Копривщица е от онези градчета, зареждащи с магия, които ни дърпат назад из вековете. Ако всеки пътешествик, обикалящ Европа, винаги акцентира на кварталите, наричани Стария град, то в Копривщица няма да се наложи да се търси такъв, защото целият град е във Възрожденски стил.

Тук модерно строителство няма как да видите, не е и разрешено. Из цялото градче са пръснати различни музеи и паметници, посветени на едни от най-великите ни герои.

В Копривщица са се случили много неща за първи път. Тук е гръмнала първата пушка, с което е дадено началото на Априлското въстание. Каблешков пише известното си кърваво писмо именно във възрожденското градче.

Копривщица е град на герои. Тук са се родили едни от най-големите имена в българската история. Градът е родно място на Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, както и още много сънародници, оставили дълбока следа след себе си.

Какво да видим в Копривщица?

Градът може да бъде разгледан за по-малко от един ден. Въпреки това ви препоръчвам да си наемете къща или стая, за да се потопите изцяло във възрожденската атмосфера. Посещавал съм Копривщица много пъти, както и съм нощувал тук. Повярвайте, изживяването да се събудиш във възрожденски град и да ти сервират автентична българска закуска, е неповторимо. 

копривщица
Градът е разположен в живописната долина по течението на река Тополница

Мавзолей-костница на Априлци

Започваме обиколката си от центъра на Копривщица. Тук е издигнат паметник костница на Априлци. Мавзолеят костница е издигнат на мястото на стария конак през 1926-28 година.

 Той е в памет на всички загинали в Априлското въстание. На първия му етаж лежат костите на далите живота си за свободата, а на втория се намира малък параклис.

Паметникът е построен благодарение на щедростта на хаджи Ненчо Палавеев, абаджия и търговец. Проектът е на арх. проф. П. Цветков.

мавзолей-костница-копривщица
Мавзолеят се намира в центъра на Копривщица

Ослекова къща

Това е първата къща музей, ако тръгнем от централния площад „20 април“ по стръмната уличка нагоре. Издигната е между 1853-56 година по поръчка на местния богаташ Ненчо Ослеков, който се включва в подготовката на Априлското въстание, предоставяйки абаджийската си работилница. 

В нея са ушите дрехите на въстаниците. Заради патриотичната си постъпка той е сред заловените въстаници, осъдени в Пловдив след провала на Априлското въстание. 

Къщата отваря врати като етнографски музей през 1956 година. Днес в нея можем да видим типичния традиционен бит, местните занаяти и различни носии. Интериорът на къщата е запазен с всички елементи, но сградата не е в добро състояние, забелязва се, че стенописите са избелели.  

ослекова-къща
Ослекова къща

Къща музей Димчо Дебелянов

Родната на къща на поета Димчо Дебелянов е възстанова през 1957 година. Тя е била къща близнак, в която са живеели семействата на бащата и чичото на Дебелянов.

Година по-късно е открита къщата музей на поета, в която е подредена експозиция, проследяваща житейския и творчески път на Дебелянов. 

Тук може да бъдат видяни личните вещи на поета от фронта, акварелен портрет на Дебелянов, както и портрет на майка му Цана Ибришимкойчева. 

Едно от първите неща, които виждаме, когато прекрачим прага на къщата, е паметникът на вечно чакащата го майка. Това е надгробният паметник на Дебелянов. 

къща-музей-димчо-дебелянов
Къщата музей на Димчо Дебелянов и паметникът на чакащата го майка вдясно

Църква „Успение Богородично“

Това е старата църква на Копривщица, въпреки че изглежда много по-добре от новата. Храмът е изграден на мястото на по-стара църква, която е изгорена от кърджалии. За да бъде издигната, копривщенските еснафи са издействали султански ферман в Цариград. Бива изградена за едва 11 дни.

Църквата представлява трикорабна базилика. Прави впечатление, че е ниска и боядисана отвън като къща. Целта е да не бие на очи и да не си личи отдалеч. Камбанарията е построена много по-късно – през 1896 година с дарение на Хаджи Ненчо Палавеев.

В църковния двор е имало два метоха, които са били на Рилския манастир и Хилендарския манастир, чиито духовници създават първите килийни училища в Копривщица. Тук са погребани Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, Ненчо Палавеев…

Църква "Успение Богородично"
Църква „Успение Богородично“

Къща музей Тодор Каблешков

Къщата на Каблешков е сред най-красивите от онова време. Това не е случайно, защото той е роден в чорбаджийско семейство. Тодор Каблешков е председател на революционния комитет в Копривщица и автор на Кървавото писмо.

След провала на Априлското въстание, Каблешков е заловен, но предпочита смъртта. Самоубива се в Габровския конак на едва 25 годишна възраст. 

Къщата е построена в пловдивски стил през 1845 година. Отличава се със симетричност и големи еркери, издадени над улицата. През 1952 година къщата е отворена за посещения като музей.

къща-каблешков
Къща музей Тодор Каблешков
каблешков-копривщица
В двора на къщата е издигнат паметник на революционера

В близост до родната му къща се издига бронзова статуя на Тодор Каблешков, висока почти 3 метра. Автори са арх. Георги Папагалов и скулптурът Йордан Гаврилов.

тодор-каблешков
Бронзовата фигура на Каблешков пред родната му къща

Мост „Първа пушка“

Мостът „Първа пушка“ е един от многото подобни в Копривщица, но е превърнат в национален символ, защото именно тук гръмва първата пушка на Априлското въстание през 1876 година.

По план Априлското въстание е трябвало да избухне на 1 май. Дни по-рано, на 19 май, е извършено предателство. В конака са подадени имена и адреси на група местни бунтовници, които искат да свалят властта на султана. Буюкбашията Неджеб Ага праща заптиета, разделени на групи от по шестима, да арестуват бунтовниците. Арестите трябва да станат рано сутринта на другия ден, но бунтовниците биват предупредени.

През нощта се въоръжават, облечени в униформите си,  решават да нападнат конака преди изгрев слънце.

Мост-първа-пушка
Мостът „Първа пушка“

Каблешков, който ръководи революционния комитет в Копривщица, повежда малка група от около 15-ина мъже, с които да превземе конака. Когато пристигат виждат двойно повече заптиета, заели отбранителна позиция. 

Докато двете групи се дебнат, на Калъчковия мост се засичат турското заптие Кара Хюсеин и началникът на тайната полиция на въстаниците в Копривщица Георги Тиханов – Тиханек, които са закъснели да се присъединят към своите. Заптието вдига пушка, за да стреля, но българинът Тиханов е по-бърз и го улучва смъртоносно. 

Гърмежът от пушката привлича Каблешков и други въстаници. След като виждат убитото заптие, решават, че няма време за губене. Тогава Тодор Каблешков взима лист хартия и с кръвта на убития турчин пише известното Кърваво писмо. Така Априлското въстание избухва изненадващо по-рано.

Първият изстрел на моста е единствен, а въстаниците провъзгласяват Копривщица за освободена. Малко по-късно градът е нападнат от турска войска, но местните чорбаджии успяват да го откупят, плащайки 16 хиляди алтъна. 

Също така се съгласяват да предадат бунтовниците, за да защитят града. Каблешков е арестуван и отведен в Габрово, където се самоубива. Останалите се отбраняват в планината, докато не им свършват патроните. Аскерите ги връзват, пребиват и отвеждат в Пловдив, където ги осъждат на заточение на остров Родос.

Мостът "Първа пушка" - един от националните ни символи
Мостът „Първа пушка“ – един от националните ни символи

Лютова къща

Къщата е паметник на възрожденската архитектура и задължителна спирка за всеки гост на Копривщица. Тя е построена през 1854 година за местния джелепин Стефан Топалов, като по-късно е продадена на търговеца Петко Лютов. За разлика от външната си пестелива украса, вътрешният стенопис е внушителен.

Днес къщата е етнографски музей, в който може да се видят забележителни експонати и предмети за бита. Лютовата къща е стилно обзаведена с уникални виенски мебели, като виенски огледала, осветителни тела, маси и столове.

В приземния етаж на къщата са изложени плъсти – нетъкани пъстри постелки, изработени от вълна. Плъстите са се използвали за застилане на подове, както и като удобна дебела постелка за спане.

Лютова-къща-копривщица
Лютова къща

Къща музей Георги Бенковски

В тази къща през 1843 година се ражда Гаврил Хлътев. Историята го помни като Георги Бенковски – апостолът на Априлското въстание. След неуспеха на въстанието той попада в засада в Тетевенския Балкан, където бива убит. Забележителното му революционно дело оставя дълбока следа в българската история.

Родната му къща е превърната днес в музей. Тя е построена през 1831 година. Представлява еснафска талпена къща с открит чардак. В нея може да се види експозиция, показваща живота и дейността на Бенковски.

копривщица-къща-бенковски
Родната къща на Георги Бенковски

Паметник Георги Бенковски

Гордо над родната къща на революционера и над цяла Копривщица се издига паметникът на Георги Бенковски.

паметник-Бенковски
От паметника се открива гледка към цяла Копривщица

Паметникът изобразява понесен във вихрен бяг конник. Фигурата е висока почти 8 метра, а конникът е стъпил върху 5 гранитни морени – символ на петте века робство. Върху тях са изписани думите: Ставайте робове, аз неща ярем“.

Композицията, която е висока 11 метра, е дело на арх. Петко Татаров и скулптура Христо Танев.

паметник-бенковски-копривщица
Паметникът на Георги Бенковски над Копривщица

Къща и стопанска сграда на Любен и Петко Каравелови

В тази къща се раждат братята Любен и Петко Каравелови, оставили дълбока следа в българската история. Любен като журналист и идеолог на БРЦК, а Петко е политик и държавник – председател на Демократическата партия, депутат и четири пъти министър-председател на България.

Комплексът е представителен за архитектурата на Копривщица през първата половина на XIX век.

Прочети още: Златолист и силната енергия на Преподобна Стойна

Тук може да се види  печатарската машина, на която са печатани вестниците „Свобода“, „Независимост“, списание „Знание“, а по-късно и първата българска конституция.

В двора на къщата може да се види круша, засадена от Любен Каравелов, както и корито от борова коруба.

каравеловата-къща
Каравеловата къща
Колкото и да се изпише за Копривщица, винаги ще бъде малко. Тук може да се разгледат и още много музеи и къщи, както и типичните занаяти.  
 
Копривщица е сред 100 национални туристически обекта, в информационния център може да ви поставят печат върху туристическите книжки. От купчийницата може да купите билети за отделни музеи или един общ, с който да обиколите няколко основни музея. Повече за нените и работното им време може да намерите ТУК.
копривщица-улица
Уличката, водеща от центъра на града до къщата на Дебелянов
До Копривщица може да се стигне с автомобил или с влак. Намира се на стотина километра от София, като трябва да карате по невероятния Подбалкански път. 
 
Ако пътувате с влак, трябва да знаете, че жп гарата на Копривщица е на десетина километра от града. Има бусчета, които извозват гостите и жителите срещу 3 лева на човек.
към-бенковски
Уличката, водеща до къщата и паметника на Бенковски
читалище-
Читалището на Копривщица
Като всяко туристическо място и тук цените са завишени. Цените в заведенията конкурират и дори са по-високи от повечето заведения в София. Цените на сувенирите и на всички услуги също са солени. Въпреки това се предлагат достъпни нощувки, които включват и изхранване.  
 

2 Comments

  1. Да, каквото и да се каже и напише за Копривщица ще е малко, невероятен град е

  2. Даниела Асенова Reply

    На мен ми е любим, опитвам се всяка година поне веднъж да посетя Копривщица и да се заредя с възрожденски дух.

Write A Comment