Около София има стотици местенца за уикенд разходка. Едно от добрите предложение е еко пътека Горица и Овчарченски водопад, намиращ се в подножието на Рила, в непосредствена близост до село Овчарци и Сапарева Баня. Може да съчетаете приятна разходка в планината до водопада и след това да отдъхнете в горещите термални води.

Овчарченски водопад се нарича още и „Горица“. Регистриран е като най-ниският от поредицата водопади в планината Рила – на едва 900 метра надморска височина. 39 метра пък е височината на водния пад, заради което, както се сещате, не е сред най-впечатляващите водопади у нас.

Овчарченски-водопад
Водопадът в навечерието на пролетта

ЛЕГЕНДАТА РАЗКАЗВА: По време на Османското робство Йовица и Горица живеели щастливо в село Овчарци. Горица била изключително красива девойка, която привлякла вниманието на местния бей. Той изпратил своите слуги да я отвлекат. Горица побягнала към високата планина, за да намери Йовица, знаейки, че той пасе овцете си там. Османлиите успели да я настигнат и за да не попадне в ръцете им, Горица решава да се хвърли в реката от най-високата скала. Именно на нея местните решават да кръстят реката.

Не знаем дали тази история е вярна, нито колко красива всъщност е била Горица. Но знаем едно – гледката и изживяването си заслужават.

До Овчарченски водопад се стига най-лесно с автомобил, като го паркирате в края на село Овчарци. От там се върви едва 10-ина минути по еко пътечката, докато се любувате на природата, а компания ще ви правят звуците на птичките.

По горската пътека има няколко табели, които ще ви ориентират накъде да вървите, докато стигнете шеметните стъпала, които ще ви отведат до самия водопад.

Овчарченски-водопад
До водопада се стига по приятна еко пътека

Въпреки че дестинацията не е от най-популярните, то разминавате с други любители на природата е задължително.

Съчетайте разходката с: Цари Мали град – крепостта над Белчин

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

3 Comments

  1. Да наистина е хубаво, благодаря за идеята за разходка

  2. Изглежда страхотно място ще се постарая скоро да го посетя със семейството

Write A Comment