Да скоча с бънджи беше от онези малки мечти, които са лесно изпълними, въпреки че звучат малко страшно. Първият си скок с бънджи, засега единствен, направих на Аспаруховия мост във Варна преди няколко години.

Тогава работих като редактор на публицистично тв предаване. Бяхме решили през месец август да излъчваме от различни градове на родното Черноморие. Докато течеше подготовката на „турнето“ в София бях решил да скоча с бънджи, като първо исках да отида с оператор и да заснема репортаж за скоковете, за да опипам почвата и да проследя процеса.

В един от първите ни дни във Варна се обадих на клуб „Адреналин“, които организират скоковете и се разбрахме, че след 10:00 часа ще има служители на моста и може да осъществим репортажа. Момчетата бързо подготвиха всичко и по традиция един от тях скочи пръв, за да тества дали всичко е сигурно. В този момент правих синхрон (интервю) с другия служител. Тогава изненадващо ми предложиха вместо да разпитвам, да взема да изпитам чувството.

Да, имах такива планове, но не и в този ден. Какво пък, някаква си 52 метра, щях да бъда първият „цивилен“ за деня, а и щях да спестя едни 60 лева. Без да му мисля много се съгласих, попълних декларация, с която ограничавам организаторите от отговорност, бях екипиран и скочих. Да, звучи лесно, но направих няколко грешки. Ето защо реших да напиша този пост, за да може да ви ги спестя.

1. Изберете скок над вода

Ако изпитвате голям страх, Аспаруховият мост е добър избор за първи скок с бънджи. Не казвам, че 52 метра са твърде малко, но пък под моста минава изкуствен водел канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Водата дава някакво успокоение, което предразполага.

Няколко метра встрани, където е поляна, изглежда доста по-страшно. Наистина водата успокоява.  Тук организаторите от клуб „Адреналин“ дават възможност при скока да докосете водата или да бъдете потопени до кръста. Разбира се, аз отказах. Някак си при първия скок да цопна във водата от 52 метра височина не ми се стори достатъчно апетитна оферта.

2. Не го мислете!

Като всяко друго нещо, колкото повече го мислиш, толкова по-трудно става. Когато сте качени на парапета, просто се хвърлете. Ако го мислете повече от 3 секунди, то има шанс да се върнете отново на моста. Момчетата от клуба ми споделиха, че имало не малко такива, които си купуват ваучер, но така и не се осмеляват да скочат.

3. Не гледайте надолу!

Една от глупавите грешки, които отказват желаещите да скочат с бънджи, е, че преди това забиват поглед надолу. Височината изиграва огромна роля и те слизат отново на моста. Когато се качите на парапета, затворете очи за миг, след което ги отворете и гледайте само направо. Гледката към водата ще ви успокои.

4. Скачайте с главата надолу!

Тук направих огромна грешка. След като се качих на парапета момчетата ме попитаха дали съм готов. Аз се позамислих и им казах да ме бутнат те, защото се включи инстинктът ми за самосъхранение, който ме спираше да направя крачка напред. Това от една страна е добре, защото не бих си причинил да скоча без бънджи, както правят много отчаяни хора.

Разбрахме се да брои до 3 и да ме бутни. Да, ама момчето ме бутна още на 2, може би, за да е сигурен, че ще скоча. Е, скочих, ама не с главата надолу, а с краката, които така или иначе са завързани. Сега си представете какво се случва с тялото ви, когато ластикът се опъне – тялото ви изключително рязко се преобръща и вече висите с главата надолу. Ето това е тънкият момент, в който може да си нараните сериозно врата, защото силата на действието е огромна.

За щастие аз се разминах само с леки болки във врата, които продължиха до края на деня.

5. Не се срамувайте да викате!

Всъщност ако ви се вика, няма как да го спрете. Не може да се обърнете срещу природата. Това е напълно нормално. Аз си бях казал, че няма да викам, но както казах момчето ме бутна преди уговореното изговаряне на заветната тройка. Изненадата изигра роля и си повиках, ама то продължи 3-4 секунди. Това е единият от двата пъти, в които нададох вой пред хора. Другият бе на едно от влакчетата във „Фантазияленд„, където свръх бързата скорост и лупингите като магнит издърпаха резерва ми от вой. Ама и там не продължи дълго.

6. Внимавайте с ръцете!

Изключително важно е преди скока да изслушате и запомните всичко, което ви кажат по време на инструктажа. Щом скочите и стигнете края на ластика, то той ще ви върне нагоре няколко пъти, докато се успокои. Тук е много важно да заключите ръцете зад врата си. Това е изключително важно! Не опитвайте в паниката да хванете ластика, защото може сериозно да се ожулите или нараните по друг начин. Останете в тази поза, докато не се успокои ластикът.

 7. Слушайте какво ви говорят!

След като се успокои ластикът ще ви спуснат въже, за което трябва да се закачите. Ще трябва леко да завъртите тялото си, след което да се просегнете и да заключите въжето за екипировката си. Става за секунди. В момент на паника е напълно нормално да не разбирате какво ви говорят и да се опитвате да вдигните тежкото въже, за да го закачите, но това е непосилно в тази поза.

Под вас в лодка ще има друг служител, който е там, за да се грижи за вашата безопасност при извънредни ситуации. Тъй като той ще е по-близо до вас, отколкото тези, които са горе на моста, се обърнете към него при нужща и го слушайте, ако нещо се обърка или не може да се справите.

Трябва да сте в пълно спокойствие и да разберете как да заключите въжето, защото това е единственият начин лебедката да ви върне горе. Не е толкова страшно, колкото звучи.

8. Изкачете се със самочувствие!

След като сте се завързали за въжето и лебедката ви изтегля нагоре, ще сте в седнало положение. Това ви дава възможност да огледате колко красива е Варна и околността. Но тук е много възлов момент, защото се очаква, че камерата и телефоните, които са снимали скока, ще ви хванат в цялата ви прелест.

Дори да сте „напълнили гащите“ долу, то покажете усмивка, докато се изкачвате. А и чувството, че сте сбъднали мечта е достатъчно, за да покажете самочувствие.

9. Пийте течности веднага след скока!

След като сте се изкачили и са свалили екипировката, отпийте няколко глътки вода, за да се успокоите от шока. В този момент вие сте заредени с огромна доза адреналин. Напълно нормално е да ви треперят ръцете и да не може да направите правилна преценка в някои действия.

Тъй като не бях подготвен, че ще скоча в този момент, не носих със себе си вода. Затова се наложи да отидем до първата бензиностанция, за да си купя. Тук установих, че наистина преценката е замъглена. Взех голяма бутилка вода от хладилника се отправих към касата. Мислих си, че се просягам да я поставя върху плота, но се оказа, че съм я пуснал от поне 8-10 сантиметра. Чу се доста неприятен звук, добре, че стъклото не се счупи. Наистина нямате реална представа какво правите в първите минути след скока.

Какви рискове крие скокът с бънджи?

Като всеки спорт и хоби, зареждащи с адреналин, скоковете с бънджи крият своите рискове. По света има регистрирани смъртни случаи заради скъсани въжета и ластици. Е, в България за щастие те не са много. Затова е важно да подбирате фирмата, която организира скоковете. Не залагайте на много ниската цена!

При жените има опасност и от пролапс на матката. Заради скоростта и налягането от скока може не само да се обърне, но и да се размести от нормалното си положение. Това в някои моменти може да е много опасно.

Другата опасност е свързана с очите. Съществува риск от  отлепването на ретината, което представлява сериозна опасност от загуба на зрението.

От друга страна пък опасност има и докато се разхождате или отивате до магазина. Разбира се, това не е повод за излишни притеснения, но пък и трябва да се вземат мерки и да сте информирани от рисковете. Важно е да се знае, че с бънджи могат да скачат хора, които тежат под 100 килограма. Това се налага заради безопасността на желаещите.

 Как да организираме скок от Аспаруховия мост?

Ако искате да скочите с бънджи от Аспаруховия мост, може да се свържете с клуб „Адреналин“ или да отидете на място на моста. Цената на единичен скок струва 60 лева, а тандемен – 140. Срещу още 20 лева може да се реализира видео заснемане.

Не забравяйте да вземете някого с вас, за да ви снима. Е, аз имам видео, но със снимка така и не се сдобих. Това пък е добър повод да скоча отново.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment