Ако сте били в Кьолн, няма как да не сте видели, посетили и да сте се снимали пред прочутата Кьолнска катедрала. И тук ще спомена немския крими сериал “Кобра 11”, защото ми е любим от дете. Именно катедралата е най-честият кадър, показван в поредицата.

Посетих Кьолн за първи път през лятото на 2018 година. От летището до града стигнах с влак, чиято крайна спирка е централната гара на града – точно пред католическия храм. Когато излязох от гарата, бях сащисан. Да, катедралата е огромна на снимки и на клипове, но на живо е меко казано грамадна. Наоколо беше препълнено, тълпи с хора от целия свят, говорещи на десетки езици, се блъскаха в мен, а аз изучавах немското архитектурно чудо.

Какво не знаем за катедралата?

Всъщност катедралата в Кьолн си има име, което малцина знаят – “Свети Петър и Света Мария“. Изграждането й продължава почти 200 години, а цели 4 години е била най-високата сграда в света.

катедралата-кьолн
Пространството пред катедралата е любимо място на местните

Изградена е на мястото на старата катедрала на града, която пък е построена върху основите на раннохристиянски храм. Включена е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Нещо повече – това е църквата с най-голяма фасада в целия свят.

Има съкровищница, в която се съхранява олтар от черен мрамор и позлатен саркофаг. Казват, че в него са тленните останки на Тримата влъхви – от над 20 века.

прозорци-катедрала-кьолн
10 000 квадратни метра е площта на прозорците

Кога да я посетим?

Може да посетим катедралата през цялата година, отворена е всеки ден. Ако искате да я разгледате с екскурзовод на английски език, групите тръгват от главния вход в 10:30 и 14:30 часа от понеделник до събота. В неделя и на празници туровете започват в 14:30 часа. Цената за всички е 8 евро. Записването става само предварително, като може да го направите в сайта на катедралата.

Катедрала-кьолн
Вътрешната височина на катедралата е 43 метра

Всеки може да влезе в катедралата, за да я разгледа или да се помоли. Има възможност и за по-различна разходка, изкачвайки се из кулите и на покрива на катедралата, където се открива гледка към целия град. Разбира се, тези екстри се заплащат.

Цифрите говорят

Не знам дали обичате математиката и колко силни сте били в училище по този предмет, но около Кьолнската катедрала има много цифри.

кьолнска-катедрала
Двете кули се издигат гордо над града

Висока е 157 метра, широка 144м, а ширината й е 86м. Има 509 каменни стъпала, водещи до двете кули и 11 камбани. Мисля да спра с цифрите, за да не стана скучен. само ще добавя, че средно 20 000 души посещават всеки ден катедралата в Кьолн.

Прочети още: Кьолн – красавецът на Рейн, който ще те остави без дъх

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment