Румъния е популярна със своите замъци, като най-известният е този в Бран. През последните години се превърна в истински магнит за туристите заради налагането на комерсиалния му образ, свързан с граф Дракула. Истината обаче е съвсем различна.

Историята на замъка

Въпреки че е известен с граф Цепеш замъкът е много по-стар. За първи път се споменава в румънската история в документи от 1377 г.  Тогава саксонците от Кронщат го построяват и превръщат във военна крепост, стояща на източната граница на Трансилвания, построена върху стръмна скала между Магура и Деалул Четати.  zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

Замъкът е даден на принц Мирча от Сигизмунд Люксембургски като размяна на лоялност. След като принцът умира през 1419 г., замъкът е даден на принцовете на Трансилвания. Янку де Хунедоара побеждава турците в Бран през 1441 г. и укрепва връзката с народа на Брашов.

Освен важна военна роля в историята на Румъния, замъкът Бран е имал и търговска цел. Разположен на границата на два важни региона, той осигурява безопасно преминаване от едно място на друго. Следователно подобрява отношенията и икономическото развитие както на Влахия, така и на Трансилвания.

 Влад Цепеш и замъка в Бран

С течение на времето и засилването на военните конфликти, замъкът е силно укрепен и използван през вековете като отбранителна позиция срещу нахлуващата Османска империя. Въпреки общоприетото вярване, истинската история е, че Влад Цепеш (Дракула) е имал много малко общо със замъка, въпреки че е минавал през района от време на време.

zamukut bran drakula замъкът бран дракула румънияПо време на първото и второто си управление Влад Цепеш се справя със ситуацията на границата и е в съюз с Бран. По-късно, поради искането на Саксон да повиши данъците и за подкрепа на един от противниците си, воеводата напада Брашов през 1459 г. и избива стотици саксонци.zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

През 1498 г. Брашов купува правото да използва замъка за 10 години. Дори след като Трансилвания става част от Хабсбургската империя през 1687 г., правото на замъка върху цените на Трансилвания е препотвърдено от Леополдовата диплома.

Виж също: Замъкът Пелишор и до днес пази сърцето на кралица Мария

До 1836 г., когато замъкът губи военната си цел, но все още се използва като административно седалище, замъкът е повреден и реновиран в някои случаи. От 1888 г. замъкът се разпада.zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

През 1920 г. , след Договора от Трианон, замъкът Бран става кралска резиденция в рамките на Кралство Румъния.

По време на Втората световна война замъкът е използван като болница от принцеса Илеана, дъщерята на кралица Мария, но през 1948 г. е превзет от комунистическия режим .

Замъкът на Дракула днес

През 2005 г. румънското правителство приема специален закон, който позволява искове за реституция на имоти, незаконно конфискувани от режима на Чаушеску. През 2006 г. замъкът е предоставен на кралското семейство, по-точно на сина на принцеса Илеана – Доминик фон Хабсбург. През 2009 г. е прехвърлен на сестрите му Мария-Магдалена Холцхаузен и Елизабет Сандхофер. През юни 2009 г. обновеният замък е открит заедно местната власт в Бран, за да се запази и насърчи румънският туризъм и да се подобри икономическото състояние на региона.zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

Днес замъкът  е частен музей , който показва изкуство и мебели, събрани от кралица Мария. Хиляди туристи посещават замъка Бран всяка година за автентично вампирско изживяване и не са разочаровани. Според официалната статистика през 2019 г. замъкът Бран е най-посещаваната забележителност в Румъния, достигайки 1 милион посетители. Замъкът е реставриран няколко пъти.zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

Заобиколена от кули и укрепления, тази „дразнителна малка крепост“, както я нарича кралица Мария, е наистина зашеметяващ замък, особено на фона на красивия фон, доминиран от Карпатите.

Връзката между Бран и романа на Брам Стокър

Не е тайна, че замъкът Бран дължи най-вече славата си на замъка на Дракула от романа на Брам Стокър.  Малцина обаче знаят, че авторът никога не е посещавал Румъния. Освен това има малко източници, които предполагат, че той дори е използвал замъка Бран като вдъхновение за романа за Дракула.zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

Основната прилика между двата замъка може да се намери в описанието, което авторът дава за своя замък на Дракула. Друг фактор, допринесъл за популяризирането на замъка на Дракула, е често срещаното объркване на граф Дракула с Влад Цепеш, известен също като Влад Цепеш. Влад Цепеш е един от най-безмилостните владетели на Влахия и син на Влад II Дракул, известен още като Влад Дракона.

Виж също: Музеят на селото в Букурещ – разходка из румънското минало

Въпреки че Влад Шепеш е минавал няколко пъти през Брашов, няма известни записи за това, че той е посещавал замъка Бран. Влад Цепеш управлява главно от крепостта Поенари.

Фактите говорят, че няма големи връзки между Дракула на Брам Стокър, Влад Цепеш и замъка Бран. И въпреки че това не прави историята по-малко впечатляваща, посетителите винаги трябва да са наясно с разликата между легендите и истинската история. И както всички знаем, една писмена публикация никога не може да победи преживяването на живо.

Връзката между замъка Бран и румънската кралица Мария

Без съмнение румънската кралица Мария съживява почти изоставения замък. Тя е племенница на кралица Виктория и се омъжва за Фердинанд, бъдещия крал на Румъния през 1893 г., смятан за един от най-красивите принцове в Европа по това време. След Първата световна война Трансилвания става част от Румъния и градският съвет на Брашов прави жест на учтивост към новата кралица на всички румънци, давайки замъка Бран на кралица Мария.zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

Използвайки артистичните си умения, кралицата трансформира замъка Бран с помощта на чешкия архитект Карел Лиман в лятна резиденция като тази в Балчик.

Посещение на замъка

Замъкът се намира в село Бран, на около 30 километра от Брашов.

Понеделник: 12:00 – 18:00
вторник–неделя: 9:00 – 18:00

Билети:

Възрастни: 45 леи (9 €)
Пенсионери (65+): 35 леи (7 €)
Студенти: 25 леи (5 €)
Деца: 10 леи (2 €)

Билети могат да се купят на място от касата на замъка или онлайн на сайта.zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

Ако сте почитатели на сувенирите, преди входа има много магазини и сергии за сувенири, и подаръци.  Разбира се, повечето от продуктите са фалшиви, без да имат нищо общо с историята на мястото. Алтернатива, по-скъпа, но с качествени продукти, е пазаруването на сувенири вътре в замъка.

Съвети:

Интересът към замъка наистина е огромен и затова ви препоръчвам да пристигнете максимално рано. Ние пристигнахме в Бран малко преди обяд и имаше огромни опашки пред касата. По това време пристигат и организирани групи, които буквално блокират замъка.

zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

Някои от помещенията, както и вътрешните стълби в замъка, са изключително тесни. Затова е желателно да пристигнете максимално рано, за да може спокойно да разгледате експозицията и да си направите снимки.

zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

Замъкът разполага с голям и зелен парк и малко езеро, около което може да се снимате на фона на замъка, както и да си спретнете пикник. zamukut bran drakula замъкът бран дракула румъния

От паркинга до входа на замъка има десетки магазини за сувенири, както и ресторанти. Тъй като това е най-посещаваното място в цяла Румъния и цените са сравнително туристически.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment