Всеки от нас е създал своите начини на хранене, използвайки конкретни прибори или подправки. В някои страни обаче има странни правила и принципите ни могат да бъдат забранени или пък да се смятат за неуважителни. С тази статия ще ви помогна да избегнете недоразумения.

Бъдете внимателни с клечките в Япония

В Япония не се препоръчва да държите клечките нагоре вертикално. Според традицията хората поставят вертикално пръчиците по време на погребения. В ресторант това действие може да обиди собственика. Това също е причината, поради която не ви е позволено да предавате храна с помощта на пръчици. По време на погребения клечките се използват за придвижване на костите по време на кремация.

Не използвайте вилици в Тайланд

Вилицата е обикновен прибор, с който се храним, но в Тайланд използването й се счита за лошо отношение. Може само да прехвърлите храната на лъжица с вилица и това е всичко.

В Тайланд предпочитат да се хранят с ръце

Прочети още: 10 начина да спестите пари на почивка в Европа

Чистият чайник е чайник без душа в Китай

В Китай хората не мият чайниците си с миещ препарат. Измива се с вода или специален пясък. Получената плака се смята, че е душата на чая, поради което е забранено да се “убива” с различни химикали.

Половината чаша чай е добър знак за гостите в Дубай и Казахстан

Ако в Дубай и Казахстан ви налеят половин или по-малко чаша чай, означава, че на домакина му е приятно с вас и иска да останете още. Ако получите пълна чаша чай, това е лек намек, че е време да се приберете вкъщи. Странни намеци…

Етикет за чай във Великобритания

Почти всеки знае, че във Великобритания има традиция да пие чай в 5 часа следобед. Но много хора не знаят как британците всъщност пият чай. Първо, те обикновено добавят мляко. Второ, те предпочитат чая си хладен, не горещ. Трето, разбъркването на чаша чай се извършва леко и безшумно в центъра на чашата.

В Италия ще обидите главния готвач, ако поискате допълнително сирене

Това е сред най-странните и абсурдни правила. Не можем да си представим пица или тестени изделия без допълнително сирене. И въпреки че италианците обичат този продукт, е по-добре да не искате допълнително. Може да обидите главния готвач, защото това означава, че не ви харесва ястието.

странни-плодове

Прочети още: Пътуване със самолет – какво да носим задължително на борда?

Не питайте за сол и черен пипер в Португалия или Египет

Ако питате за сол или пипер в Египет или Португалия, може да навредите на чувствата на хората. Въпросът е, че това е послание към човека, който е приготвил ястие, като му е казал, че не е достатъчно вкусно и че трябва да го “довърши” . Странни разбирания…

В Китай не трябва да изяждате всичко от чинията

Ако харесваме ястие, често го изяждаме, за да покажем, че е наистина вкусно. В Китай е нелепо да го направите, защото е знак, че домакинът не е сложил достатъчно храна и гостите все още са гладни. Така че, ако искате да похвалите готвача, препоръчваме да оставяте храна в чинията си, независимо колко вкусна е.

1 Comment

Write A Comment