Със сигурност сте чували за Златните мостове. Намират се във Витоша, над София. Не бързайте да си представяте мостове от чисто злато, построени по време на някой от златните векове в българската история. Всъщност златните мостове е местност, в която се намира най-голямата каменна река.

Нормално е да си зададем въпроса за наименованието на местността. Според някои то се дължи на златист пясък, който е заемал пространството между камъните. Други са на мнение, че камъните са били покривани от златист мъх.

Каменните реки в природен парк Витоша заемат над 846 хектара. Представляват геоложки феномен, който рядко може да се види в останалите родни планини. Важно е да се уточни, че това не са морени, които имат ледников произход.

До местността можем да стигнем най-лесно с автомобил. Добрата новина е, че има паркинг, където може да оставите колата и да се подишате чист въздух. Също така две от линиите на градския транспорт в София може да ви откарат в близост до местността. Актуална информация може да намерите в сайта на Центъра за градска мобилност.

златните-мостове
Каменната река е любимо място на малчуганите

Прочети още: Изкачване на Черни връх – покривът на Витоша

Разбира се, не бива да изключваме възможността да се разходите от София до златните мостове. Желателно е началната ви точка да бъде квартал Бояна. След това ви предстои около 3 часова разходка, която е доста приятна и си заслужава.

златните-мостове
камъните са били покривани от златист мъх

Досега винаги съм избирал третият вариант – с кабинковия лифт от квартал Симеоново. Пътуването до хижа „Алеко“ продължава около 30 минути. Местността се намира недалеч. Цената на двупосочен билет от Симеоново до „Алеко“ към този момент е 17 лева, но всяка година цената се увеличава.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment