Сапарева баня е малко градче в югозападна България, в близост до град Дупница. То  е прочуто с горещата си минерална и чиста планинска вода. В центъра на градчето е и известният гейзер. Минералната вода в Сапарева баня притежава изключителни лечебни качества. Била е високо ценена и употребявана като лек от траки и римляни.

Сапаревската минерална вода е бистра, безцветна, с мирис на сероводород, хипертермална (температура 103 °C), хидрокарбонатна, сулфатно-натриева, флуорна, силициева и сулфидна. Съдържанието на сероводород е 15,5 mg/l.

Според специалисти тя лекува болести на опорно-двигателен апарат – артрити, артрози, възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите, травми, състояния след счупвания, болест на Бехтерев, подагра. Също така помага при  дискови хернии, дископатии, полиневропатии, възпаление на нервните коренчета и плексоси, отравяния със соли на тежки метали. Полезна и на горните дихателни пътища – синуити, фарингити, трахеити и поражения на централната нервна система-рехабилитация след мозъчни инсулти.

сапарева-баня
Гейзерът в Сапарева баня

До Сапарева баня може да отиде за час с кола от София. Ако нямате автомобил, може и с обществения автобус. До Дупница билетът е около 6 лева, а от там до Сапарева баня билетът струва около 1,20 лева.

Съчетай пътуването с: Овчарченски водопад и легендата за Горица

Хотелите и къщите за гости са обичайните за подобен вид курортни градчета. В самото населено място не са много нещата, които може да правите, с изключение на горещите басейни.

Има открити и закрити басейни, температурата на водата в тях през зимата е 38 градуса, а през лятото 36. Има и спа комплекси, като цените за тях може да намерите в сайтовете на комплексите.

Write A Comment