са или безплатни, или входните им такси са изключително ниски. В мемориала се влиза абсолютно безплатно.

Виж също: Истанбул и неговите мъркащи котета

Ески джамия

Ески джамия служи за отправна точка на туристическите групи. Тя е най-старата джамия в Одрин и от нея лесно може да посетите първия закрит пазар в града – Бедестен. 

ески джамия

Над входа на Ески джамия е поставен откъс от Корона, който е в оригинал е написан на арабски език.

Шопинг и храна

Заради икономическата криза в Турция лирата е изключително евтина. В момента 1 турска лира може да бъде купена за около 20 български стотинки. Това провокира огромните опашки на граничните пунктове всяка седмица. 

Под Селим джамия се намира малък закрит пазар, от който може да си купите на изключително достъпни цени различни сладкиши или сувенири. Например за 10 турски лири, което е около 2 лева, може да си купите три кутии с локум или пишмание.одрин пазар

Сред символите на Одрин са сапуните, направени във формата на различни плодове. Най-често те са подредени в кошница и може да бъдат купени отново за около 10 турски лири.

Гастрономическият символ на Одрин е т.н. тава джигер. Това е пържен телешки дроб, приготвян по специална рецепта. търговска улица одринтърговска улица одрин

Ако разполагате с повече време, може да посетите Музея на здравето, който е сред най-добрите в цяла Европа, както и мястото, където се вливат реките Арда, Тунджа и Марица.

Одрин може да се похвали и с няколко невероятни хотела, които са на атрактивни цени. В тях може да си подарите султанска СПА процедура в хамама.

фонтаните в едирне
В Одрин може да видите любопитни фонтани на възловите кръстовища

селим джамияХаресайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment