Всеки път свързвам украинската столица Киев с онези църкви със златните кубета. Всъщност това не е просто църква, а манастирският комплекс Киево-Печорска лавра. Той е един от най-старите древноруски манастири – издигнат е през XI век. Княз Ярослав Мъдри се смята за негов създател.

Местните го определят за духовна люлка на украинската култура и смятат, че мястото, където е изграден комплексът, е посочено от Бога. Намира се в гористите склонове над пълноводната река Днепър, която разделя Киев на две.

История

През 1240 година е разрушен, но през 14 век е възстановен отново. През 1598 година получава наименованието “лавра” – само най-значимите манастири са наричани така.

kievsko-pechorska-lavra-shestvie
Празнично литийно шествие в комплекса

Манастирският комплекс става изключително значим, когато Украйна се съединява с Русия през 1654 година. В лаврата се открива печатница, в която се печатат книги на черковнославянски език. Тук се отпечатва за първи път и Житието на най-великия български светец Иван Рилски. В началото на ХХ век визитната картичка на Киев е превърната в музей на руската и украинската духовни и материални култури.

Прочети още: Киев, Лвов и Чернобил – 5 дни приключения в Украйна

Катедралата “Успение” е основният храм в комплекса. Тя е възстановена през 2000 година след нейното унищожаване през миналия век. В Киевско-Печорската лавра се намират и административните сгради на Киевска митрополия. Комплексът заслужено е обявен за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО.

kievsko-pechorska-lavra-kambana
Високата камбанария

Територията на Киевско-Печорския манастир заема повече от двадесет хектара. Има повече от сто сгради, включително много църкви. В неделя в Лаврата се празнуват до десет Божествени литургии. Но в делнични дни в различни църкви на манастира постоянно се провеждат богослужения. Шест древни подземни храма на манастира се намират в Далечната и Близка пещери.

kievsko-pechorska-lavra-hram
В комплекса има множество православни храмове
Как да стигнем до него?

Комплексът разполага с два отворени за туристи и поклонници входа. Първият вход към манастира се намира в близост до крайната спирка на обществения транспорт в Киев. Съветвам ви да ползвате метрото и да слезете на най-дълбоката в света – Арсенална.

Прочети още: Най-дълбоката метростанция в света

От метростанцията до комплекса може да стигнете пеша за 10-ина минути. До входа на историческия и културен резерват е билетната каса, където се заплаща входа.

kievsko-pechorska-lavra-ikonostas
Ще ви направи впечатление, че в изграждането на комплекса е налято много злато
Има ли вход?

Да, за да влезете в комплекса, трябва да платите входна такса. В момента тя е 40 гривни, което е около 2,60 лева. Ако искате да се качите до високата камбанария, ще трябва да се разделите с още 65 гривни, което е малко над 4 лева. Препоръчвам ви да се качите, отгоре се открива невероятна гледка към Киев и река Днепър, която разделя града. Разбира се, камбанарията не е за всеки. Изкачването става по тесни стълби, по които е възможно да ви се завие свят.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment