Пещерата на Свети Иван Рилски е от онези места, за които малко хора са чували, а всички трябва да посетим. Казват, че в нея се пречистват душите. И наистина е така, установих го от личен опит. Опитвам се поне веднъж годишно да посетя подобно свято място, в което няма нищо пищно и искрящо.

Самата пещера представлява един огромен камък, вътре е мрачно и студено. За да не се спънеш и не паднеш, трябва да си светнеш с телефона. Някой ще каже, че е дом на прилепи. Всъщност не е нищо подобно.

Как се стига?

От Рилския манастир продължавам с автомобила няколко километра по-нагоре в планината. Стигам до паркинг, на който са паркирани много коли. Виждам голяма икона на светеца и табела, сочеща къде е пътеката до гроба на Свети Иван Рилски. Тръгвам по нея, пътеката не е толкова трудна. на някои места е камениста и стръмна, но вървенето е около 15 минути. Ако вървите по-бавно, няма да се изморите.

Рилски-пещера
Пътеката, водеща до пещерата, е камениста и на места доста стръмна
Старата постница

Първото нещо, което видях отдалеч е малък каменен храм – „Успение на Св. Иван Рилски“. Наричат го още „Старата постница“ и е част от комплекса на Рилския манастир. Именно в малката гробница в храма се е намирало тялото на светеца след неговата кончина преди да бъде преместено в София.

Рилски-храм-пещера
Каменната църква „Успение на Свети Иван Рилски“

Храмът е обновен през 1820 година. Самата църква е изключително малка и за мое щастие беше отворена. Успях да направя няколко снимки, но когато се насочих към т.н. гроб на Свети Иван Рилски, мъжът, който се грижи за църквата с груб тон ми заяви, че не може да снимам. Днес мощите на светеца се намират в църквата в Рилския манастир.

Живот в пещерата

Именно в малката пещера великият ни светец е прекарал последните си 12 години от живота си. Годините били тежки, изпълнени в усамотение и пости.

рилски-гроб
До пещерата се стига по каменна пътека

Пещерата наистина е изключително малка. Входът й се намира вдясно от каменната църква. Има няколко стъпала, които водят до нейния вход. По пътя към входа ще видите от всички страни стотици бележки с молитви на вярващи. Смята се, че желанията на всеки се сбъдват, подобно на енергийното дърво в двора на храма на Преподобна Стойна в Златолист.

Рилски-гроб
Входът на пещерата е вдясно от църквата
Около пътеката можем да видим хиляди бележки с молитви на християни

Прочети още: Златолист и силната енергия на Преподобна Стойна

В самата пещера е много мрачно. Желателно е за ваша безопасност да включите фенерчето на мобилния си телефон. Първото нещо, което видях е каменното легло, което е ледено студено. Върху него са подредени няколко икони на светеца и свещи, които носят и палят десетките посетители на пещерата. В дъното й видях сноб светлина.

rilski-peshtera
Входът на пещерата, за да влезете, трябва да се наведете
peshtera-rilski
В пещерата е много тъмно
рилски-пещера
Каменното легло са обсипани с икони на светеца
Пречисване

Светлината пада върху дървена малка стълба, която води до тесния вертикален тунел. Вярва се, че всеки който премине през „дупката“ е праведен и няма грехове. Който е грешник магическа сила го спира да премине. Изненадата в мен беше, че въпреки влажната скала, когато излязох отгоре, по мен нямаше нито петънце.

Рилски-пещера
Почти всеки се опитва да мине през „чистилището“
рилски-чистилище
„Дупката“ е тясно, но и достатъчно широка
dupka-rilski
Ако нямате грехове ще излезете тук
Рилски-пещера
Пещерата в камъка отдалеч

Прочети още: Рилският манастир – духовната визитка на България

Аязмото

Няколко метра над църквата се намира лековито аязмо. Изградена е и чешма към извора, който никога не пресъхва. Казват, че е задължително да пиете от нея.

rilski-ayazmo
Аязмото с лековитата вода

Молитвена скала

Продължих няколко метра нагоре от чешмата и стигнах до молитвената скала, в която е вградена и икона на Свети Иван Рилски. Виждам, че всеки който я доближи се прекръства и докосвайки се моли на великия светец. Направих го и аз

рилски-молитвена-скала
Из целия парк има указващи табели
molitvena-rilski
Вярващите християни се молят на скалата
ikona-rilski
В скалата е вградена икона на светеца

Не знам доколко вярвате в енергийната сила на подобни места. Мнозина са ми казвали, че когато се пречистиш, след това е нормално да те боли главата, лошото си тръгвало от теб. При мен също се случи. Когато имате време и път към Рилския манастир, задължително се разходете и до гроба и пещерата на Свети Иван Рилски. Заслужава си!

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

1 Comment

  1. Страхотно място е, много енергийно, задължително за посещение

Write A Comment