Сградата на централната минерална баня в София е сред най-популярните в българската столица. Много често бива използвана като рекламна картичка на София и е задължителна спирка за всички туристи и гости на града.

На това място до началото на 18-и век е имало турска баня, която бива разрушена. На нейно място през 1913 година е построена Централната минерална баня по проект на архитектите Йордан Миланов и Петко Момчилов. В изграждането й присъстват типични български, източноправославни и византийски орнаментални елементи. Те са дело на художника Харалампи Тачев, който запазва стила сецесион.

Минерална баня София
Градинката пред централната минерална баня е предпочитано място за отдих

Бомбардировките над София през 1944 година унищожават голяма част от сградата и засягат дебита на минералния извор. За щастие години по-късно сградата е възстановена и работи до 1986, когато местната власт е принудена да я затвори заради лошото й състояние.

Превръща се в дом на Музея за история на София през 2015 година, а няколко месеца по-късно се преобразува в Регионален исторически музей – София.

В него се съхраняват над 120 хиляди ценности, като лични вещи на царе, князе и български държавници – княз Александър, цар Фердинанд, Стефан Стамболов и др.

Прочети още: “Баня Баши” – единствената джамия в София

Най-ранните експонати са от новокаменната епоха, открити са при археологически проучвания на неолитното селище в столичния квартал Слатина.

Минерална баня София
Цветни алеи допълват красотата на архитектурното бижу

Тук можем да видим някои от движимите национални богатства, сред които “Златната каляска” стил Луи 16-и, салонната гарнитура с тапицерия от ръчнотъкани гоблени, както и бюрото, което цар Фердинанд е получил като подарък от Ото фон Бисмарк.

Това е централната сграда на Регионалния исторически музей в София. Централната минерална баня впечатлява със своята мощна многопланова композиция. Богатата фасадна сецесионова декорация, сложните обеми на покривното покритие, заедно с прилежащите исторически сгради от различни епохи и градините пред тях, образуват нереално красив живописен ансамбъл.

Минерална баня София
Всеки детайл впечатлява

Входна такса

Постоянна експозиция + временни изложби
възрастни – 8 лева
ученици, студенти, пенсионери – 2 лева
деца до 7г. – безплатно

Временни изложби
възрастни – 4 лева
ученици, студенти и пенсионери – 1 лева

Прочети още: Църквата “Св. Георги” – ротондата, скрита в двора на президента

Работно време

Работно време (1 Май – 31 Октомври):
понеделник – неделя
10:00 – 18:00

Работно време (1 Ноември- 30 Април):
Вторник – неделя
10:00 – 18:00

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment