Лайпциг е сред популярните немски градове и е най-големият в Саксония. Изключително известен с класическата музика. Вагнер е роден именно тук, Йохан Себастиян Бах пък е свързан с града, Менделсон и Моцарт са изнасяли не един или два концерта.

Историята на Лайпциг е дълга колкото нашата – 1300 г., но в града има особена почит към старината и миналото. Онова, което прави впечатление, когато човек се разхожда из него е, че старите фасади на сградите се запазват, а отзад, откъм вътрешните дворове се пристрояват модерните офиси от стъкло и бетон на различни фирми.

Прочети още: Кьолн – красавецът на Рейн, който ще те остави без дъх

По този начин всичко ценно в Лайпциг се съхранява, без да се пречи на развитието на града. Изключение прави само гарата, която доскоро беше най-голямата в Европа със своите 26 коловоза.

Лайпциг гара
Централната гара на Лайпциг

Градският транспорт е много добре регулиран. Има модерни трамваи и лека железница, както и автобуси, обхващащи всички части на града. Билетите за 1 час превоз са малко над 2.50 евро. Ако решите да си вземете дневна карта, тя ще ви струва около 7 евро.

Може да започнете своята обиколка от централния площад Маркт и Старото кметство от 16-ти век, което е доста известно. Днес в него се намира историческия музей.

Лайпциг
Музей за история на Лайпциг

Кофе Баум пък е най-старата, все още работеща кафетерия в Европа и едновременно с това ресторант. Тя никога не е затваряла врати и днес е едновременно ресторант, кафетерия /чайна/ и музей, документиращ историята на пословичната любов на саксонците към черната напитка.

Продължавайки разходката си ще стигнете до къщата на Йохан Себастиан Бах, която се намира до местната Томаскирхе. На площадчето има и негов паметник.

Лайпциг, паметник на Бах
Паметник на Бах

Любителите на музеите ще бъдат впечатлени в Лайпциг

Тук може да разгледат музея “Граси”, който побира 3 музея под покрива си. Също така може да посетите Музея на изящните изкуства, както и Музея на облия ъгъл.

Ако ви омръзнат музеите, имате възможност да се разходите и до главната градска църква “Свети Томас”.

Прочети още: Паметникът на Битката на народите в Лайпциг

Няма как да пропуснете Паметник на Битката на народите. Ако не ви домързи е желателно да се изкачите по всичките стъпала до върху му, гледката е наистина страхотна.


Лайпциг е домакин на множество фестове, където да се насладите на немска бира. За предпочитане е да посетите града и по време на коледните базари, които тук са на всеки ъгъл.

Подробна информация може да намерите  ТУК  както и в официалния сайт на града ТУК.

Ако ви трябва информация за пристигащи и заминаващи полети от и до Лайпциг, посетете сайта на аеропорта ТУК.

3 коментара

  1. В Саксония е доста по-различно от Западна Германия

  2. Ходил съм преди неколко години в Лайпциг, много ми хареса, но не е за посещение повече от веднъж

Write A Comment