Болоня е столица на региона Емилия-Романя и със сигурност не е сред най-популярните дестинации в Италия, но пък е сред най-добрите кулинарни местенца на Ботуша. Градът е сравнително малък и много от популярните му атракции са събрани близо една до друга.болоня bologna1

Разбира се, може да разгледате Болоня за един ден, но със сигурност препоръчвам да прекарате повече време тук и да се впуснете в кулинарна надпревара. Посетих Болоня в началото на февруари и смело мога да препоръчам града и като зимна дестинация.

Болоня и регионът Емилия-Романя като цяло е кулинарна дестинация. Смятан за един от градовете с най-добра храна в Италия, Болоня е рай за тези, които обичат италианската кухня.

Виж също: Как да стигнем от летището в Болоня до центъра на града
болоня bologna11

Какво да видим в Болоня за един ден?

Фонтанът на Нептун

Той е един от символите на града. Богът на морето доминира на големия площад Piazza del Nettuno в сърцето на Болоня от пиедестала в центъра на фонтана, проектиран от Джамболоня и Томазо Лаурети като символ на папската власт през втората половина на 1500 г.

На височина от 3,40 метра статуята на Нептун се издига високо пред входа на Palazzo di Re Enzo, заобиколена от 4 делфина, представляващи реките на континентите, известни през онези години: Нил, Ганг, река Амазонка и река Дунав. Тризъбецът е взаимстван и от фонтана и е превърнат в лого на автомобилите „Мазерати“.болоня bologna10

Пиаца Маджоре

Централният площад на Болоня е най-доброто място за стартиране на вашата обиколка. Този известен площад е красив, лесно се намира и е заобиколен от много кафенета и сладкарници,  така че може да започнете деня си с чаша горещо капучино.

болоня bologna6

Около площада се издигат най-важните сгради на средновековна Болоня, като се започне с Palazzo del Podestà, построен през 1201 г.болоня bologna7

Древната сграда, създадена с площада, е доминиран от Torre dell’Arengo, градската камбанария на Болоня, в която се помещава камбаната Campanazzo, която от векове е белязала моменти от обществения живот в града.

Разхождайки се из площада, можете да се насладите на Palazzo dei Notai и Palazzo Comunale, известен като Palazzo D’Accursio, дом на общинските художествени колекции на Болоня и музея Morandi. Също така може да разгледате Palazzo dei Banchi, построен след 1400 г. и червената базилика San Petronio в италиански готически стил, внушителната църква Piazza Maggiore.болоня bologna8

Базиликата Свети Петроний

Най-малко осем църкви и кули са били разрушени през 1390 г., за да се направи място за изграждането на тази църква. С внушителна фасада и впечатляваща покрита повърхност, базиликата е дълга над 130 метра и има височина от 47 метра в най-високата си точка.

Посочена сред най-големите базилики в света, Свети Петроний е най-забележителната религиозна сграда в града и е посветена на светеца-покровител на града.

болоня bologna9Църквата е известна с това, че никога не е била завършена, защото папата по време на построяването на църквата се страхувал, че тази базилика ще се окаже по-зрелищна от Свети Петър във Ватикана, затова той наредил тя да остане незавършена.

Болоня е също така най-важният център на бароковата музика в Европа и Свети Петроний е бил известен със свещената инструментална и хорова музика, тъй като е имал два големи органа, и двата все още в оригинално състояние.

Портиците на Болоня

Време е за още един символ на Болоня от векове, превърнал се в място за срещи в сърцето на града. Портиците на Болоня датират от периода на разширяване на града, започващ от Средновековието. Те се простират на 62 километра, 42 от които са в историческия център. Портикът на Сан Лука в Болоня без съмнение е най-дългият и най-известният в града.

Виж също: Карнавалът във Венеция: Маршрут и съвети за еднодневна разходка

Можете да започнете да го изследвате от Piazza Maggiore, като се разходите по Via dell’Archiginnasio, минавайки покрай базиликата San Petronio. Ако не искате да отидете твърде далеч, можете просто да се поразходите из района.

Ще се окажете заобиколени от портици с всякакви форми и размери, включително някои от групите портици в Болоня, които ЮНЕСКО е включила като обекти на световното наследство.болоня bologna2

Кулата Асинели и кулата Гаризенда

За няколко минути пеша можете да стигнете до двете кули на Болоня – Torre degli Asinelli и Torre della Garisenda, построени през Средновековието. Най-впечатляваща е Torre degli Asinelli с височина 97,20 метра.болоня bologna5

Има 498 стъпала за изкачване, за да стигнете до върха и да се насладите на уникални гледки към Болоня. За съжаление проектът за изграждане на асансьор в кулата Асинели така и не се осъществи и единственият начин да я посетите е пеша. Всъщност не е възможно да се изкачи Torre della Garisenda , висок 47 метра и надвесен откакто е построен.

*В момента се извършва ремонт и кулите са затворени за посещение.болоня bologna4

Mercato delle Erbe

Сред задължителните места за разходка е Mercato delle Erbe (пазара за билки) в Болоня. Едно от най-характерните места в града, където модерните ресторанти и барове се смесват с историческите сергии за плодове и зеленчуци.болоня bologna3

Каналите на Болоня

През Средновековието Болоня е наричана Малката Венеция, защото е пресечена от няколко канала, които свързват града с река По. Благодарение на тези водни пътища Болоня е била един от най-богатите градове в Европа.

През последните години века обаче повечето от тези канали са били затрупани и Болоня вече няма много общо с Венеция. Понякога все още можете да чуете звука на течаща вода, но не можете да го видите. Освен ако не сте на Via Piella 5 , където все още можете да намерите малък прозорец и ако го отворите, ще бъдете изненадани. Открива се гледка към воден път който минава между две сгради, точно в центъра на града.болоня bologna

Какво задължително да опитаме в Болоня?

Ако за разглеждане на забележителностите в Болоня са ви необходими няколко часа, то ще трябва да отделите не малко време и да опитате всички задължителни ястия и продукти, характерни за Болоня. Ето някои от основните:

Лазаня Болонезе. За нея се използва сос бешамел, който обикновено се прави с мляко, ру, сирене и поръска с индийско орехче. А не с рикота или подобни съставки, за да се свържат всички листове юфка за лазаня. Освен това лазанята Болонезе използва болонезе рагу или обилен месен сос. Той е направен с мляко и домати като червен сос, срещу доматено-ориентирана маринара.

Пармиджано Реджано. Това е основна съставка в много италиански ястия. За да бъде истинско и автентично Пармиджано Реджано, сиренето трябва да е произведено именно в региона Емилия-Романя, защото се произвежда ръчно по същия начин, както се прави от векове.

Зелена лазаня е типично болонско ястие, тъй като включва няколко задължителни съставки от целия регион. Лазанята получава своя зелен оттенък от спанака, който е включен в пастата. В допълнение към напоената със спанак паста, зелената лазаня включва и традиционно болонско рагу и прочутото болонско пармиджано реджано. В противен случай донякъде прилича на традиционна лазаня, с която може би сте запознати, въпреки че може да се твърди, че яденето на прясна зелена лазаня в Болоня е изживяване, което е много далеч от затоплянето на замразена лазаня у дома.

Сред задължителните са още тортелини в бродо,  Талиатели ал рагу, Мортадела, Прошуто ди Парма, Чертозино ди Болоня, Тигел, Фриджоне. болоня bologna12

Write A Comment