Тези от вас, които са ходили в Скопие за последно преди повече от 10 години, няма да могат да познаят града и най-вече центъра. Налети са десетки милиони евро, за да бъде преобразена централната част на столицата на Северна Македония. В нея може да откриете познати постройки и символи от целия свят.

До Скопие може да отидете с някоя от организираните еднодневни екскурзии. Не са скъпи, имайки предвид, че е твърде близо до България. Разбира се, още след границата ни посреща ужасен път, който води до магистралата, която е сравнително далеч.

Когато влезете в Скопие, ще видите, че всъщност не е кой знае какво в самия град, наподобява Пловдив или някой друг по-малък български. Когато стигнете централната част, ще останете шокирани. Сякаш сте в някой град в Западна Европа.

Сградата на македонското правителство е преобразена като дворец.

Скопие-Македония
Сградата на македонското правителство

Останалите сгради в центъра на македонската столица също са преобразени.

В центъра на Скопие ще видите копие на парижката Триумфална арка, но тук пише „Македония“.

Скопие-Македония
Копие на Триумфалната арка

Най-величественият паметник е на Александър Македонски, за който са похарчени десетки милиони. Тук има и много други паметници, повечето на герои, които нямат общо с Македония, но са откраднати от историците.

Тук ще откриете дори двуетажните червени автобуси от Лондон, които обслужват градския транспорт, нищо че са внос от Китай.

Тук валутата е македонски денар. Към този момент 1 лев е равен на малко над 30 денара. На някои места там може да платите и в евро, като за 1 евро го равняват на 60 денара.

Скопие-Македония
Акостирали кораби, превърнати в кафенета и хотели

В Скопие е трудно да откриете храна със свинско месо, тъй като огромна част от населението е албанско и мюсюлманско. Заведенията в стария град на Скопие се държат предимно от албанци. Характерни са порцията македонски кебапчета, които представляват 10 малки кебапченца, правят се от телешко месо и се сервират със свежа гарнитура.

В центъра се намира и мавзолей на Майка Тереза, която е родена в Скопие.

Write A Comment