Екс ан Прованс е сред онези малки градчета, запазили приказния си вид и до днес. Той е третият по големина град във френския Прованс. Намира се на около 30 километра от Марсилия, което го прави още по-апетитен за пътешествениците.

Защо задължително да го посетим? Ако наистина искате да усетите духа на Прованса, то тук е вашето място. В Екс ан Прованс живеят типичните французи, дори цветнокожите тук са рядкост, въпреки че е на половин час от Марсилия.

Тук ще откриете невероятни малки магазинчета и ресторантчета, тесни улички, малки площадчета и много фонтани, които носят духа на Прованса. Хората не бързат, наслаждават се на живота и се радват на всеки миг.

Интересното е, че Екс ан Прованс е студентско градче, в което има няколко университета. Това е причината в града да има много млади хора.

Как да стигнем до Екс ан Прованс?

Заради близостта си до Марсилия, най-лесно е да стигнете от Екс ан Прованс именно от там. На всеки 30 минути тръгват автобуси и влакове от централната гара Gare Saint Charles.

Билетите за автобуси варират около 6 евро в посока. Автобусите са удобни, често на два етажа и разполагат с контакти.

екс-ан-прованс-автогара
Автогарата в Екс ан Прованс
екс-ан-прованс-автобус
Градските автобуси в Екс ан Прованс впечатляват с дизайн

Най-предпочитано е с влак, но билетите варират спрямо вашата възраст. Аз съм на 25 години и билетът ми струваше малко над 6 евро. Ако сте на 30 години, то ще платите над 8 евро. Над 13 евро става билетът, ако сте навършили 50-годишна възраст. Именно с влак се върнах от Екс ан Прованс към Марсилия. Вагоните са нови, разполагат с масички и контакти, което ми беше достатъчно, за да свърша малко работа на компютъра.

Прочети още: Как да прекараме уикенд в Марсилия – забележителности и съвети

екс-ан-прованс-гара
гарата в Екс ан Прованс
екс-ан-прованс
Влакът за Марсилия

Чували ли сте за платформата BlaBlaCar? Тя е за споделено пътуване, както са фейсбук групите в България. Подобно на AirBnb плащането става чрез дебитна или кредитна карта, като системата се занимава с финансовата част. Именно с това приложение пътувах от Марсилия до Екс ан Прованс. Сутринта в 8:00 часа до студентското градче пътуваше само млада дама, която ме закара за 4 евро. Сутрешните задръствания на магистралата преди всяко градче по пътя помогнаха да си поговорим повече с Клои, както се казваше момичето.

Разбира се, не мина без драма. Първоначално трябваше да пътувам с 60-годишна преподавателка, с която се разбрахме предната вечер. Тя беше единствената, която пътуваше в 9:00 часа сутринта. Не бих ви препоръчал в 6:20 сутринта да получите известие, че възрастната дама е анулирала пътуването и ви е писала, за да се извини. Хубавото в случая беше, че бях буден и намерих веднага Клои. Имах на разположение само час, за да си събера багажа, освободя хотела, с метрото да стигна до старото пристанище, откъдето да повървя 15 минути, за да стигна до абатството Сен Виктор в Марсилия, откъдето бе тръгването.

Какво да видим в Екс ан Прованс?

Почти всички гостуват на студентското градче за няколко часа. Въпреки че е сравнително малък, тук цените са доста високи, особено през по-топлите месеци.

В центъра на града, в близост до големия фонтан, се намира туристическият център. В огромната сграда може да получите безплатна карта със забележителности и да си купите сувенири и магнитчета на по-нормални цени – около 4 евро. Дамите, работещи в центъра, са изключително мили и разговорливи. Може да получите съвети и от тях.

екс-ан-прованс
Из Екс ан Прованс

Посетете Cathédrale Saint-Sauveur d’Aix-en-Provence

Сред основните забележителности в Екс ан Прованс е катедралата „Свети Спасител“. Катедралата съчетава няколко стила в строителството си – барок, готик и романс. Тя е национален паметник, което допълнително привлича стотици туристи всеки ден.

На мястото на катедралата е имало храм, посветен на Аполон, построен от римляните. Строежът на катедралата е отнел 700 години. Тя се различава и с нещо съществено от останалите готически катедрали във Франция – тази в Екс ан Прованс има само една камбанария. Тя е висока 64 метра. Работите по основата на кулата започват около 1323 г., но по-късно са прекратени за близо век по различни причини. Работата по камбанарията се възобнови през 1411 г. и отнема 14 години, за да бъде завършена. Едва през 1430 г. камбаните са поставени в осмоъгълната кула

 • Адрес: 34 Place des Martyrs-de-la-Résistance, 13100 Aix-en-Provence;
 • Работно време: 08:00 – 19:00ч.
катедрала-прованс
Отделете време на катедралата и вътре

Потопете се в Стария Екс

Най-добре може да разгледате Екс ан Прованс, като се изгубите из малките улички на Стария град. Тръгнете по някоя малка уличка и следвайте интиуцията си. Повечето улички са пешеходни, а тези, по които се движат автомобили, са малки и еднопосочни.

екс-ан-прованс
Напливът от туристи в Екс ан Прованс започва от рано сутрин

Не пропускайте да седнете и в някое типично провансалско кафене. Не се изненадвайте, ако ви донесат малко захар с горещата напитка. Ако поискате повече, ще попитат от коя част на света сте. Съчетайте с френски кроасан. Най-добре е да седнете на някое от кафенетата на булевард Cours Mirabeau.

cafe-aix-en-provence-кафе-
Типично кафене в Екс ан Прованс

Прочети още: 12 неща за правене и разглеждане в Ница

 Musée Granet – Музей на изкуствата

Музеят в Екс носи името на художника Франсоа-Мариус Гранет, който е сред най-щедрите благодетели. Колекцията на музея се развива през годините, като набъбва от придобивките на града и няколко основни завещания. Днес в него са изложени над 12 000 творби и шедьоври.

Музеят е посветен на археологията, живописта и скулптурата, а сградата му е залепена за църквата Saint-Jean-de-Malte. Открит е през 1838 година.

 • Адрес: Place Saint-Jean de Malte, 13100 Aix-en-Provence;
 • Работно време: Вторник – неделя от 12:00-18:00ч; (зимно) 10:00 – 18:00 (лятно)
 • Вход: 6 евро. От ТУК може да си вземете билети за забележителностите в града.
екс-ан-прованс-музей-гранет
Musée Granet

  Saint-Jean-de-Malte

Църквата дължи името си на рицарите на Свети Йоан от Йерусалим. Това е първата готическа конструкция в Прованс.

Построена за пет години – между 1272 и 1277 година, като е изградена извън града по пътя за Италия. Външният вид е взаимствен от болницата Св. Йоан в Йерусалим. Храмът е лишен от големи отвори, а тесните вратички на двете високи осмоъгълни кули отред, носят военното усещане, съпътстващо кръстоносците.

 • Адрес:  24-26, rue d’Italie 13100 Aix en Provence;
 • Работно време: 08:00 – 20:00ч

Пазарите в Стария град

Пазарите в Екс ан Прованс са истинска забележителност. От тях може да се сдобиете с абсолютно всичко и по-голямата част от местните си пазаруват именно от тях.

пазарите-прованс
Пазарите за храна в Екс ан Прованс

Всеки ден има работещи сергии на пазара за цветя на Place Richelme, а на Place des Prêcheurs и Place de la Madeleine във вторник, четвъртък и събота са пазарите за храна.

От пазарите може да си купите домашни плодове, зеленчуци, месо, сирена, дори и домашен сапун.

екс-ан-прованс -цветя-пазари
В Екс ан Прованс има и пазари за цветя

Прочети още: Маршрут и съвети за Ница, Марсилия и Екс ан Прованс – пътуване из Южна Франция и Монако

Fontaine de la Rotonde

В Екс ан Прованс има десетки фонтанчета, но най-големият е наPlace du Général de Gaulle, където е най-важният транспортен възел в града. Огромният фонтан е висок 12 метра и широк 32 метра. Местната власт решава да го изгради, за да покаже гениалността и богатството на града. По време на Римския период Екс е бил водната столица в района.

В горната част на фонтана има скулпура на жени – „3-те грации“. Статуя на справедливостта (към Курите), на търговията и селското стопанство (към Марсилия) и на изобразителното изкуство (към Авиньон). Фонтанът е изграден от студен камък и има два басейна. На тях са изобразени още делфини, лъвове, лебеди и деца.

екс-ан-прованс-фонтан
Fontaine de la Rotonde
вкусни-десерти-прованс
Задължително опитайте от тези десерти. Най-вкусни са тези с шоколад и с портокал

Екс ан Прованс може да бъде разгледан за ден. Въпреки това може да останете поне една вечер в студентското градче, за да видите и нощната магия на Прованса.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Booking.com

*Тази статия в блога съдържа личните ми мнения и препоръки, както и партньорски връзки. Ако резервирате или купите нещо чрез тях, получавам малка комисионна, което не променя цената за вас. Благодаря ви, че помагате за развитието на блога.

Посещавали ли сте Екс ан Прованс? Какво ви хареса и какво не? Очаквам в коментарите вашите лични впечатления и допълнения.

5 Comments

 1. А ние нощувахме в уникален хотел !
  Наподобяваше нещо средно между манастир и замък с уникален двор!

 2. Много обаятелно сте описали всички забележителности и съвети за приказните градчета. Върнахте спомените ми преди 2 години!!!

 3. Екс е невероятно градче, всеки който има възможност да го посети, да го направи

Write A Comment