Кьолн е един от най-красивите европейски градове, посещаван от милиони туристи годишно от целия свят. В последните години нискотарифните авиокомпании летят и от България до немския град. Доскоро двете най-популярни компании изпълняха полети, но към този момент единствено Ryanair лети до там. Цените са прилични.

Два терминала обслужват клиентите на едно от малкото денонощни летища в Германия. Мнозина го определят като база за нискотарифните компании. То е седалище на Germanwings и TUIfly, изпълнява полети на EasyJet, Wizzair и Ryanair. Редовни полети от и до Кьолн извършват Air Berlin , Air France, Austrian Airlines, Lufthansa, Turkish Airlines и няколко други авиокомпании.

Летището се намира между Кьолн и Бон и затова носи името на двата града. В тази публикация обръщаме внимание единствено на Кьолн.

Прочети още: Кьолн – красавецът на Рейн, който ще те остави без дъх

Когато слезете от самолета ще ви направи впечатление, че няма да има автобус, който да ви отведе до терминала, защото самолетите спират до него.

Транспорт

След като минете през митницата и си вземете багажа, имате няколко възможности за транспорт до града.

Единият е с такси, но трябва да знаете, че цените не са много ниски. Аеропортът се намира на около 15 километра от Кьолн, а за да стигнете до града ще се разделите с около 30 евро.

Другият вариант е с автобус. Може да си хванете от Т2 и да стигнете до центъра на Кьолн или Бон, като пътуването е около 20-30 минути. Има възможност и за автобус до Дюселдорф, докъдето пътят е около час.

Рейн-мост-Кьолн
Най-красивият мост в Кьолн над Рейн

Най-популярният вариант е влак. Железниците са най-предпочитаният вариант в Западна Европа. Цената на билета до центъра на Кьолн е около 3 евро. Жп линията е точно под терминала. Когато излезете от него трябва да следвате табелите, които ще ви отведат до подлез. От автоматите може да си купите билет, на който пише на кой перон да застанете.

Прочети още: Лайпциг – градът на битките и музиката

Влаковете са чести, като през летището минават бързи и пътнически, които нямат нищо общо с родните. Повечето вагони са двуетажни, а пътуването е изключително приятно.

Ако пътувате от България със сигурност ще попаднете на други българи, които живеят там.

Може да ги последвате и да ги помолите да ви помогнат със закупуването на билет. Така ще е най-лесно.

Последната спирка е гарата в Кьолн, която няма как да я сбъркате. Влакът минава над популярния железен мост, отрупан със стотици хиляди любовни катинари, а след него се извисява популярната Кьолнска катедрала.

Повече информация може да намерите и на сайта на летището ТУК

Write A Comment