Трявна е от онези градчета, в които винаги ще искаш да се върнеш. Дали заради запазената архитектура, многото музеи, кафето на пясък, вкуса на лимонадата и десертите от едно време или заради възрожденския дух, градът е като магнит за всеки, който го посети.

Разположен е в Централна Северна България и е лесно достъпен от всички точки на страната. До него  всеки ден пътуват автобуси и влакове, ако не разполагате с личен автомобил. Трявна е роден град на Пенчо Славейков и Ангел Кънчев, тук е живял и Капитан Петко Войвода. Това е един от центровете на българското Възраждане, иконопис, резбарство, дюлгерство, просвета, църковни и националноосвободителни борби, което прави градчето още по-специално.

Забележителности за един ден

Трявна не е особено голям град и може да се разгледа за няколко часа или за ден. В същото време е богат на музеи и забележителности, затова ви препоръчвам при възможност да си подарите уикенд във възрожденското градче.

В центъра на Трявна се намира единственият запазен и до днес възрожденски площад в България, с прилежащите му наоколо сгради. Той е уникален с градоустройственото си решение, което позволява събирането на множество хора по различни поводи. Сградите около него са строени в различно време и от различни майстори, но талантът на възрожденския архитект не може да се обърка.

Часовниковата кула

 Часовниковата кула е един от символите на Трявна. Издигната е на централния площад и е сред най–ценните архитектурни паметници на нашата история. Построена е през 1814 г. с помощта на местното население и от местни майстори, имената на които са неизвестни. Общата й височина е 21.15м. и се състои се от три части.

кула-трявна
Часовниковата кула в Трявна

Часовниковият механизъм  е монтиран година по-късно от габровските майстори Къню и Геню Радославови.  През 1971 год., към часовниковия механизъм е прикачен магнетофон, който точно в 22.00 часа след последния десети звън на камбаната разнася мелодията на песента „Неразделни“ от Пенчо Славейков, която се превръща в химн на града. 

Местната легенда разказва, че османската власт е дала разрешение за строежа на кулата срещу обещанието тревненските жени повече да не носят традиционния си накит за глава – сокай, наподобяващ царски диадеми.

Гърбавият мост

Другият символ нa Трявнa е Гърбавият мост, наричан още Кивгирен мост или Старият мост. Изграждането му продължава между 1844-45г. от Димитър Ceргюв. Той е силно изгърбен в средата, а парапетът е от дялани каменни плочи, заловени помежду си и към основата с железни щифтове и оловна пропойка.

гърбав-мост-трявна
Гърбавият мост – един от символите на Трявна

В  долния край на парапета в единия щит той е издялал в камъка малка стомничка. Местните вярват, че целта е била да се измиват габровци от нечистите си дела, когато идват на гости в Трявна. Разбира се, габровци имат своя версия – „за да се измиват …, когато напускат града…“ .  

Виж също: Копривщица – Възрожденска приказка и град на герои

Архитектурата на моста го отличава от останалите в страната и вече пoвeчe oт 175 гoдини уcтoявa нa вcички бури и cтихии.  

Старото школо

Старото школо е сред най-посещаваните музеи в Трявна. Заедно с Часовниковата кула и Гърбавият мост съставят възрожденския архитектурен ансамбъл – площадът, носещ името „Капитан дядо Никола“. То е сред първите светски училища в България, изградено през 1836-39г. В него е преподавал почти осем години Петко Славейков. 

старото-школо-трявна
Старото школо се намира на централния площад

Днес сградата е реставрирана и в нея може да видим времеизмерителни  уреди и техника от Средновековието до началото на ХХ век, част от колекцията на Георги Везиров, картини на един от първите български художници Иван поп Димитров, документи, представящи българското просветно и учебно дело през Възраждането.

старото-школо
Днес е превърнато в музей

Възстановена е класна стая от времето, когато училището приема първите си ученици през 1839 г. Всеки един има възможност да усети какво е да пишеш на пясъчника, както и да да чете взаимоучителните таблици и да се закиче с т.н. ,,кавалерии” – знаците за награда, както и с тези за наказание.

Църквите „Св. Архангел Михаил“ и „Св. Георги“

Най-старата църква в Трявна е „Св. Архангел Михаил“. Тя е изградена в чест на гръмката победа на българските царе Асен Петър, които през 1190г. разгромяват войските на император Исак II в Тревненския проход. Не е известна датата на изграждането й, но през 1798 г. църквата е опожарена от кърджалиите и е повторно възобновена от тревненци през 1819 г. 

св.архангел-михаил-трявна
Старият храм се намира също на централния площад
храм-св.архангел-михаил
Посреща ни тетевенско коте
храма-св-архангел-михаил
„Св. Архангел Михаил“

Църквата „Св. Георги” е новият храм в Трявна, издигнат в „Долната” махала на града. Построен е в периода 1848 – 1852 г. от първомайстор Димитър Сергюв.

Старата улица

Улица „Петко Рачов Славейков“ или позната като „Старата улица“ е архитектурен и исторически резерват от 1979 г. Тук се намират едни от най-известните възрожденски къщи – Даскаловата, Славейковата, Калинчевата.

старата-улица-трявна
Улицата е пешеходна, а от двете й страни е пълно с магазини и работилници

Със сигурност тя ще се превърне в любимо място. На нея има много магазинчета и кафенета.

Музеи

Ако сте почитатели на музеите, то трябва да отделите поне ден, за да разгледате всичките музеи в старопланинското градче. Всеки един от тях е уникален по себе си.

Даскаловата къща

Тя е сред  най-красивите ранно възрожденски къщи, запазени до днес. Строена е от 1804-08г. за двама от синовете на чорбаджи Христо Даскалов. Таваните в двете соби са работени след облог между стария майстор и неговия калфа в продължение на шест месеца. Стаите се озаряват от лъчите на спокойното майско и горещото юлско слънце. Това благородно състезание се смята за първия български художествен конкурс.

даскаловата-къща
Даскаловата къща
дъскаловата-къща
Изглед от музея
Даскаловата къща
В музея може да разгледате Възрожденското обзавеждане

Даскаловата къща

Даскаловата къща

 В пристройката към къщата се помещава Музея за резбарско изкуство, където може да разгледате част от творбите на местните майстори.

 Музея за резбарско изкуство,
Музей за резбарско изкуство
 Музей за резбарско изкуство,
Музей за резбарско изкуство

 Музей за резбарско изкуство

 Музей за резбарско изкуство

Музеят е част от 100-те национални туристически обекта. Ако имате книжка и събирате печати, трябва задължително да я посетите.

Ако ви остане достатъчно време може да разгледате и останалите музеи в Трявна. За съжаление времето беше срещу мен при последното ми посещение в града, но това е добър повод да се върна скоро.

Сред посещаваните музеи са „Славейкова къща“ и Къщата музей „Ангел Кънчев“, също така има „Райкова къща“, Музей на иконата и Музей на азиатското и африканското изкуство.

Кафе на пясък

На много места в България предлагат кафе на пясък, но аз винаги се въздържах да опитам, защото исках да го направя в Трявна или Златоград, където пък и го въртят. Тъй като не съм особено голям почитател на кафето, очаквах то да бъде горчиво и да не ми хареса. Е, за щастие очакванията не се оправдаха.

кафене-кафе-на-пясък
Малкото кафене до Часовниковата кула

Препоръчвам ви да седнете на кафенето вдясно от Часовниковата кула. Ниските масички и трикраките столчета, които се оказаха доста удобни, допълват архитектурата, която те заобикаля. Освен кафето на пясък ви препоръчвам да опитате и домашната лимонада, която ще върне по-възрастните назад във времето.

кафе-на-пясък-трявна
Така се приготвя кафето на пясък
кафе-на-пясък-трявна
Кафе на пясък и домашна лимонада

Забравете за всякакви диети и хранителни режими, поне за час и опитайте някои от типичните десерти – бяло сладко, баклава, целувки, домашна бисквитена торта…

Кафето на пясък пристига с грамота, подписана от Съвета на тревненските чорбаджии, върху която трябва само да си надпишете името и да запазите за спомен. Тя се връчва за „завидно умение в пиенето на кафе на пясък, яденето на баклава и прочие господарски кефове в кафенето на бай Стоян в Трявна“. Въпреки че мястото е туристическо, цените са си народни – още един плюс.

кафе-на-пясък
Грамота за спомен

Разбира се, Трявна не се изчерпва само с това. В града има още много забележителности и места, които да посетите и разгледате, за да се потопите в местния дух.

паметник-славейков-трявна
Паметникът на Славейков в центъра на Трявна
СОУ "П. Р. Славейков"
СОУ „П. Р. Славейков“

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.Booking.com

Write A Comment