Авиомузеят в Киев е най-големият исторически и технически музей не само в Украйна, но и в цяла Източна Европа. Тържествено е открит през 2003 г. по повод 100-годишнината от световната авиация и 80-годишнината на Националния авиационен университет в Киев. Музеят е разположен на територията на бивша авиационна база за обучение.

Броят на експонатите непрекъснато расте. Ако в началото е имало едва 33 машини, то днес можем да видим над 90 самолета, хеликоптера и безпилотни летателни апарата, които са били в експлоатация на ВВС на СССР и независима Украйна, или са експлоатирани в граждански въздушен флот.

an-museum-kiev
Ан-30

Прочети още: Пътуване до Чернобил – 33 години след катастрофалната авария

Какво може да видим?

В пълната колекция на музея са включени разработките на почти всички водещи авио проектанти от съветската епоха – Туполев, Яковлев, Илюшин, Антонов, Сухой, Микоян-Гуревич, Камов, Мил, Бериев, както и копия от началото на 20-ти век.

il-76T
ИЛ-76Т, една от големите машини в музея

Колекциите на самолетите на Микоян и Гуревич, показани в музея, както и хеликоптерите на Мил, са сред най-обширните в света. Тук са изложени и редките МиГ-15УТИ и Ми-1М. Може също така да видим първия опитен IL-86, вторият опитен и първи сериен IL-18, първият сериен Tu-104, предварителното производство Tu-134, както и Tu-22M0 от експерименталната серия. Всяка от тези машини е и най-старият модел от този тип.

Прочети още: Киевско-Печорска лавра – диамантът на украинската столица

Кога да го посетим?

Авиомузеят в Киев не работи през цялата година, затова ако сте фенове на авиацията, ще трябва да съобразите посещението си в украинската столица. Музеят е отворен през месеците от април до октомври. Отворен е всеки ден от сряда до неделя, като във вторник работи само касата – от 10:00 до 19:00 часа.

museum-kiev-vertoleti
В музея може да видите огромни вертолети
Колко струва?
  • нормален вход – 60 гривни;
  • вход за студенти, ученици и пенсионери – 40 гривни
  • Разглеждане на самолет-музей отвътре – 20 гривни на експонат
  • Общ билет – 100 гривни – осигурява достъп до целия музей, както и разглеждане на достъпните самолети и вертолети отвътре.
  • Обиколка с гид на английски език – 600 гривни
  • професионална снимка или видео с техника на музея – 500 гривни

Прочети още: Летище Бориспол – как да стигнем до центъра на Киев?

Съветвам ви да изберете билета от 100 гривни, който ще ви осигури достъп навсякъде.

museum-kiev-durzhaven
ВИП места в правителствен самолет. Тук са седели първите мъже на СССР

ВАЖНО: Във всеки отворен за посещение самолет или вертолет има служител, който проверява билета. Затова пазете входните си документи до напускането на авиомузея. В противен случай няма да ви допуснат.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment