Дворецът Грасалкович е сред най-красивите сгради в Братислава. Днес той е работно място и резиденция на държавния глава на Словакия. Мнозина го наричат Белия дом.

Отпред президентската резиденция напомня и за Бъкингамския дворец в британската столица Лондон, заради своя голям черен портал с позлатен символ.

Има много разлики между Белия дом във Вашингтон и този в Братислава.

Една от най-големите е, че президентът на Словакия не живее в двореца. Въпреки че това е официалното седалище на държавния глава, той го използва за различни церемонии с чуждестранни гости.

Другата разлика е, че в Грасалкович е ограничен максимално достъпът на туристи. Все пак има и добра новина. Жителите и гостите на Братислава могат да се докоснат до двореца, посещавайки задната му градина, която е доста голяма. Превърната е в парк и е отворена всеки ден от 9:00 до 17:00 часа.

словашката-bratislava-president-ograda
Входът на президентството

Дворецът е построен през 1760 година по поръчка на хърватския благородник граф Антал Грасалкович. Той е бил близък приятел на кралица Мария Терезия.

Авторът на двореца е арх. Антон Майерхофер, който е изградил много на брой изящни стаи, а най-впечатляващото в резиденцията е бароковото стълбище. Дълго време дворецът, освен лятна резиденция на графа, е бил дом на музикалния живот в региона.

грасалкович-дворец-братислава
Бароковото стълбище в двореца, снимка: prezident.sk

Граф Грасалкович бил почитател на музиката и оглавил собствен оркестър. В изящната сграда са се провеждали редица балове, на които са свирили много композитори, сред които Йозеф Хайдн.

Последните обитатели на двореца Грасалкович по време на Австро-Унгарската империя са били ерцхерцог Фредерик и съпругата му Изабела. Оттогава има няколко собственици.

По време на Първата световна война в двореца е имало военен щаб, а по време на Втората световна война е модифициран за резиденция на президента на словашката държава.

През социалистическия период сградата се използва от младежка пионерска организация. От 1996 година насам дворецът служи за резиденция на словашкия президент.

garden-president-bratislava
Френският парк на двореца Грасалкович

Докато президентът на Словакия е в сградата, пред двореца стои почетен караул. Обикновено това се случва в работни дни от 08:00 до 18:00 часа. Пазачите се сменят на всеки час, а в 12:00 часа гостите и жителите на Братислава могат да наблюдават ритуала по смяна на караула.

Френският парк, намиращ се зад двореца, е любимо място за почивка на местните. Докато се разхождате из алеите му, ще видите статуя на Мария Терезия. В парка има алея на президентите, където всеки държавен глава засажда малко дъбово дърво.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment