Солун е вторият по големина град в южната ни съседка и е смятан за столица на Северна Гърция и географския район Македония. В града се намира и второто по големина гръцко пристанище. Заради близостта си с България много наши сънародници често отскачат до Солун за кратка почивка, разходка или шопинг.

Разбира се, Солун не е само крайбрежния булевард и алея, в града има изключително много забележителности, провеждат се и форуми за всеки вкус. Ето кои са част от основните забележителности в гръцкия град и какво можем да правим в него, ако разполагаме с един уикенд.

Бялата кула – символът на Солун

Солун е известен със своята бяла кула, тя е основната забележителност в града и служи за отправна точка на всяка туристическа разходка.

Всички свързваме Солун с бялата кула и Бялата кула със Солун. Получава се нещо като яйцето и кокошката. Това е основната забележителност в гръцкия град, откъде започват и приключват туристическите обиколки. Местните обичат да се излежават в зелените площи до нея и да пийват, докато наблюдават плаващите корабчета.

Бялата-кула-Солун
Бялата кула е на брега на Солунския залив

Красивата кула, до която всеки гост на Солун се снима, пази ужасяваща и дори кървава история, години преди да стане бяла. Намира се на крайбрежния булевард “Никис”, на метри от Солунския залив.

Висока е почти 34 метра, а диаметърът й е 22 метра и има цилиндрична форма. Състои се от приземен етаж и шест горни етажа. Изградена е от камък, мазилка и частично от тухли.

Кулата днес е превърната в музей, разположен на шест етажа. Изложени са експонати, свързани с живота в града през различните епохи.

Входната такса е 4 евро, което не е никак скъпо. След като се изкачите до върха на кулата, ще забравите за похарчените пари. Гледката съм Егейско море и Солун е невероятна.

Солун е град, в който ще се влюби всеки един почитател на археологията. Населеното място е истинско антично богатство, което щедро радва гостите си.

Солун
Гледка към Егейско море

Арка на Галерий

В центъра на Солун може да видите древноримската триумфална арка, която в последните години е задължителна спирка на туристите. Наричат я Арката на Галерий, защото е издигната в чест на римския император Галерий след победата над Сасанидското царство през 298 година.

Видимо за построяването й са използвали предимно тухли и представлява две отделни стени, съединени чрез покрив. Всяка от тях е дълга 37 метра и се намират на разстояние от 9 метра. С каменни барелефи са облицовани колоните на централната арка.

арка-галерии-солун
Арката на Галерий

Към арката има галерии, които водят към гробницата на Галерий – ротондата „Свети Георги“. И двете са включени в списъка на ЮНЕСКО.

солун-ротонда-арка
Арката на Галерии и ротондата

Ротондата „Свети Георги“

Както вече разбрахте, ротондата е гробницата на Галерий. През годините е била православна църква „Свети Архангели“, джамия и през 1912 отново превърната в църква, но този път, носеща името „Свети Георги.

Постройката е късноантична и е част от погребалния комплекс на император Галерий. Днес храмът работи като музей, като на големи празници в нея се извършват богослужения.

Издигната е през 306 година, изцяло построена от тухли. Прави впечатление, че стените й са много дебели – над 6 метра всяка от тях.

ротондата-солун
Ротондата в Солун

Църквата „Свети Димитър“

Това е следващата спирка на всеки турист. „Свети Димитър“ е най-големият православен храм в гръцкия град. Представлява петкорабна базилика. Строи се в продължение на 10 години (313-323), в нея се пазят мощите на свети великомъченик Димитър, който е покровител на Солун.

Именно в Солун е роден през 3-век Свети Димитър. Баща му е бил градоначалник, но тайно вярвал в Христос. След смъртта на родителите си, Димитър е бил повишен от император Максимилиан на висок военен пост, като основната му задача е да преследва християните. Димитър нямал такива намерения и продължил да прославя Иисус, дори насърчавал разпространението на Христовата вяра. След отказ да се откаже от вярата си, Димитър бива затворен в тъмница и прободен с копие през 306 година. Преди да бъде убит той дал богатствата си на своя слуга, който взима напоената с кръв риза и натопил в нея пръстена на Димитър. С тяхна помощ слугата Луп излекувал много хора.

св-димитър-солун
Църквата „Свети Димитър“ в Солун

След като император Константин преустановява гоненията срещу християните, е построена малка църква на мястото, където е убит Димитър. По-късно на нейно място е издигната по-голяма църква, в която и до днес в сребърен ковчег се пазят мощите на светеца.

Църквата „Света София“

Православната църква „Света София“, подобно на базиликата „Свети Димитър“, е включена в списъка на ЮНЕСКО. Смята се, че храмът е построен през 7 век на мястото на разрушена от силно земетресение базилика. Църквата „Света София“ е превърната в катедрален храм на Солунското кралство през 1204 година, когато кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход завладяват Солун.

света-софия-солун
Църквата „Света София“

След като османците завладяват града, главният везир на Сюлейман Велики Ибрахим паша Паргалъ превръща църквата в джамията „Ая София джамия“. През 1890 бива изпепелена от пожар, а след няколко години е реставрирана и превърната в църква.

света-софия-солун
Солунската църква „Света София“

Римският форум

В най-горната част на площад „Аристотел“ се намира древноримският форум на Солун. Той е на два етажа и има формата на тераси. Към комплекса са включени две римски бани и малък театър, в който са се провеждали гладиаторски битки.

римски-форум
Римският форум

Родната къща на Мустафа Кемал Ататюрк

Мустафа Кемал Ататюрк е създателят на турската държава. Почитан от всички турци по света така, както ние почитаме Левски. Ататюрк е роден в гръцкия град Солун, а родната му къща е превърната в музей и е сред най-посещаваните обекти в града.

ататюрк-къща-музей
Къщата на Ататюрк, вдясно е входът

“Апостолос Павлос” №75 е не просто адрес в гръцкия град, а турска светиня. В района около къщата винаги ще чуете турска реч, дори заведенията и магазините в близост са собственост на турци.

Къщата-музей е отворена всеки ден от 9:00 до 17:00 часа. Представлява двуетажна постройка с хубава градина. В нея са изложени лични вещи на бащата на турската държава. В къщата са поставени две восъчни фигури на Мустафа Кемал и една на неговата майка Зюбейде ханъм.

ататюрк
Восъчна фигура на Ататюрк

Площад „Аристотел“

Това е главният площад в центъра на Солун, погледнат от високо има форма на бутилка. Завършен е през 1960 година, като голяма част от сградите са направени от френския архитект Ернест Ебрар.

Площадъд е пешеходна зона, около която се намират едни от най-скъпите хотели, ресторанти и кафенета. На него има издигнат паметник на Аристотел. На този площад се посреща и празнува Великден и Нова година. Старото име на площада е „Александър Велики“.

аристотел-солун
площад „Аристотел“

Веселите чадъри

Чадърите са сред най-популярните атракции на Солун, присъстващи в Instagram. Повечето гости решават да си направят снимка именно на тях. Намират се в непосредствена близост до Бялата кула, точно на брега на Солунския залив.

чадъри-солун
Веселите чадъри

Скулптурата на чадърите е направена през 1997 година от Йоргос Зонголопулос. Представлява няколко чадъра, поставени в различна крива форма, върху които се отразява през деня слънцето и морските вълни, а вечер биват осветявани.

Освен за селфи, скулптората е предпочитана за снимане по залез, когато се получават наистина страхотна снимки.

Шопинг и кафе на крайбрежната улица

Ако сте се уморили от обикаляне из забележителности, може да се разходите из успоредните на крайморския булевард улици. На тях ще откриете стотици магазини, от които може да си купите дрехи, подаръци, лакомства…

Задължително си подарете кафе пауза на крайбрежната улица. Да, трафикът е ужасен, въпреки че булевардтът е еднопосочен. Само той ще ви дели от вълните на Егейско море, но си струва. Какво по-хубаво от това да пиеш кафе, докато туристите ти махат от корабчетата.

coffe-solun
Едно от многото кафенета на крайбрежната

Трябва да сте подготвени, че кафето на тази улица, на която има десетки заведения, е малко по-скъпичко. Всъщност не само кафето, а и всичко в менюто. Едва ли ще може да поръчате кафе, фрапе, фредо или каквато и да е гореща напитка за по-малко от 4 евро. Но пък добрата новина е, че ви носят безплатно бисквитки и вода, мнооого вода.

Качете се на корабче

Корабчетата са задължителната ми атракции във всеки град, в който има море или река. Добрата новина е, че в Солун корабите нямат входна такса. Просто разчитат на консумацията, която е с малко по-високи цени. Кафето е около 5 евро, газираните напитки отново варират в същия интервал. Но пък за 5 или 10 евро ще може да плаваш 30 минути в Солунския залив, докато се тонизираш с напитка.

кораб-солун
Едно от корабчета, плаващо с туристи

Хапнете гирос или сувлаки

Да си в Гърция и да не опиташ гирос или сувлаки е просто престъпление. Независимо дали в заведение или на улицата, гиросите са уникално вкусни.

Представляват дюнер, но с гръцка питка. В нея слагат месо, пържени картофи, домати, лук и дзадзики. Разликата в сувлакито е, че слагат не кълцано месо, а шишчета. Ако заложите на уличната храна ще ви струва едва около 3 евро.

сувлаки
Порция сувлаки за двама

Потопете се в местния дух

Ако сте за първи път в Солун, тръгнете по някоя улица и се потопите в местната атмосфера. Усетете магията на Солун. По някаква случайност аз попадам там винаги през месец август, когато жегите са смъртоносни.

За щастие навсякъде в заведения и магазини работят климатици, което е добра новина. Напоследък забелязвам тенденция градът да изостава, да не се модернизира. Построяването на метрото се бави с години. Ще ви направи впечатление върху всяка сграда десетките антени, които все още се използват за гледане на телевизия. Извън крайморската алея, градът не е толкова красив, дори бих казал става все по-мръсен.

solun
Из централните части на Солун

На плаж

Плажовете са далеч от централната част на Солун. Градът е отправна точка, като може да стигнете до близките плажове с атомобил или с градски транспорт. Цената на автобусния билет е около 1 евро. Има автобуси, които извозват пътници и до много по-хубави плажове на Халкидики. Билетът е 5 евро.

На плажовете не се плаща за шезлонг и чадър, а с поръчката ви носят и безплатна минерална вода. И персоналът е мил и усмихнат.

неа-плагия
плаж Флогита, Неа Плагия

Настаняване

В Солун може да отседнете в някои от многото хотели или в апартамент чрез Airbnb. Ако гостувате на града извън сезона може да намерите прилична стая и за 50 лева на нощувка. В по-силните месеци цените скачат поне двойно.

В самия град няма нужда да оставате повече от уикенд, като голяма част от забележителностите може да разгледате и за един ден.

Важно: В Гърция са въведени строги мерки срещу тютюнопушенето. Ако има малко дете под 12 години в колата, е забранено да се пуши. Избягвайте пушене на всички затворени помещения. Не шофирайте и с джапанки!

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

3 Comments

  1. Да в последните години е супер мръсно в Солун а и като цяло в Гърция

  2. Обожавам Солун, със семейството отскачаме всяко лято

  3. Благодаря! Пропусната е умишлено, тъй като се намира по-далеч от всички останали забележителности и този път не успях да я посетя. При следващото ми гостуване в Солун ще я допълня, тъй като залагам изцяло на лични снимки и впечатления.