“Баня Баши” е единственият мюсюлмански храм в българската столица София. Намира се недалеч от триъгълника на властта и централната метростанция “Сердика”. Тя е дело на прочутия османски архитект Мимар Синан, автор на джамията с най-високите минарета – “Селимие” в Одрин.

Идеята за построяването на ислямския храм е на молла Ефенди Кадъ Сейфуллах, който оказва и финансова подкрепа за строежа. В някои източници джамията носи името на своя създател “Молла Ефенди”.Текст върху камък до входа на “Баня Баши” подсказва, че сградата е построена през 1566-67 година.

djamia-banya-bashi-sofia
Джамията е издигната от тухли и дялан камък

Джамията е изградена в типичен за 16-и век стил. Издигната от тухла и дялан камък. Има четири етажа, като на всеки има малки кули. Залата за молитви е направена от дялан камък.

Прочети още: Храм “Св. Седмочисленици” – от “Черната джамия” на Синан до православната църква днес

Централният купол пък е покрит с оловни пластини. Османският писател и пътешественик Евлия Челеби пише за минарето на “Баня Баши”, че по красота няма равно на себе си в София и представлява изящно архитектурно произведение.

djamia-banya-bashi-sofia-minare
Минарето се вижда отдалеч

През годините “Баня Баши” преживява неколкократни ремонти, като последният основен е в началото на 20-и век

След Втората световна война са извършени козметични ремонти, а през 1983 година е направена цялостна реставрация на екстериора на храма. Тя е под егидата на Националния институт за паметниците на културатата, какъвто е и джамията. След това ремонтите се финансират от турски и арабски вакъфи.

djamia-banya-bashi-sofia
Джамията се намира до софийската централна баня

Капацитетът на “Баня Баши” е между 500 – 700 души. На петъчните молитви джамията се изпълва, като на празници броят на молещите е двоен, което принуждава мюсюлманите да разпъват килимите си отвън на тротоара до входа на храма.

Прочети още: Одрин – забележителности за един ден

Джамията е била част от огромен бански комплекс. Именно затова получава името си “Баня Баши”. В буквален превод името й означава “Много бани”. Малко известен факт е, че тя е издигната върху естествени термални минерални извори. Не е случайно, че през някои пукнатини до стените й се вижда да излиза пара.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment