През последните години се превърна в традиция да посрещам новата година в чужбина. 2023-а я посрещнахме в ирландската столица в Дъблин, в която прекарахме едва около 16 часа. За наше съжаление в последния момент бяха отменили фойерверките и хилядите жители и гости на Дъблин останахме разочаровани. Тази година решихме да компенсираме с фойерверките и избрахме Копенхаген.

Пристигнахме с полет от София малко след 20 часа вечерта на 31 декември, а от самолета виждахме фойерверките, които озаряваха небето. Насочихме се с влака към централната гара, а вагоните бяха пълни с млади шведи от близкия град Малмьо, също тръгнали, за да присъстват на кулминацията в Копенхаген. Бяхме запазили хотел в близост до нея и до парка Тиволи. По план искахме да прекараме оставащите часове до полунощ в него, но времето не беше с нас.

Бяхме с очаквания за много студено време, но не и за проливен дъжд, който не спря до сутринта. Затова решихме да оставим посещението на Тиволи за следващия път и се насочихме в търсене на заведение. Очаквано беше истинско изживяване намирането му.

тиволи копенхаген

Все пак успяхме да намерим място в ирландски пъб, където имаше и музика на живо. Да, не беше много по нашия вкус, но поне бяхме на сухо и се усещаше празнично настроение.

Площадът на кметството в Копенхаген се превръща в арена на спектакъла в небето. Хиляди жители и гости на датската столица се отправят към площада, за да посрещнат Новата година.

Площадът на кметството е един от главните площади в Копенхаген. Тук започва известната търговска улица Strøget. Другите две ключови места за 31 декември са Dronning Louises Bro (Мостът на кралица Луиза) и Копенхагенските езера.

Силно впечатление ни направи неспиращата заря, която беше започнала преди да кацнем и продължи през цялата нощ. Интересното в случая е, че масово фойеверките са изстрелвани от граждани, а не толкова от местната администрация, но небето през цялата нощ беше озарено. Много от местните поставяха батерии с фойевервки в средата на улицата.

Със сигурност Копенхаген е сред добрите места в Европа за посрещане на Нова година, ако сте фенове на фойерверките, стига да улучите страхотно време.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Faiton.bg (@faiton.bg)

Write A Comment