Паметникът “Битката на народите” (Volkerschlachtdenkmalе) сред най-големите мемориални комплекси в Европа и символ на немския град Лайпциг. Издигнат е в памет на загиналите в масовото сражение през 1813 година, когато в борбата участват над половин милион войници, от които загиват над 120 хиляди души.

НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА НАПОЛЕОН

16 октомври 1813 година е мрачен и студен есенен ден. Когато към 9 часа сутринта мъглата се вдига, проехтяват три изстрела, които възвестяват началото на битката край Лайпциг. В нея един срещу друг се изправят общо 600 хиляди войници – невиждана военна сила за онова време. От едната страна е армията на Наполеон и неговите съюзници, от другата са войските на Великобритания, Австрия, Прусия, Русия и Швеция. Четири дни по-късно – на 19 октомври, пруският генерал Аугуст фон Гнайзенау пише в писмо до съпругата си Отилие следното: “Такова нещо светът не е виждал от хилядолетия. Телата на убитите и осакатените са пръснати навсякъде”.

Това е най-внушителният и голям военен паметник в цяла Германия. Издигнат е през 1913 година в чест на 100-годишнината от поражението на Наполеон.

Историческият паметник се издига на 91 метра. До върха му може да се качите по тесни десетки стъпала, за да се насладите на панорамната гледка към целия град. За съжаление няма асансьор, но пък има светещи табели, които като светофар напътстват посетителите. Заредете се със сили, изкачването си е истинско приключение, но разкриващата се панорама си заслужава всяка калория, която изгубите.

Паметникът-Битката-на-Народите
Гледка от паметника Битката на народите

Паметникът е внушителен не само отвън, а и отвътре. Огромни 12-метрови хероичните статуи обграждат съоръжението от вътрешната му камера. На много места вътре има страховито ехо. Гидът може да попита дали сред присъстващите има някой с певчески данни. Ако имате късмет да улучите такъв, ще останете впечатлени от акустиката.

Музейна експозиция в чест на битката в Лайпциг е подредена под паметника в изградения музей.

Прочети още: Лайпциг – градът на битките и музиката

Write A Comment