Гръцкото правителство затрудни влизането на туристи в страната от 1 юли. Бяха затворени всички ГКПП, с изключение на “Кулата-Промахом”, но, за да минете през пункта, трябва да разполагате с QR код, който ще получите след като сте попълнили декларацията, поне 48 часа преди влизането ви в Гърция.

Тя  може да се попълни единствено на английски език или немски, което затруднява голяма част от българите, желаещи да събират тен в южната ни съседка. Този уикенд и на мен ми предстои влизане в Гърция и попълних за няколко минути нужната декларация, в която няма нищо сложно.

Първата крачка е да посетите интернет страницата  travel.gov.gr/#/. За да започнете да попълвате протокола, натиснете зеления бутон Start Here:

Вид транспорт

Първата страница от декларацията изисква информация за вида транспорт, с който ще влезете в Гърция. Ако пътувате с автомобил или сте на организирана екскурзия с автобус, изберете първия отговор (Ground (Bus/Train/Car). Ако ще летите до някое от гръцките летище, изберете втория възможен отговор (Aircraft). След това натиснете синия бутон Continue.

Ако сте избрали първия възможен отговор, ще ви се зареди нова страница, в която да уточните дали ще пътувате с автобус, влак или кола. Отбележете правилния отговор, като автомобил е Car, а автобус е Bus.

Регистрационен номер и дата

Ако сте избарли автобус, въвеждате регистрационния му номер и попълвате името на фирмата, която е превозвач или туроператор. Ако сте с организирана екскурзия, обърнете се за помощ към туроператора.

В този блог акцентираме на самостоятелното пътуване. След като се избрали Car, ще ви се заредят нови полета за попълване. В тях трябва да въведете регистрационния номер на автомобила, но задължително използвайте буквите от латинската азбука на клавиатурата. В противен случай платформата няма да приеме написаното.

Виж също: Какво да видим и правим в Солун за един уикенд?

Следващата стъпка е да попълните датата на влизане в Гърция. Щракнете в полето и ще ви се зареди календар, от него изберете датата и тя ще се попълни в полето.

В последното поле изберете Promachonas (Bulgaria). Към 2 юли 2020г. това е единственият възможен избор. След като сте попълнили всичко, натиснете Continue.

Попълнил съм полетата със случаен номер и дата

Лична информация

На следващата страница трябва да въведете личните си данни. Първо трябва да въведете вашата фамилия, след което и първото си име. Презимето е в третото поле, но то не е задължително. След това изберете вашия пол – мъж, жена или друго… Следва вашата възраст.

Изберете личния си документ – лична карта или паспорт. След като изберете една от двете опции, ще се зареди поле, в което да попълните номера на документа.

Следващото поле е за мобилния ви телефон. Задължително го попълнете с международния код на България – +359 вместо с 0. Например: +359 882 000 020.

Следват още няколко полета, искащи служебен и домашен телефон, но те не са задължителни. Попълнете задължително последното поле в страницата – Email address. Тук въведете актуалната си електронна поща, на която ще получите QR кода.

Постоянен адрес

Следва страница, изискваща данни за адреса ви. От падащото меню изберете Bulgaria, а след това и областта, в която живеете. Ако сте в София, изберете Sofia-grad. След това попълнете града, в който живеете, но отново с латински букви. Ако сте в Бургас – напишете Burgas.

Виж също: Кои гръцки ястия да опитаме задължително?

След това се изисква пощенския код. За София може да изберете централния – 1000. Попълва се също името на улицата, на която живеете, както и номера ви. Номерът на апартамента не е задължителен.

Последното поле на тази страница събира информация за последната посетена от вас държава, която може да изберете от падащо меню, но този избор не е задължителен.

Адрес в Гърция

Следващата страница декларацията събира данни за адреса, на който ще бъдете в Гърция през следващите две седмици.

От падащото меню изберете Гърция. Във второто поле отново с латински букви въведето името на града, в който ще бъдете. Ако ще сте в Солун, не пишеше Solun, защото няма такъв град. Попълнете Thessaloniki. В третото поле се попълва пощенския код, може да го откриете в интернет. Четвъртото поле изисква името на хотела, но не е задължително.

В следващото поле се пише улицата на хотела или мястото, където ще отседнете. Не всички улици в Гърция имат имена, затова изберете от Google най-близката или сложете името на близкия плаж. Например Ammolofoi Beach. Последното поле, изискващо номер на апартамент, също не е задължително.

В края на полетата има опция за избор и на втори адрес, ако ще почивате и на друго място.декларацията

Данни на приятел/роднина

В декларацията за вход в Гърция се изисква информация за спешен контакт. Въведете данните на ваш приятел или роднина.

Виж също: Какво да правим в Кавала за един ден?

Тук попълвате първо фамилията, а след това и първото му име. От падащото меню избирате държавата, в която се намира той и града, както телефона и електронната му поща.декларацията

Информация за деца

На следващата страница на декларацията се изисква информация за вашите спътници, но ако те са под 18-годишна възраст. Ако пътувате с деца, натиснете бутона ADD FAMILY MEMBER. Ако не пътувате с деца, натиснете Coninue. Ако ще пътувате с друг възрастен, той също трябва задължително да попълни тази декларация и да получи отделен QR код.

Ако сте избрали избора с деца, ще трябва да въведете фамилията, първото име и възрастта на всяко едно от тях.декларация

Ако сте попълнили всичко, натиснете бутона SUBMIT и след няколко секунди ще получите потвърждаващ имейл.

Кога ще дойде QR кодът?

Не се притеснявайте, че не сте получили втори имейл. Със сигурност ще получите минимум 24 часа преди пътуването. Например ако ще пътувате в неделя, кодът ще го получите в петък вечерта. Ако попълните декларацията във вторник, кодът няма да дойде по-рано.  Властите препоръчват да  разпечатаме файла с QR кода и да го носим на хартиен носител.

Ако имате допълнителни въпроси, може да ги зададете като коментар под публикацията. 

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

travel planner дубай

23 коментара

 1. Здравейте !
  Днес сутринта 04.09.21г. попълних PLF формуляра за влизане в Гърция с дата 07,09,2021 г. – идващия вторник. До понеделник ще ми изпратят обратно QR за пребиваване.
  Сега разбирам, че ми се отваря служебен ангажимент и мога да тръгна, но не във вторник, а в сряда на 08,09,21 г.
  Проблем ли ще бъде ако не спазя заявената дата 07,09 и отида на граничния пункт на следващия ден – 08,09 ?
  Трябва ли да попълня нов PLF формуляр и какво се прави в този случай.
  Ще съм благодарен ако някой знае да ми отговори.

 2. Иван Иванов Reply

  Здравейте,
  Как може да се напрвят корекции на вече излязъл QR код?
  Благодаря ви предварително.
  С поздрав,
  Иван

 3. Евелина Шанова Reply

  Ако пътувам с друг възрастен, той отделно ли трябва да попълни формуляр, или го вписвам във формуляра, който аз попълвам и получавам двата отделни QR кода?
  Благодаря предварително за разяснението.

 4. Ще пътувам със семейството (2 деца и жена ми). Исках да питам, дали трябва да направя QR код и за жена ми?

 5. Здавейте, ще пътуваме в петък кога да попълнят формата за кода. Благодаря

 6. Мая Николова Reply

  Има ли значение кога се попълва формуляра? Опитах да го попълня 3 дни преди полета и ми изписа съобщение въведете валидни номера на полета при все, че ги въведох както са ми изпратени в Ел. Билет на авиокомпанията.

 7. Мая Николова Reply

  Ако пътуването е със самолет колко време по рано е нужно да се попълни формуляра? Опитах да го попълня днес (3 дни преди пътуването) и даде грешка при посочване на полетите.
  Благодаря!

Write A Comment