Болоня се превърна в ключова дестинация за българите през последните години. Фактор оказва близостта до Флоренция. Ето как да стигнем от летището до центъра на града.

Marconi Express

Най-бързият начин да стигнете от международното летище на Болоня до центъра на Болоня е с Marconi Express – експресна железопътна връзка, свързваща летище Болоня „Guglielmo Marconi“ с жп гара Bologna Centrale. Отнема под 10 минути и спира както на летището, така и на жп гарата в Болоня.

Marconi Express се движи всеки ден между 5:40 сутринта и полунощ. Има до 8 заминавания на час във всяка посока, въпреки че тази честота варира в зависимост от времето на деня, като пиковите часове предлагат по-честа услуга. Пътуването отнема около 7 минути.маркони експрес болоня летище

Със сигурност цената на билета е малко стряскаща – 12,80€, но пътуването отнема едва 7 минути, тъй като влакчето се движи изключително бързо.

Виж също: 4 дни без план в Пулия – Бари, Алберобело, Лече, Полиняно а Маре, Монополи и Матера

Билети могат да бъдат закупени онлайн на официалния уебсайт или за по-голямо удобство чрез  банкова карта на входа на влака.

Стигане до и от Marconi Express

За да намерите платформата на летището, ще трябва да отидете на ниво заминаващи. Навсякъде има табели, които ще ви насочат към Marconi Express. Летището и платформата са свързани с покрита пътека.

В централната жп гара на Болоня ще намерите Marconi Express в атриума на Via de’ Carracci. За да стигнете до него, вземете входа на Piazza Medaglie d’Oro. Има пешеходен подлез.маркони експрес (1)

Има ли по-бюджетен вариант?

Ако имате ограничен бюджет и търсите по-евтина опция за обществен транспорт, за да стигнете до Bologna Centrale, тогава можете да отидете с автобус, но това ще отнеме твърде много време.

За съжаление вече няма директен автобус между летището и централната жп гара. Marconi Express го замени през 2020 г.

Линия 81 или 91

Една от възможностите е да вземете обществена автобусна линия 81 или 91. Можете да вземете този автобус от Birra. Birra е на около 15-20 минути пеша южно от летището. Пътуването с автобус струва €1,50 в едната посока.

От Birra автобусът ще продължи до Bologna Centrale или в зависимост от това къде сте отседнали, можете да слезете на Marconi (една от главните улици в града).

Виж също: Как да прекараме пълноценен уикенд в Милано

Най-ранният автобус, тръгващ от Birra и отиващ в центъра, тръгва в 5:43 сутринта. Последната услуга за деня от Birra е в 21:58.

От центъра до Birra най-ранният автобус е в 6:10, а най-късният тръгва в 23:30.

Линия 944 + трансфер до свързващ автобус

Алтернативен маршрут е да вземете линия 944 от летището. Този маршрут се изпълнява често и прави 5 спирания, преди да се върне обратно.

Най-големият недостатък при поемането на този маршрут е, че ще трябва да се прехвърлите на различен местен автобус. В зависимост от това кога пътувате може да означава, че ще слезете на друга спирка, за да направите връзка.

Ако избирате този автобус, тогава ви препоръчвам да използвате Google Maps, за да намерите кои часове са най-подходящи за връзка, която можете да направите.

С такси

Най-удобният начин да стигнете от летище Болоня до Bologna Centrale е с такси. Това е особено вярно, ако пристигате извън работното време на Marconi Express или пътувате с много багаж.

Пътуването с такси до центъра на града ще ви струва около 20 евро, което означава, че ако сте поне двама или трима души, ще е по-изгодно да стигнете с такси, отколкото с бързия влак, който е изключително скъп.

Такситата се намират в зоната за пристигащи на главния терминал на летище Болоня.

Write A Comment