Марсилия е вторият по големина град във Франция и най-голямото пристанище в Средиземно море. Градът е врата и столица към Френския Прованс. Лично аз от малък исках да посетя Марсилия, бях запален от поредицата „Такси„. Всъщност градът е бил снимачна площадка на много филмови продукции.

От 2019 година има директни полети между София и Марсилия, като може да се намерят билети за по 10 евро в посока, което е повече от добра сделка.

Опасен ли е за посещение Марсилия?

Градът често е оглавявал негативни класации – „Градът с най-висока престъпност в Европа“, „Градът с най-много убийства“… Да, със сигурност има престъпност, но това не значи, че не трябва да стегнем куфара. Докато бях в Марсилия дори за миг не се почувствах застрашен.

Разбира се, трябва да бъдете достатъчно внимателни. Пазете личните си вещи, особено портфейлите. Не дръжте всичките си пари на едно място. Но ако се замислим, тези съвети важат за всички големи градове по света. В Рим и Барселона също има висока престъпност.

Направиха ми впечатление множеството охранителни камери, дори в Стария град. Мнозина смятат, че лошата репутация на града е заради огромният брой цветнокожи, които живеят тук, но това са по-скоро предразсъдъци.

Транспортът в Марсилия

За двете денонощия, които прекарах в Марсилия, използвах почти всички видове транспорт. Транспортната схема е много добре развита. Съветвам ви да си купите карта за 24 или 48 часа, тъй като е много по-изгодно. Някои от забележителностите в града са на достатъчно дълго разстояние едно от друго.

Картата за 24 часа струва около 5 евро и с нея може да използвате неограничено метрото, автобусите и трамваите. Препоръчвам веднага след като сте влезли в някое от обществените превозни средства, веднага да си валидирате картата на четеца.

Ако някой ви каже, че в Марсилия е мръсно, повярвайте. Казвам ви го и аз. Метростанциите са превърнати в огромни кофи за смет. За местните няма по-нормално нещо от това да изхвърлят върху релсите бутилките и опаковките на напитките и храните след консумация. Бях истински шокиран, когато едно момче, което седеше до мен, си изхвърли бутилката от водата. Всъщност той беше много по-изненадан от мен, когато видя учудената ми реакция. Явно това си е нещо нормално.

метро-марсилия
Метростанциите в Марсилия са като големи кофи за смет

Видях няколко цветнокожи да изчакват свои съграждани, за да си купят карти, след което застават плътно зад тях на входа, без да ги питат и така влизат безплатно. На моменти имаш чувството, че не си в Западна Европа, но и с това се свиква. Все пак бъдете особено внимателни с личния си багаж в метрото.

9 неща за правене и разглеждане в Марсилия

Въпреки черната картинка, която описах, не си правете заключения, че не трябва да посетите Марсилия. Напротив! Именно тези различия, контрасти и многото забележителности правят градът толкова привлекателен. В Марсилия има много неща за разглеждане и правене, но ще ви представя само тези, които успях да отметна за уикенд. А и посещението ми бе през януари, което не е най-добрият период за гостуване.

Разходка около Старото пристанище Port Vieux

Пристанището е страхотна начална точка на обиколката ви на Марсилия. Независимо в коя част на града сте отседнали, метрото ще ви отведе точно до Port Vieux. Още щом излезете от метростанцията се пригответе да усетите силен аромат на прясно уловена средиземноморска риба и дарове.

Ако стартирате обиколката си сутрин и не сте закусили, около пристанището има много заведения, в които може да хапнете типична френска закуска и да пиете първото си кафе за деня. Пристанището е огромно и в него са акостирали буквално хиляди лодки.

порт-вю-марсилия-старо-пристанище
В старото пристанище на Марсилия са акостирали хиляди лодки и яхти

Крепостите Сен Жан и Сен Никола

Ако тръгнете да заобикаляте старото пристанище отдясно, ще стигнете до крепостта Сен Жан. Издигната е през 13-и век от рицарите на ордена свети Йоан и е служила за защита на града от север. Тя е рекунстроирана през 17-и век, по времето на Луи 14-и, когато е издигната и крепостта Сен Никола.

Крепостта Сен Жан
Изглед от крепостта Сен Жан

Тя пък се намира срещу Сен Жан, от другата страна на пристанището. Освен за защита на Марсилия, крепостите са контролирали и вътрешните бунтове.

Крепостта Сен Жан
Крепостта Сен Жан
Крепостта Сен Жан
Крепостите Сен Жан вляво и Сен Никола отсреща

Прочети още: Как да прекараме един ден в Монако?

Музей на европейските и средиземноморските цивилизации

Точно до крепоста Сен Жан се намира Музеят на европейските и средиземноморски цивилизации. Заобиколен е със стари и исторически местенца, но самата сграда е свръх изкряща. Има форма на куб и излъчва ултра модерен стил. В нея се съхранява колекция от експонати, посветени на средиземноморската култура.

 • Адрес: 1 Espl. J4, 13002 Marseille;
 • Работно време: Сряда – понеделник 11:00 – 18:00ч.
 • Вход: 11 евро. Пропуснете опашките, като взебете билета ТУК.
Музей на европейските и средиземноморските цивилизации
Музей на европейските и средиземноморските цивилизации

Катедралата в Марсилия, Cathédrale de la Major

Любопитно е, че катедралата се състои от две разположени една до друга църкви. Новата е изключително красива и често е снимана във филми. Не случайно катедралата е сред символите на Марсилия. Вижда се отдалеч в морето и има за цел да покаже силата на града. Строи се цели 40 години, между 1852 и 1893.

По размери се доближава до базиликата „Св. Петър“ в Рим. По време на молитва в катедралата могат да присъстват 3000 вярващи. Построена е във византийски стил и е една от най-големите в цяла Франция, като е единствената в страната, издигната през 19-и век.

Катедралата в Марсилия, Cathédrale de la Major
Катедралата в Марсилия, Cathédrale de la Major

Дължината на катедралата е 142 метра, кулите са високи 60 метра, корабът е 20 метра и централният й купол се издига на 70 метра и с диаметър над 17 метра. 

 • Адрес: Place de la Major, 13002 Marseille
 • Работно време: вторник – неделя 10:00 – 18:00ч.
Катедралата в Марсилия, Cathédrale de la Major
Катедралата в Марсилия, Cathédrale de la Major
Катедралата в Марсилия, Cathédrale de la Major

Прочети още: Защо задължително да посетим Екс ан Прованс?

Катедралата в Марсилия, Cathédrale de la Major
Катедралата в Марсилия, Cathédrale de la Major

Старият град – квартал Льо Пание ( Le Panier )

Старият град на Марсилия е разположен на близкия до пристанище Vieux хълм. Кварталът е сред най-живописните в цяла Франция. Характерен е с малките си стръмни улички. Льо Пание прилича по-скоро на старинно село, отколкото на квартал в модерен град.

Квартал Льо Пание (Le Panier)
Квартал Льо Пание (Le Panier)

Сградите са в типичния стил на Прованса, а между тях се прокрадват гледки към Средиземно море. На малките балкончета са простнати чаршафи, а на партерните етажи все още има някой и друг майстор, който развива таланта си.

квартал Льо Пание ( Le Panier )
Квартал Льо Пание (Le Panier)

Въпреки чара си, кварталът е определян като доста опасен. Ако се загледате, ще видите, че на всеки ъгъл има охранителна камера. Въпреки това се постарайте разходката ви да бъде през светлата част на денонощието.

Базиликата „Нотр Дам дьо ла Гард“ 

Базиликата присъства на всички картички на Марсилия. Тя е първото нещо, което виждате, когато наближите града, защото се издига гордо над него, на 150 метра надморска височина .

Камбанарията на „Нотр Дам де ла Гард“ се издига на 41 метра височина. Златната статуя на Мария, която доминира в базиликата, е с размери 11,20 метра и тежи почти 9 796 кг.

 Базиликата „Нотр Дам дьо ла Гард“
Базиликата „Нотр Дам дьо ла Гард“

От базиликата се откриват чудесни гледки към огромния град и марсилския залив. Като най-високата точка е нормално мястото да бъде и доста витровито. Под храма има изграден малък музей, ресторант и магазин.

 • Адрес: Rue Fort du Sanctuaire, 13281 Marseille;
 • Работно време: всеки ден 07:00 – 18:15ч.
 • Как да стигнем: Най-лесно с автобус №60 от Старото пристанище. (Проверете разписанията ТУК)
Базиликата „Нотр Дам дьо ла Гард“
Базиликата „Нотр Дам дьо ла Гард“
Базиликата „Нотр Дам дьо ла Гард“
Пазачът на гледката от Базиликата „Нотр Дам дьо ла Гард“

Прочети още: 12 неща за правене и разглеждане в Ница

Дворецът Лоншан/Palais Longchamp 

Дворецът Лоншан е най-красивата забележителност в Марсилия. Напук на цялата мръсотия в града, зданието сякаш ви телепортира в приказен дворец от Средновековието. Издигнат в чест на изграждането на Марсилския канал, който решава проблема с недостига на вода на местните. Състои се от три части, като най-впечатляващата е средната, която е огромен и невероятен фонтан. От двете му страни са построени от арх. Анри Жак Есперандьо две полукръгли колонади. Днес те са превърнати в музеи – на изящните изкуства и Музеят по Естетична история.

Фонтанът е висок 10 метра, като скулптурата изобразява 3 жени на колесница, теглена от волове. Най-високата фигура символира река Дюранс, а по-малките – пшеницата и гроздето.

 Дворецът Лоншан/Palais Longchamp
Дворецът Лоншан/Palais Longchamp

Това е първият дворец, в който влизам през задния вход, прескачайки оградата. Случи се непланирано, но пък паметно. Качих се на метрото от Старото пристанище и слязох на най-близката метростанция. След което зададох двореца в навигацията и започнах да я следвам. Разбира се, отведе ме по по-дългия маршрут, който приключи в задната градина на „Лоншан„, която бе заключена с катинари. Връщането по познатите улички и намирането на правилните щеше да отнеме твърде много време, затова реших, че е по-добре да прескоча. А какъв българин ще съм в противен случай.

 • Адрес: Boulevard Jardin Zoologique, 13004 Marseille;
 • Работно време: всеки ден 07:00 – 18:30
Дворецът Лоншан/Palais Longchamp
Дворецът Лоншан/Palais Longchamp

Абатство „Сен Виктор“

Абатството е сред задължителните забележителности в Марсилия. Това е религиозен, културен и символичен паметник, уникален и единствен по рода си. Той е остатък от историята на френския град. Определят го като една от най-красивите църкви в Марсилия.

Основано е през 5-и век от Жан Касиен, в близост до гробниците на мъчениците на Марсилия, сред които и Св. Виктор дьо Марсилия. В криптата на Свети Виктор може да видите „пещерата на Свети Лазар и на Света Мария Магдалина„, както и седалка, издълбана в скалата, в която той е проповядвал.

Намира се в подножието на „Нотр Дам дьо ла Гард„. На слизане от катедралата, ако използвате автобус №60, спира до самото абатство.

 • Адрес: Place Saint-Victor, 13007 Marseille
Абатство „Сен Виктор“
Абатство „Сен Виктор“

Замъкът „Иф“

Замъкът „Иф“ е крепост, издигната през 1524-1531 г. от крал Франсоа I, за да защитава пристанището и Марсилия. Намира се на около 3 километра от Старото пристанище и всеки ден до него плават туристически корабчета, ако времето е хубаво. Крепостта представлява 3-етажна постройка, заобиколена от три кули и площадки за оръдия.

Дълго време „Иф“ е използван за затвор, в чийто килии са били около 3500 затворници. Никой не е успял да избяга. Интересно е разделението между затворниците по онова време. Тези, които са били бедни, са затваряни в тъмници без прозорци, а тези, които са разполагали с пари, са можели да си купят килия с гледка.

Огромната популярност на замъка и малкия остров е благодарение на романа „Граф Монте Кристо“ на Александър Дюма. В него е описано заточението на графа на това парче земя, откъде успява да избяга след 14-годишна мъка.

 • Адрес: Embarcadère Frioul If, 1 Quai de la Fraternité, 13001 Marseille;
 • Работно време: всеки ден (при хубаво време) 09:00 – 18:30;
 • Билет корабче: 11 евро;
 • Билет остров: 6 евро
Замъкът "Иф"
Замъкът „Иф“

Марсилия е град на крайностите. Или ще се влюбиш в него, или ще се отвратиш. Ако искате да разгледате максимално забележителности, може да си вземете Marseille Pass, с която ще спестите достатъчно евро. Може да я вземете от ТУК.

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Прочети още: Маршрут и съвети за Ница, Марсилия и Екс ан Прованс – пътуване из Южна Франция и Монако

Booking.com

*Тази статия в блога съдържа личните ми мнения и препоръки, както и партньорски връзки. Ако резервирате или купите нещо чрез тях, получавам малка комисионна, което не променя цената за вас. Благодаря ви, че помагате за развитието на блога.

Посещавали ли сте Марсилия? Какво ви хареса и какво не? Очаквам в коментарите вашите лични впечатления и допълнения.

Write A Comment