Пролетта настъпи, слънцето огрява все по-силно и едва ли има по-подходящо място през уикенда, когато си в София, от Витоша. Затова решихме да се качим до Алеко, за да подишаме чист въздух, да се разходим и да се отърсим от натрупания през седмицата стрес. Тъй като идеята дойде спонтанно и не бяхме добре облечени, решихме да се качим с колата. Така или иначе с лифта сме се качвали десетки пъти.

Не се изненадахме, че температурите на Алеко бяха с 10 градуса по-ниски. Снегът, който все още покрива всичко в планината, успя да измести мрънкането заради ниските температури и го превърна в радостни възклицания.

Доволни от гледката и заобикалящия ни сняг започнахме нашата разходка. Имах чувството, че горе има много повече хора, отколкото в центъра на София. Въпреки студеното все още време, мнозина са решили да прекарат деня в планината.

По пистите е пълно със скиори и сноубордисти, като вторите преобладават.

Разходките по това време на годината без да сте облечени с топли дрехи не е препоръчително да са твърде дълги. Затова може да съчетаете разходката с обяд, но трябва да сте подготвени, че хижата и заведенията, които предлагат храна и горещи напитки, не могат да се похвалят с каквато и да е чистота, а цените са като за центъра на Париж. Но все пак добрата новина е, че има откъде да вземете горещ чай или супа.

Идея за разходка: Изкачване на Черни връх – покривът на Витоша

алеко-стената
Стената – една от любимите писти на сноубордистите

Ако сте добре екипирани или поне да сте топло облечени, може да продължите разходката си и до самия Черни връх, но бъдете сигурни, че там температурите ще са още по-ниски. ТУК може да видите камери от Алеко, които предават в реално време.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment