Замъкът Пелеш често е определян за един от най-зашеметяващите и най-впечатляващите замъци в Румъния, а дори и в Европа. Често е сравняван с френския Версай.  Ако планирате пътуване до Румъния, трябва да го включите задължително  в маршрута си.

История на замъка Пелеш

Грандиозният замък е построен по желание на крал Карол I (1839–1914), първият румънски крал, и е предназначен за лятно убежище. Открит е тържествено през 1883 г. и с течение на времето е служил като кралска резиденция.Дворецът Пелеш - румънският ВерсайДворецът Пелеш - румънският Версай

Замъкът Пелеш е бил и една от най-модерните постройки на своето време, тъй като е първият замък в Европа, който е имал централно отопление и електричество.

През годините е приютявал много исторически личности, включително императора на Австро-Унгарската империя Франц Йосиф през 1886 г.

Виж също: Замъкът Пелишор и до днес пази сърцето на кралица Мария

По време на комунистическата епоха луксозната сграда е използвана като частно убежище за комунистически лидери и висши служители от цял ​​свят.Дворецът Пелеш - румънският ВерсайДворецът Пелеш - румънският Версай

Докато Николае Чаушеску е на власт замъкът е посещаван от американските президенти Ричард Никсън и Джералд Форд, либийският лидер Муамар Кадафи и палестинския му  колега Ясер Арафат.

Днес замъкът-музей е собственост на румънското кралско семейство и се управлява от румънското министерство на културата.

Архитектура и дизайн

Замъкът Пелеш е признат за шедьовър на немската нео-ренесансова архитектура. Не е изненадващо, като се има предвид, че е служил като дом на кралското семейство на Румъния.Дворецът Пелеш - румънският Версай

Неговите 160 разкошни стаи са украсени с най-добрите образци на европейското изкуство, включително кристални полилеи от Мурано, немски витражи, ръчно изработени копринени бродерии, стени, покрити с кожа Cordoba.Дворецът Пелеш - румънският ВерсайДворецът Пелеш - румънският ВерсайДворецът Пелеш - румънският Версай

Ако трябва да бъда честен, лично на мен ми хареса много по-малкия замък Пелишор, намиращ се в непосредствена близост. Пелеш е твърде тъмен и претрупан с всякакви вещи и произведения на изкуството.

Местоположение

Замъкът се намира в уединено място в подножието на планината Бучеги в живописния град Синая. Сградата е заобиколена от високи планини и буйна растителност.

Виж също: Замъкът Бран и легендите за граф Дракула

Можете лесно да стигнете до Синая с кола (по път E60 или DN1) или с влак. Градът се намира само на около 120 км северно от Букурещ, столицата на Румъния, или час и половина с влак.Дворецът Пелеш - румънският Версай

След като стигнете тук, можете да отидете на пешеходен туризъм, да се насладите на спиращите дъха гледки и да се насладите на зашеметяващия пейзаж.

Замъкът Пелеш е отворен за обиколки от вторник до неделя през лятото (от средата на май до средата на септември) и от сряда до неделя през зимата. С изключение на сряда, когато обиколките започват в 10:00 ч., първите обиколки започват в 9:15 ч., а последните обиколки за деня започват в 16:15 ч. Трябва да се присъедините към обиколка с екскурзовод, за да влезете в замъка Пелеш.

Дворецът Пелеш - румънският ВерсайДворецът Пелеш - румънският ВерсайДворецът Пелеш - румънският Версай

Билети за приземен етаж:

Възрастни: 50 леи
Пенсионери: 25 леи
Деца, студенти: 12,5 леи

Билети за партер + първи етаж:

Възрастни: 100 леи
Пенсионери: 50 леи
Деца, студенти: 25 леи

Партер + първи и втори етаж:

Възрастни: 150 леи
Пенсионери: 75 леи
Деца, студенти: 37,5 леи

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment