Милано е нормално да бъде свързван с модата и шопинга, но със сигурност вторият по големина италиански град може да предложи много повече. В този блог ще обърнем внимание на забележителностите в Милано, които си струва да бъдат посетени.

Най-често до Милано стигаме с полет до летището в Бергамо. Тук може да прочетете как се стига от аеропорта до центъра на световната столица на модата.

Посетих Милано в средата на март, когато уцелихме слънчево, но и студено време. Със сигурност е по-добре да посетите града през по-топлите месеци.

2 дни в Милано са достатъчно време, за да видите всички основни забележителности и да се потопите в атмосферата на града.  Все пак Милано е голям град и има толкова много неща за разглеждане и правене, затова препоръчвам да пристигнете с предварително дефиниран маршрут, за да не губите време.

Също така се уверете, че сте избрали настаняване в добър район, където можете да стигнете пеша до основните атракции. Аз отседнах в северната част на града, в изключително спокоен район, но със сигурност централната част е много по-добра. Нека не забравяме, че Милано е голям и натоварен град през цялата година, така че е добре да резервирате билети за атракции предварително.

Транспортът в Милано

Най-добрият начин да обиколите Милано за 2 дни е като използвате обществения транспорт. Милано има добре свързана система на метрото и много стабилна транспортна услуга,  включваща и автобуси и трамваи.

милано milano
Метростанция в Милано

ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ: Придвижването из града е много евтино и лесно с метрото, което свързва много от най-добрите атракции. Единичен билет струва около 2 евро и с времетраене 90 минути.  Най-добре е да закупите 10 билета за 15 евро или 48-часов билет за 8,25 евро, което е идеално за вашите 2 дни в Милано.

милано milano
Във влака до Милано

ТАКСИ: Ако не искате да използвате обществен транспорт, тогава имате възможност да наемете такси. Първоначалната такса е 3,20 евро, а за всеки изминал километър е 1,06 евро.

HOP-ON-HOP-OFF: Друг вариант е да закупите Hop-on Hop-off, но за около 22 евро и имате удобството да посетите Милано със собствено темпо.

КОЛА ПОД НАЕМ: Ако планирате да наемете кола, имайте предвид, че трафикът в Милано е много предизвикателен. Ще бъдете по-щастливи, ако разчитате на обществения транспорт.

Какво да видим?
Посетете Duomo di Milano

Точно в сърцето на града се намира великолепният Дуомо ди Милано (Миланската катедрала). Датираща от 14-ти век, тази великолепна готическа катедрала е най-голямата църква в цяла Италия и втората по големина в Европа, което я прави една от най-добрите забележителности в Италия.

Най-добрият начин да усетите Piazza di Duomo и Duomo е да се изкачите на покрива и да видите Милано от птичи поглед. Достъпът до покрива е или с асансьор, или по стълби, но ще трябва да си купите билет за това.милано milano

Препоръчвам ви да се изкачите по стълбите, защото освен по-евтино, е и много по-бързо. Изкачването става за няколко минути, а гледката отгоре си заслужава всяка изкачена стълба.

Работно време: Всеки ден от 9:00 – 19:00 часа
Цена: Изкачване с асансьор – 22 евро, изкачване по стълбите – 15 евро.

Препоръчвам ви да си купите билети от сайта на катедралата. Ако решите все пак да ги купите на място, билетната каса се намира в сграда, вдясно от катедралата. Всеки билет е за строго определен час, в който може да се влезе.милано milano милано milano милано milano милано milano милано milano милано milano

Посетете Galleria Vittorio Emanuele II

След като сте се насладили на невероятните гледки от покрива на катедралата и сте се снимали във всяка възможна поза е време да слезете. Едва на минута от катедралата се намира впечатляващата Галерия Vittorio Emanuele II. Тя е смятана за една от най-добрите италиански забележителности и едно от задължителните неща за правене в Милано.

Това е най-старата действаща търговска галерия в Италия и една от най-зрелищните в света. Датира от 1865 г. и все още е страхотен.

милано milano В момента тя помещава магазини на някои от най-известните модни марки. Ако не успеете да си купите нищо, то може да се насладите на мозайките и чудесната конструкция. Също така да си направите и невероятни снимки.

Разгледайте и менютата на заведенията в нея. Направи ми впечатление, че цените не са много по-високи от тези в ресторантите в по-малките улички. Затова може да седнете да обядвате в някое от заведенията в галерията.милано milano

Продължете към Piazza Della Scala 

Оставяйки великолепната търговска галерия зад себе си, едва 3 минути пеша ще ви отведат до Piazza Della Scala и емблематичната опера Teatro Alla Scala.

В центъра на Пиаца Дела Скала има красива бяла мраморна статуя на Леонардо да Винчи. Направете бърза обиколка на площада и операта.

Ако сте фенове на операта или искате да я разгледате отвътре, разгледайте сайта й за цени и представления.милано milano

Посетете Santa Maria Delle Grazie, за да видите Тайната вечеря

Почитателите на изкуствата ще бъдат впечатлени от посещението на Санта Мария Дела Грацие, където се помещава известната „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи. Това произведение на изкуството от 15-ти век украсява стената на трапезарията на църквата и е едно от най-гледаните произведения на изкуството в Милано.

Лошата новина е, че входният билет струва 69 евро, което със сигурност спира по-голямата част от желаещите да я видят. Аз също реших да пропусна „Тайната вечеря“, но се отправих на един не толкова таен обяд.

Ако все пак искате да видите картината, ще трябва да вземете билета си няколко месеца предварително, защото билетите се разпродават доста бързо. Проверете за наличност ТУК.

 Разходете се из лозето на Леонардо

Докато Леонардо да Винчи работи върху Тайната вечеря, той получава лозето от херцога на Милано.милано milano

То е известно още като La Vigna di Leonardo е само на един хвърлей от църквата. Мястото наистина е изключително красиво, а градината е достойна за Инстаграм.

милано milano
Лозето на Леонардо

Тук има и музей, в който може да се потопите в  света на Леонардо да Винчи. Любителите на котките, какъвто съм и аз, ще останат доволни, защото върху мебелите в музея се излежават две котета, едното от които е огромно.

Работно време: От вторник до неделя от 9:00 – 18:00 часа;
Входен билет: 10 евро. Билети може да вземете и от сайта.милано milano милано milano

Посетете квартал Navigli

Това е артистичният квартал на Милано. Тук край канала има десетки ресторантчета и кафенета, където може да започнете или да завършите деня си.

Аз реших именно тук да стартира втория ми ден в Милано. В средата на март туристическите корабчета не плаваха, но при по-топло време може да се насладите на едночасова разходка с лодка и аперитив в ръка.   Разходката струва 33 евро.милано milano

милано milano милано milano милано milano милано milano

Ако искате да опитате 5-звездна италианска кухня, насочете се към ресторанта Al Bacio Navigli. Най-добрата неаполитанска пица пък може да хапнете в Pizzium.милано milano

Разгледайте Castello Sforza

Точно до ръба на Parco Sempione е емблематичният замък от червени тухли; Кастело Сфорца. Този замък, датиращ от 14-ти век, първоначално е бил построен като крепост.

През 15 век той е превърнат в грандиозен замък от семейство Сфорца, което някога е управлявало Милано. Днес в замъка Сфорца се помещават много музеи с невероятни колекции от изкуство, включително произведения на Леонарди да Винчи, Микеланджело и др.

Въпреки че можете свободно да се разхождате из територията на замъка, ще ви трябва билет, за да разгледате колекциите на изкуството.

Разходете се през Parco Sempione

Ако ви остане време се насочете към най-големия градски парк в Милано – Семпионе. Това е обширен парк с красива зелена природа, обхващащ около 95 акра. В центъра на парка има изкуствено езеро, което привлича различни видове птици и костенурки, припичащи се на слънце.

Това е отлично място да се отпуснете и да оцените природата. Докато сте в парка, ще забележите и Arco Della Pace („Арката на мира“), забележителна триумфална арка, първоначално построена в чест на победите на Наполеон.

Монументалното гробище

Монументалното гробище е едно от най-интригуващите гробища по света и наистина е необикновен музей на открито с екстравагантно декорирани гробници и мавзолеи.

Дизайните са толкова впечатляващи и ще намерите скулптури и произведения на изкуството с различни размери, датиращи от 19-ти век до наши дни.

Разбира се, има още много забележителности, които може да разгледате в Милано. Списъкът е огромен. Неизбежно е в столицата на модата да не се отдадете и на шопинг. Възможностите също са големи.

Милано може да бъде отправна точка и за други части на Италия, сред които езерото Комо или Венеция.

Най-важното нещо, когато планирате посещение в Милано за 2 дни, е да дойдете с доста ясен маршрут, да резервирате хотела или апартамента, както и обиколките си предварително и да планирате транспорта си из града. Ще се изненадате колко много ще можете да видите и преживеете за толкова кратък период от време.

милано milano
Вертикалната гора е сред забележителностите в Милано

Харесайте фейсбук страницата на World2Explore за още идеи и съвети за пътувания и пътешествия.

Write A Comment