“Фантазияленд” е сред най-популярните и големи увеселителни паркове в Германия. В него може да се качите на влакчета, гордо окичени с различни рекорди, сред които и на “Гинес”. Намира се на територията на град Брюл и съвсем близо до Кьолн, който е отправната точка на повечето посетители.

Посетих парка през август 2018 година, когато прекарах почти седмица в Кьолн. Това беше и една от причините да летя до Западна Германия. Във “Фантазияленд” времето спира и всеки голям се чувства като дете.

“Фантазияленд” със сигурност ще ви поглези, ако търсите вълнуваща тръпка и онова чувство на изтръпване на корема. В парка ще намерите атракции, което единствено могат да обещаят забавление – стръмно и скоростно спускане, превъртане с главата надолу, лятно къпане и какво ли още не.

Виж още: Кьолн – красавецът на Рейн, който ще те остави без дъх

За съжаление не разполагам с много снимки, което е разбираемо. Когато си на подобно място последното, за което ще се сетиш, е да снимаш. Трябва просто да се забавляваш.

Кога да посетим “Фантазияленд”?

“Фантазияленд” работи почти 10 месеца годишно. Очаквано най-много посещения се отчитат през летния сезон, когато е и най-натоварено. Това беше причината за някои атракции да чакам повече от час.

Изобщо не си помисляйте да посещавате увеселителния парк в края на януари и през месеците февруари и март – няма да намерите никого.

Фантазияленд-китайска
Китайската стая

Лятното работно време на парка е между 09:00 и 18:00 часа през април, май, септември и октомври. През юни, юли и август работи с удължено работно време до 20:00 часа.

На 3 ноември “Фантазияленд” спира да работи за няколко седмици, за да се премени в “Зимна мечта”. Отваря отново врати на 22 ноември и до 19 януари работи от 11:00 до 20:00 часа. След което до 1 април е затворено.

Как да стигнем от Кьолн до “Фантазияленд” с обществен транспорт?

Най-лесно е да тръгнете от централната гара на Кьолн, която се намира срещу Кьолнската катедрала. Влезте в гарата и намерете ескалаторите, които да ви отведат надолу към трамваите (U bahn). Спирката е Dom/Hbf. Трябва ви трамвай №18 в посока “Bonn Hauptbahnhof”. Цената на билета е 2.80 евро, като трябва да го купите от автомат за билети, след което се валидира в трамвая.

Не се притеснявайте, че трамваят излиза извън града, това е нормално, тъй като “Фантазияленд” се намира на около 15 километра от Кьолн.

Задължително слезте на спирка “Brühl Mitte”, защото там има безплатен шатъл, който ще ви отведе до “Фантазияленд”. Автобусите са в интервал между 30 и 45 минути, в зависимост от сезона и месеца. Ако пропуснете спирката и слезете на някоя друга в Брюл, не се притеснявайте, има и редовни автобуси, но за тях ще трябва да си купите и билет. В тях продажбата я осъществява шофьорът.

От Кьолн до Брюл пътуването продължава около 30-40 минути, а от Брюл до “Фантазияленд” още около 20 минути.

ВАЖНО: Станете рано и тръгнете колкото се може по-рано. Аз бях там към 9:20 и вече имаше опашки, не искам да си представям какво е по-късно на входа на парка.

Колко евро ще са ни нужни?

Най-големият разход са входните билети. Като парк с толкова много атракции е напълно нормално и цените да са високи. Имайки предвид, че се намира в Германия – цените не са фрапантни. Когато го посетих билетът струваше 50 евро. Сега е малко по-скъпичко, но цените подлежат на промяна всяка година, но не драстична. Предоставям ви цените на билетите към днешна дата.

  • Деца под 4 години – безплатно;
  • Деца от 4 до 11 години – 41.50 евро;
  • Тийнейджъри и възрастни – 51.50 евро;
  • Възрастни над 60+ години – 41.50 евро;

В парка има различни заведения – ресторанти, барове, както и малки будки, където можете да хапнете. Бъдете подготвени за малко по-солени цени, което е разбираемо. Има и по-евтини варианти – вурст + картофки и хлебче ще ви струва по-малко от 10 евро. Вдясно от входа се намират много заведения, където горещо ви препоръчвам да опитате “специалитети” от царството на шоколада. Различни плодове, покрити с шоколад. Наистина има страхотни вкусотии.

Виж още: BelAntis – усетете пеперудите в стомаха в един от най-големите увеселителни паркове в света

Кои са ТОП атракциите, на които да се качим?

Всеки си има собствени вкусове и желания. Аз успях да се кача на почти всички. Докато бях там се строеше нова атракция – “Луди прилепи”, която вече е пусната в експлоатация – най-дългото VR влакче в света. Предполагам, че ще е интересно на най-малките.

TARON

Това е влакчето, на което всеки иска да се качи. Отличено е с редица европейски и световни рекорда и награди. Високоскоростното влакче просто ще ви зашемети. За съжаление при него опашките са най-дълги. Аз чаках повече от час. Заради моята хитрост да мина по друга пътека и да изпреваря едни 30-ина души се оказах най-отпред на влакчето, където е “най-страшно”. За моя голяма изненада си повиках доста.

Фантазияленд-влак
Влакът “Тарон”

 С най-интензивната система за задвижване на катапулт в света, той се втурва през тунели, възможно най-близо до скални лица и над покривите на дървените къщи на Клюгхайм.

RAIK

RAIK е най-бързият семеен бумеранг в света! Защо бумеранг? Защото влакът тръгва, достига крайна точка и веднага се засилва в обратна посока.  Това дава възможност да изпитате вълнуващите елементи на шофиране два пъти.

За него също има дълги опашки. Като се има предвид, че е препоръчан и отличен като семейна атракция, има и много дечица.

BLACK MAMBA

Това се оказа любимото ми влакче. Мислих, че ще е много страшно, но всъщност беше забавно. Заради популярността си плаши мнозина, заради което опашките не са чак толкова огромни.

Фантазияленд-черната мамба
“Черната мамба”

Намира се в сърцето на “Африка” и мамбата е кралицата на змиите. Влакчето ще ви преведе през различни места – водопади, хралупи и огромна публика, която наблюдава. Интересното на това влакче, е че сте закачени отгоре, а краката са ви във въздуха. Внимавайте да не ви падне някоя обувка. А, да… И през по-голямата част от возенето сте с главата надолу.

COLORADO ADVENTURE

Това влакче бих го определил като детска атракция, въпреки че си е скоростно и прави остри завои, минава през тотален мрак. За него нямаше огромни опашки и аз се качих над 5 пъти.

Представлява минен влак, минаващ през мината. Съветвам ви да се държите здраво, особено ако сте малки деца.

TALOCAN

Убеден съм, че на тази атракция няма да се качат над 90% от вас. За нея няма никога опашка. Дори се чака, за да се съберат достатъчно желаещи. Със сигурност публиката е много по-голяма.

Атракцията ви издига високо нагоре, след което започва да ви върти като центрофуга на пералня, като под вас има огън и вода.

Във “Фантазияленд” има още много атракции, сред които влакчета, пързалки, водни атракции, китайска стая и какво ли не. Най-добре е лично да ги разгледате и усетите.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

2 коментара

  1. Черната мамба ме грабна, искам да се кача на такова влакче

  2. Супер много ме е яд, че в България няма подобри увеселителни паркове, щеше да е страхотно

Write A Comment