Кьолн е четвъртият по големина град в Германия и най-големият в Северен Рейн. Изключително космополитен, събрал цветовете на различното – религия, етнос, сексуалност. Казват, че видиш ли Кьолн, можеш да умреш спокойно. Това е онзи град, в който Семир Геркан преследва лошите в немския полицейски сериал „Кобра 11“. Посетих западния германски град през лятото на 2018 година. Това пътуване беше по-различно от останалите, защото не бях запазил хотел или апартамент, а гостувах на приятел. Това е причината да се въздържа от съвети за настаняване.

Полетът до Кьолн е малко над 2 часа от София. Градът дели летище с град Бон, тъй като се намират много близо един до друг.

Как да стигнем от летище до центъра на града?

От аеропорта е най-удобно да се отиде до Кьолн с влак. В Германия това е един от най-използваните транспорти, а цените на вътрешните разписания са доста високи за нашите стандарти. Жп спирката се намира под самото летище. Ще ви направи впечатление, че тук английският език не е на почит.

Рейн-Кьолн-летище
Летището на Кьолн-Бон

Билетът се купува от автомат, след което се валидира. В Кьолн живеят много българи и полетите са пълни с наши сънародници. Помолете някой от тях да ви съдейства. Ще стане много по-лесно и бързо и няма да объркате влака и посоката. Аз така направих. Повече за самото летище и останалите варианти за транспорт прочетете ТУК.

От летището до известната гара в центъра на Кьолн билетът е малко над 3 евро. Още когато влязох във влака си пролича, че съм на хиляди километри от България. Сякаш съм в някой игрален филм. Хората около мен бяха всякакви – от костюмари до хипари. Всеки четеше книга или нещо в телефона и не обръщаше внимание на останалите. Може би само аз ги изучавах, наблюдавайки поведението им. Хареса ми това, че тук не обръщат внимание на другите и всеки си гледа в собствената паница.

С това не се изчерпва голямата разлика с родната действителност. Много по-чисто, удобно и бързо е предвижването. Влаковете са на два етажа и се движат изключително тихо.

След около 30 минути вече се движихме върху най-известния им мост. Бях впечатлен от милионите катинари, заключили любовта на толкова много двойки. Вдигайки глава вече виждах огромната Кьолнска катедрала. На живо е още по-голяма и величествена. След 2 минути влакът спря и аз се озовах вече на централната гара в града.

Слизайки от влака се сблъсках очи в очи с космополитността на града – много и всякакви хора от всички краища на света бързат, забавляват се, смеят се… И отново никой не гледа останалите.

Добре дошли в Кьолн

Излизайки от гарата единственото, което виждаш, е още по-огромната от близо катедрала. Разбирам защо строежът й е продължил над 630 години. Повече за нея може да прочетете ТУК.

С какво да се движим?

Най-удобният транспорт в града са трамваите, или както там ги наричат банове. Преди да ги използвате, може да се поразходите из централната улица, пълна с всякакви магазинчета. Интересна подробност е, че в Кьолн се държи изключително много на запазването на архитектурата и не е често срещано явление новите стъклени кооперации.

Прочети още: Летище Кьолн – как да стигнем до центъра на града?

Когато съм на друго място предпочитам да вървя и да не използвам никакъв транспорт, поне доколкото е възможно. По този начин усещам много по-лесно местния дух и начин на живот, като се потапям изцяло в тях.

Къде да хапнем?

Ще се въздържа от съвети за конкретно заведение. Немската кухня не е нищо специално, така че където и да седнете, ще хапнете едно и също. Вурстчета, пържени картофи и бира. Който ги обича, ще е много щастлив.
Не бях посещавал Германия повече от 5 години и останах в шок. Навсякъде имаше надписи на турски, ресторантите в центъра бяха с турски имена, а вурстовете бяха заменени от дюнери в ръцета на местните, докато се разхождат. И явно им харесва. Признавам си, че изобщо не харесвам турската кухня и предпочетох да опитам немските вурстове.

Какво да правим в Кьолн?

Кьолн е огромен град, даващ възможност за различен туризъм. Аз бях в града 4 дни, от които 3 прекарах из централната му част

Разходка с лодка

Градът е разделен от река Рейн, която е доста голяма и пълноводна. Където и да сте в града, все ще стигнете до нея. Аз нямах търпение да се разходя по крайречните алеи. Тревните площи са препълнени от немци, хапващи мръвка и пиещи бира. Нищо необичайно. В реката бяха акостирали няколко големи корабчета, предлагащи транспорт до Дюселдорф или разходка из Кьолн.

Рейн-кораб-Кьолн
Туристически кораб по Рейн

На много места може да си купите билети за разходка с корабче по нея. Ще ви направи впечатление, че всички корабчета са еднакви – дълги и тесни. Разходката струва около 10 евро и е с продължителност 1 час. На борда има бар, от който може да си поръчате кафе и напитки. Както и да си направите снимки и селфита.

Прочете още: Лайпциг – градът на битките и музиката

Разходка без лодка

Отделете си поне един час за разходка из стария Кьолн. Кварталът се намира в района на Кьолнската катедрала, точно край бреговете на Рейн.

Ще се върнете назад във времето, разхождайки се из малките и тесни улички. От двете им страни ще видите различни занаятчийски магазинчета, пивоварни, старинни ресторанти, както и малки хотелчета.

Музеи

Ако сте любители на историята или просто се любознателни, то в Кьолн има множество музеи, които може да посетите. Градът е известен с огромния си брой арт галерии, музеи и фестивали. Ето само част от музеите:

 • Музей Лудвиг;
 • Музей Шнютген;
 • Музей на източноазиатското изкуство;
 • Музей на карнавала;
 • Музей за приложни изкуства;
 • Музей Раутенщраух-Йост;
 • Музей на Кете Колвиц;
 • Музей на Валраф-Хихарц;
 • Музей на кьолнските трамваи;
 • Музей на одеколона;
 • Музей на шоколада.

Ако ги посетите всичките се свържете с мен, за да ви почерпя. Познайте колко от тях посетих – нула. При това напълно умишлено. Не че не обичам да разглеждам музеи, но когато посещавам даден град за първи път, предпочитам да опозная настоящия дух и живот, отколкото славните му времена в миналото. А и така си оставям вратичка и причина да се върна отново.

Мостът с катинарите

Направете пешеходна разходка до другата страна на Кьолн. Изберете моста Хоензолерн, за да останете зашеметени. От двете му страни ще видите стотици хиляди катинари, заключили любовта на милиони двойки. Ако вие сте с гаджето си в Кьолн, не забравяйте да вземете катинар, като го надпишете и заключете.

Рейн-мост-Кьолн
Най-красивият мост в Кьолн над Рейн
Катинари-Рейн
От двете страни на моста над Рейн има милиони катинари

Кьолн от високо

Преминавайки по моста Хоензолерн над Рейн, ще стигнете до сградата KölnTriangle. Може да се качите на покрива на сградата и да направите великолепни кадри и селфита. Разбира се, кефът си има цена, а тук се плаща по 10 евро.

Ако парите ви се струват много, то до моста, от другата страна на катедралата, може да си направите снимки. Това е най-популярното място за снимки. Така ваш фон ще бъде известния мост, река Рейн, както и прочутата катедрала.

Нощен живот

Кьолн е известен сред немците с нощния си живот, който в някои заведения дори може да се нарече развратен за българските разбирания. Тук животът кипи и нощем, когато десетки барове преливат от тълпи желаещи да се забавляват. В града дори има българска чалготека, в която гостуват големи имена през няколко месеца. Аз така или иначе пропуснах баровете, защото бях с ограничено време и не исках да го прекарвам в спане до късно.

Модерни разбирания

Кьолн със сигурност не е за хора с предрасъдъци и консервативно мислене. Тук има всякакви хора по раса и сексуалност. Тук няма значение дали си християнин или мюсюлманин, дали си хетеросексуален или хомосексуален. Може да видите по улиците двама мъже да се държат за ръце и на никого не му прави впечатление. Дори по улиците ще видите много книжарници и заведения, предназначени за хомосексуални.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

4 Comments

 1. Здравейте! Публикацията Ви ми бе много интересна и полезна! Предстои ми посещение на града след около месец. Набелязала съм няколко обекта, но още не мога да си изясня как работи обществения транспорт там. Мога ли да си купя билет за няколко дни (три – колкото ще е престоя ми там)? Има ли намаление за дъщеря ми, която е на 15 години? Еднаква ли е цената навсякъде или е разделено на някакви зони?

  • Здравейте, повечето забележителности са на пешеходно разстояние. Билетът до 3 спирки е до 2 евро, а за повече цената е около 3 евро. Има възможност да си вземете карта за няколко дни. Най-добре е да разгледате сайта на мобилното приложение KVB, ако го изтеглите може да се възползвате от допълнителни намаления, както и да следите от ръката си разписанието им. В сайта са описаните различните видове билети, има и за деца и ученици – https://www.kvb.koeln/

 2. Страхотен град е, за съжаление много мигранти се извъдиха

Write A Comment